Correctie in opkomende landen ten einde?

De meningen lijken verdeeld als het gaat om de Emerging Markets. Waar jaren geleden de Emerging Markets golden als grootste stijgers in de portefeuilles bleven de rendementen de laatste jaren achter bij die van de ontwikkelde landen. De scherpe daling van de beurzen van de opkomende landen vanaf het hoogtepunt in 2015 werd ingeluid door China half juni met tegenvallende economische groei en de daaropvolgende afwaardering van de Chinese munt de Yuan. Maar ook andere landen in Azië, Latijns Amerika en Oost Europa hebben te kampen met structurele problemen. De lage grondstoffenprijzen, geopolitieke risico’s en de zwakke valuta’s en grote tekorten op de lopende rekening zijn een paar factoren die de opkomende markten parten spelen.

Waar er de afgelopen jaren een kapitaalinstroom plaats vond in de Emerging Markets zien we tot nu toe dit jaar juist een uitstroom van kapitaal. Geen sterk teken. Tevens staan de valuta’s van de opkomende landen onder druk. Dit mede door de aanstaande renteverhoging in de Verenigde Staten. Overigens is die renteverhoging voorlopig uitgesteld en kan dit ook de reden zijn van het opveren van de indices na het voorlopige dieptepunt eind augustus. De vraag is echter of uitstel van een renteverhoging in de VS een goed teken is voor de Emerging Markets. Dit betekent namelijk wellicht op korte termijn dat de valuta’s ten opzichte van de dollar weer wat in waarde stijgen, maar als de economie van de U.S. nog geen renteverhoging aankan is het de vraag wat dit op de langere termijn voor de opkomende landen betekent. Veel beleggingen in Emerging Markets zijn namelijk in handen van externe partijen en het verleden heeft uitgewezen dat als het slechter gaat in de ontwikkelde landen deze beleggingen als eerste van de hand worden gedaan…

Als we kijken naar de rendementen van opkomende markten in 2015 vallen die wereldwijd nog mee met een plus van 5%. We zien hier grote verschillen tussen Azië, Oost Europa en Latijns Amerika. Waar bijvoorbeeld de MSCI China een plus van 12% laat zien, zien we verliezen in Latijns Amerika van 30% in bijvoorbeeld Brazilië. Oost Europa laat in 2015 een rendement zien van bijvoorbeeld 30% in Rusland en in India staan de indices op een kleine min, maar India groeit gestaag vanaf 2012.

Hoewel de economische groei in veel Emerging Markets nog steeds hoger ligt dan in veel ontwikkelde landen zijn er op dit moment ook een aantal fundamentele risico’s. Door de lage grondstoffenprijzen lopen veel grondstof exporterende landen extra risico’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Brazilië, Venezuela, Rusland, Maleisië en Indonesië. Tevens kampen deze landen met een sterke devaluatie van de eigen munt. Ook de landen in de directe omgeving van China hebben te maken met tegenvallende export. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Thailand, Zuid Korea, Hong Kong en Singapore. Zuid Afrika is een land wat nog steeds met enorme schulden kampt.

Concluderend kunnen we zeggen dat de opkomende markten nog steeds interessant zijn maar dat er inmiddels goed gekeken moet worden naar de verschillen in de afzonderlijke Opkomende Markten.

China lijkt nog steeds een interessante markt te zijn gezien de economische groei, ook al neemt die af. De verwachting is dat deze economie een gecontroleerde landing kan maken.

India maakt al jaren een solide groei door en lijkt de corruptie langzaam wat beter onder controle te krijgen. Mexico heeft in tegenstelling tot bijvoorbeeld Brazilië een goede economische groei, al blijven de problemen met de drugskarteld een risico voor de stabiliteit van het land.

Sommige landen in Oost Europa kunnen wellicht op dit moment ook interessante portefeuille kandidaten zijn, denk hierbij bijvoorbeeld aan Tsjechië en Hongarije.

Dennis Nieuwenhuizen
Helliot Vermogensbeheer

Een verwijzing voor de titelfoto: https://flic.kr/p/jcj3VD & http://lendingmemo.com

1 gedachte over “Correctie in opkomende landen ten einde?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.