Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Economie VS groeit door

In de Eurozone is het consumentenvertrouwen in januari wederom verbeterd. Het vertrouwen van de inkopers in de industrie is toegenomen in de Eurozone in januari en die van de dienstensector is min of meer gelijk gebleven. De totale geldhoeveelheid is in december met 5% gestegen op jaarbasis en de inflatie is met 1,1% op jaarbasis toegenomen, hetgeen natuurlijk nog ruimschoots onder de doelstelling van 2% van de ECB ligt. Vorige week werd tevens bekend dat de bouwproductie over november gelijk is gebleven. De ECB heeft de rente onveranderd gelaten, waarbij niet werd gesproken over taperen (het afbouwen van het monetaire stimuleringsprogramma). Het verruimingsprogramma loopt in ieder geval door tot en met december 2017 en gaat wellicht  verder in 2018 totdat de inflatiedoelstelling is bereikt. Mocht de rente dan verhoogd worden dan zal dit zeer langzaam en doordacht gebeuren. In Duitsland is de inflatie gemeten onder producenten uitgekomen op 1% op jaarbasis in december en was de algehele inflatie 1% in 2016. Voor 2017 wordt een inflatie verwacht van 1,7%. De Bundesbank heeft bekend gemaakt dat de economische groei is uitgekomen op 1,9% in 2016 en zijn zowel  het producentenvertrouwen en  consumentenvertrouwen in januari beter dan verwacht. In Engeland is de consumenteninflatie over december uitgekomen op 1,6% op jaarbasis en voor de producenteninflatie was dit 2,7%. De huizenprijzen in de UK zijn verder gestegen en de detailhandelsverkopen zijn met 4,3% gestegen op jaarbasis. De werkloosheid kwam hier uit op 4,8%, gemeten over de periode september-november. Door het Hooggerechtshof is bepaald dat de Brexit eerst door het parlement goedgekeurd moet worden voordat artikel 50 in werking kan treden. Dit zal naar verwachting slechts een kleine vertraging opleveren, maar het is wel de vraag in hoeverre Theresa May haar harde Brexit erdoor krijgt in haar onderhandelingen met de Europese regeringsleiders.

In Nederland is de werkloosheid uitgekomen op 5,4% in december. Het consumentenvertrouwen is toegenomen in januari en de huizenprijzen zijn over heel 2016 gemiddeld met 5% gestegen. De huizenprijzen zijn t.o.v. het dieptepunt in juni 2013 met 14% gestegen. Ook is het producentenvertrouwen gestegen en staat op het punt van maart 2008 vlak voor de crisis. Al met al prima cijfers uit de Eurozone. 

Uit het rapport, samengesteld door de Amerikaanse centrale banken (beige book) bleek dat de economie in de VS is doorgegroeid. De werkgelegenheid is licht toegenomen, de lonen zijn iets gestegen en de prijzen zijn ook wat gestegen. Waarschijnlijk gaat de Fed de rente in de eerstvolgende meeting echter nog niet verhogen. De economische groei kwam over het 4e kwartaal uit op 1,9%, iets lager dan de verwachte 2,2%. De consumentenbestedingen waren beter dan verwacht, de aangevraagde werkloosheidsuitkeringen weer iets meer dan verwacht. De huizenmarkt ligt er in Amerika nog steeds sterk bij. De huizenprijzen zijn op jaarbasis met 4% gestegen. De inflatie begint in de US omhoog te kruipen, in december is de inflatie op jaarbasis met 2,1% gestegen. President Trump gaat ondertussen onverstoorbaar verder met het ondertekenen van decreten met als nieuwste ontwikkeling het immigratieverbod van 7 moslimlanden. Vooralsnog blijft het relatief rustig op de beurzen in zijn eerste weken als president. 

CHINA

In China is de industriële productie gestegen met 6%, iets lager dan verwacht. De detailhandelsverkopen zijn met 10,9% gestegen in december, een goed cijfer. De economische groei kwam exact zoals verwacht uit op 6,7% over 2016 volgens officiële cijfers. In Japan zijn de detailhandelsverkopen met 0,6% gestegen op jaarbasis en is de inflatie gemeten onder consumenten gestegen met 0,3%. De economie blijft zich moeizaam ontwikkelen, maar de is geen verrassing met een krimpende bevolking. De Bank of Japan gaat echter wel uit van een economische groei van 1,5%.                                                                                                           

RISICOMANAGEMENT EN OUTLOOK

Alle technische indicatoren op maandbasis staan op groen. Dat wil echter niet zeggen dat de beurzen niet gaan dalen. Het is waarschijnlijk dat de beurzen een stapje terug zullen doen na de stijging van afgelopen kwartaal. Hoe groot deze eventuele correctie zal zijn is moeilijk te voorspellen. We hebben op dit moment onze portefeuilles beschermd tegen een eventuele koersdaling, waarbij we volledig meedoen met een eventuele verdere stijging van de beurzen.

Dennis Nieuwenhuizen
Partner Helliot Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *