Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Waardedaling van de Chinese Yuan

China heeft de valutamarkten geschokt met de grootste interventie van de afgelopen 20 jaar. De Chinese munt de Yuan, die gekoppeld is aan de dollar, werd onaangekondigd in één dag twee procent gedevalueerd ten opzichte van de dollar. De dag daarna zakte de munt nog verder weg met een kleine twee procent, wat de vraag oproept in hoeverre we de Chinese woordvoerders kunnen geloven die aangeven dat ze bij 2% waardedaling de Chinese munt weer zullen ondersteunen. Ook andere Aziatische valuta verloren terrein. De Indonesische Roepia en de Maleisische Ringgit tikten 17 jarige dieptepunten aan.

De economische groei in China is aanbeland op het laagste niveau van de laatste 25 jaar en ook de export is in de afgelopen kwartalen verder gestagneerd . Om de economie te ondersteunen zijn er aandelen-opkoopprogramma’s door de People’s Bank of China gelanceerd om de beurzen te ondersteunen. Maar dat de situatie dermate nijpend begint te worden dat men het nodig vindt om daar bovenop deze devaluatie van de Yuan door te voeren kan toch als onverwacht worden gezien.

De reactie op de Europese beurzen mocht er dan ook zijn: Zowel onze eigen AEX al de DAX verloren ieder 4,5% in een week tijd. De Amerikaanse beurzen bleven overigens aardig liggen met kleine plussen.

Voor China betekent dit op korte termijn als ’s werelds grootste exporteur, direct een concurrentievoordeel. De Chinese producten worden immers goedkoper en buitenlandse producten worden voor de Chinezen duurder. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Apple, BMW en Mercedes, producten die massaal door de Chinezen geïmporteerd worden.

Door de Verenigde Staten wordt China beschuldigd van oneerlijke handelspraktijken en er klinken zelfs geluiden over een valuta oorlog. Het grote gevaar voor de financiële markten ligt denk ik in het feit dat we op dit moment niet weten in hoeverre de Chinese economie het water aan de lippen staat. Al jaren ontvangen we tegenstrijdige economische cijfers uit China maar willen we die 7 of 8% economische groei graag geloven zolang onze export hiervan kan profiteren. Sommige economen gaan ervan uit dat de Chinese economie nog maar half zo hard groeit als de economische cijfers ons moeten doen geloven. Er lijkt dus twijfel in de markt te zijn over de economische stabiliteit van China. En onduidelijkheid en twijfel zijn ingrediënten voor onrust op de beurzen.

De Amerikanen staan voor een ander dilemma met de devaluatie van de Yuan. De Federal Reserve is namelijk van plan om tegen het einde van het jaar de eerste renteverhoging in zeven jaar tijd door te voeren nu de economie in de VS hier sterk genoeg voor lijkt te zijn. Nu de waarde van de Dollar nog verder is gestegen brengt dit de VS in een lastige positie. Als deze renteverhoging wordt doorgevoerd, prijzen ze zich nog verder uit de markt.

Er zijn ook geluiden dat de devaluatie van de Yuan tevens in het licht moet worden gezien van het feit dat de Chinezen bezig zijn om de munt als internationale reservevaluta geaccepteerd te krijgen. Het IMF verwelkomde de devaluatie en liet dan ook weten dat China door deze stap te zetten waarschijnlijk tussen de twee en drie jaar kan rekenen op vrij verhandelbare wisselkoersen van de Yuan. Het is in ieder geval geen slechte timing voor de export van China.

Dennis Nieuwenhuizen
Helliot Vermogensbeheer

Een verwijzing voor de titelfoto van David Dennis: https://flic.kr/p/4mSRzt

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *