Obligatiemarkt speelplaats voor babyboomer

Toen Ben Bernanke in mei openlijk begon te speculeren over het afbouwen van het monetaire verruimingsprogramma QE3, waren de reacties op de obligatiemarkten fel. In enkele weken tijd klom de rente op de Amerikaanse treasuries met een vol procent naar 2,6%. Obligatiehouders vreesden voor negatieve effecten van het opdrogen van de maandelijkse toestroom van 85 miljard naar de obligatiemarkten. Het zou het einde kunnen betekenen van de al bijna 30 jaar lang durende bullmarket voor obligaties.

Pensioengerechtigd

Maar hoe reëel is eigenlijk die vrees. Helemaal niet, denken veel ingewijden en ze wijzen daarbij op de demografische veranderingen die zich wereldwijd voltrekken. De bevolking begint in snel tempo te vergrijzen en daarmee verandert ook het beleggingspatroon. Beleggers die de pensioengerechtigde leeftijd naderen, beginnen hun portefeuille daarop in te richten. Ze verruilen het meer risicodragend papier voor risicovrij en komen dan uit bij de staatsobligatie of bedrijfscredits.

Asset allocatie

De vergrijzing zal de komende jaren alleen maar harder toeslaan. De cijfers liegen er niet om. Was in de Westerse wereld in 1982 nog maar 12% van de bevolking 65 jaar en ouder, nu is dat 16% en in 2042 zal dat percentage op 25 uitkomen. Het kan niet anders of dit gaat grote consequenties hebben. Nu al bezit de vijftigplusser in dit deel van de wereld ongeveer 65% van alle assets. Beleggingsfondsen en de vermogende particulier bezitten samen ongeveer 70% van alle effecten. Die kunnen en willen hun zogeheten asset allocatie gaan aanpassen. Hetzelfde geldt voor de pensioenfondsen, die ongeveer 20% van alle effecten bezitten. Ook die hebben het voornemen om de komende decennia meer in risicovrij te gaan beleggen. Nu al is het aandeel van aandelen in het belegd vermogen van pensioenfondsen in de Westerse wereld gedaald tot beneden 40%. Dit zijn structurele bewegingen, waar de afbouw van QE3 niets aan zal veranderen.

Beleggen

Als bovenstaande waar is en daar bestaat weinig twijfel over, dan is de prangende vraag waar de pensioengerechtigde babyboomer in gaat beleggen. Daar bestaat minder eensgezindheid over bij de kenners. Sommigen gaan ervan uit, dat de nieuwe pensioengerechtigden zullen kiezen voor staatsobligaties met een lange looptijd, die tevens compensatie bieden voor inflatie. Die leveren een geregelde stroom aan inkomsten. Maar volgens anderen bieden deze inflation linked producten beleggers te weinig rendement en derhalve te weinig inkomsten. Die beleggers zullen daarom eerder uitwijken naar eersteklas bedrijfsobligaties. Deze zogeheten global investment grade bonds bieden de belegger al snel een rendement van 3,5%. Daar steekt de staat met misschien 2% tot 2,5% bleekjes bij af. Wie een nog hoger rendement zoekt kan altijd nog kiezen voor de zogeheten high-yield obligaties ofwel junkbonds. Die bieden een rendement van 6% en meer.

Aandelen

De voorzichtige belegger hoeft niet per se uit aandelen te gaan om van een geregelde inkomensstroom verzekerd te zijn. Steeds meer bedrijven bieden hun aandeelhouders een aantrekkelijk dividend. Een rendement van 3% is allang geen uitzondering meer. Een bedrijf als Vodafone biedt zelfs 5,1%. Er is geen reden deze aandelen niet in een goed gespreide portefeuille op te nemen. De bejaarde belegger kan ook nog inspelen op de mogelijkheden die de vergrijzing biedt. Hij kan beleggen in bedrijven die actief zijn in de gezondheidszorg of die verpleeg- en bejaardenhuizen exploiteren. Maar ook farmaceuten kunnen interessant zijn. Het medicijngebruik onder pensioengerechtigden is hoog. De S&P 500 Healthcare Index is sinds het begin van 2012 met 50% gestegen. Trouwens, beleggingsfondsen beginnen in te spelen op het fenomeen vergrijzing. Spelers als Lombar Odier en CPR Asset Management bieden zogeheten vergrijzingfondsen aan.

INVINCO

De wereld van vandaag wordt steeds gecompliceerder. Het wordt voor de doorsnee burger steeds moeilijker om ontwikkelingen en trends te duiden. INVINCO ziet het als een van haar taken haar cliënten te helpen om de wereld te blijven begrijpen.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.