Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Oorlog in olieland !

President Vladimir Poetin probeert zijn grip in het Midden-Oosten te versterken. Saudi-Arabië gaat goedkoop olie leveren aan Polen. Dat schrijft Leonid Bershidsky, columnist bij Bloomberg.

Europese oliehandelaren en raffinaderijen bevestigen dat de Saudi’s olie aanbieden tegen flinke kortingen, waardoor zij aantrekkelijker zijn dan Rusland. Rusland voelt zich bedreigt en begint zich zorgen te maken.

In 1970 toen de infrastructuur voor het transporteren van olie nog nauwelijks bestond, exporteerde Saudi-Arabië de helft van haar olie naar Europa. De infrastructuur omtrent olie is tegenwoordig flink uitgebreid op het Europese continent, hierdoor wisselde Saudi-Arabië van Europa naar de opkomende Aziatische landen waar de vraag groeiende was en er betere marges voorhanden lagen.

Het marktaandeel van Saudi-Arabië in de Europese oliemarkt was in 2009 5,9 procent. Het aandeel van Rusland bedroeg in 2011 34,8 procent, maar het marktaandeel van de Saudi’s zit weer in de lift en krabbelt op tot 8.6 procent in 2013.

Polen in zee met Saoedi-Arabië

Polen is vaste klant van Rusland. In het voorgaande jaar kwam ruim driekwart van al het geïmporteerde brandstof uit Rusland, waarvan de rest kwam uit Kazakhstan en andere Europese landen.

Polen ligt centraal in de Europese Unie (EU) wat betreft haar afhankelijkheid van Russische fossielen brandstoffen. Afgelopen jaar toen Poetin de Krim annexeerde van Oekraïne, heeft Polen wie een directe buur is van Oekraïne, haar militaire aanwezigheid verhoogd. Polen bewandelt ook andere routes om haar veiligheid tot brandstof te vergroten. Het werkt bijvoorbeeld samen met de Baltische Staten om een pijpleiding voor aardgas aan te leggen. Dit alles om in de toekomst haar grotere onafhankelijkheid van het Russische olie en gas te verzekeren. Het is voor Polen noodzakelijk een betrouwbare leverancier te hebben en voor Saudi-Arabië is het noodzakelijk om buiten Azië te kijken waar de vraag naar olie momenteel dalende is.

Rusland zag in dat Europa haar energiebeleid ging diversifiëren en zocht naar nieuwe afzetmarkten. Tot 2000 ging bijna al het Russische olie naar Europa, in 2014 is dat met meer dan een derde afgenomen. Terwijl de aanwezigheid van Rusland op de Aziatische markt groter werd. In mei dit jaar steeg in China tijdelijk de Russische import boven die van Saudi-Arabië uit wat betreft olie.

Prijzenoorlog

De Saudi’s zijn verwikkeld in een prijzenoorlog om marktaandeel te veroveren en te behouden, niet alleen op Amerikaanse schalieolie producenten, maar op alle olie exporterende landen die niet lid zijn van de Organisatie van Petroleum Exporterende Landen (OPEC). Saudi-Arabië heeft vorige week een deal gesloten met Polen en zette daarmee voet aan wal op een traditioneel Russische markt. Dit kan leiden tot spanningen op de oliemarkt. OPEC en het Internationaal Energie Agentschap (IEA) voorspellen een licht hogere vraag naar olie voor volgend jaar.

Als de Chinese economie slechter presenteert dan verwacht, kan het nu uitbreiden en vasthouden van marktaandeel de manier zijn voor Rusland en Saudi-Arabië om te overleven.

Olie is voor Poetin een belangrijk middel in zijn beleid voor het Midden-Oosten. De Russische leider hoopt natuurlijk dat als zijn bondgenoot Iran weer wordt toegelaten op de wereldwijde gas- en oliemarkt, Rusland daar op een zekere manier van zal profiteren. Ook wil Poetin voorkomen dat de Saudi’s gaan exporteren naar Syrië. Het Russische marktaandeel in Europa wordt steeds kleiner. Er kan dan ook veel voor Poetin op het spel staan om het Syrische conflict onder zijn voorwaarden op te lossen.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Oorlog in olieland !”

  1. Avatar

    Ach, wat er ook gebeurt olie zal $10 per vat bereiken, uiteindelijk zitten ze toch allemaal met de gebakken peren. Dan is stennis nu overbodig…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *