Stratasys: hoog, hoger, hoogst?

Hoewel we veel horen over de mogelijkheden van 3D-printen en de baanbrekende zaken die deze technologie met zich mee kan brengen, blijft beleggen in de 3D-printer sector lastig. Er zijn maar een paar beursgenoteerde bedrijven. Deze hebben als nadeel dat deze nogal duur zijn, aangezien de koersen de afgelopen anderhalf jaar erg zijn opgelopen.

Kansen zijn er echter ook nog steeds. Stratasys is één van de grotere spelers in de sector van 3D-printers. De onderneming is in 1989 opgericht en lanceerde in 1992 haar eerste product; de 3D Modeler. In april 2012 fuseerde Stratasys met Objet, een Israëlische fabrikant van 3D-printers en ontstond het bedrijf in haar huidige vorm.

Stratasys heeft meer dan 1.800 werknemers en heeft ongeveer 550 toegekende of aangevraagde patenten in bezit. Voorheen was Stratasys vooral gericht op industrieel 3D printen. Door de overname vorig jaar van MakerBot Industries voor 403 miljoen dollar, richt Stratasys nu steeds meer op de consumentenmarkt. Daarmee ontpopt het zich tot de marktleider in het driedimensionale speelveld.

Stratasys heeft grote groeimogelijkheden. Voor de industrie gaan 3D-printers een steeds belangrijkere rol spelen. Zo kan bijvoorbeeld de cyclus van idee naar uiteindelijk product sterk verkort worden door middel van de 3D-technologie. Daarom rekent Stratasys op een omzetgroei tussen 55-59 procent. Op de lange termijn wordt door het management uitgegaan van een groeipercentage van 25 procent, wat vooral zou moeten komen uit de groei van de prototypemarkt en 3D-printers voor consumenten.

De tweede kwartaalcijfers van Stratasys waren boven verwachting en toonden aan dat Stratasys beter dan zijn directe concurrenten presteerde. Er is een pijplijn vol producten klaar om het levenslicht te zien. Daartoe heeft de onderneming aangekondigd dat het in november tien nieuwe producten zal lanceren op de Euromold-conferentie in Frankfurt.

Net als veel concurrenten groeit Stratasys vooral door acquisities. Vorig jaar kochten ze het al eerder genoemde Makerbot, maar begin dit jaar deden ze ook een aantal grote overnames. Eén daarvan was het kopen van Solid Concepts, het bedrijf dat vorig jaar groot in het nieuws kwam doordat het de eerste was die een pistool wist te ‘printen’. Voor deze overname betaalde Stratasys 295 miljoen dollar. Een andere aankoop was die van Interfacial Solutions, een toeleverancier van o.a. thermoplastisch materiaal, die al langere tijd een onderzoek- en ontwikkeling (R&D) samenwerkingsverband had met Stratasys. Het feit dat Stratasys begin september met een uitbreiding van het aantal te printen materialen kwam, is vooral aan deze acquisitie te danken.

Door beide laatstgenoemde overnames wist Stratasys vooral aan de productiekant sterke verbeteringen door te voeren. Intern is men druk bezig de integratie van de verschillende ondernemingen. Dit moet de nodige kostenbesparingen kunnen opleveren.

Recent werd er weer een overname gedaan. Dit keer werd GrabCAD, een maker van 3D software met een groot sociaal R&D platform voor ingenieurs in de ‘cloud’, aan de palmares toegevoegd. Stratasys betaalt ongeveer 100 miljoen dollar voor deze acquisitie. Dat is een hoge prijs, die mede veroorzaakt is doordat Autodesk en Adobe eveneens in de onderneming geïnteresseerd waren. De overname geeft Stratasys toegang tot een netwerk van anderhalf miljoen CAD gebruikers en meer dan 500.000 CAD modellen. Voor Stratasys betekent het een verdere focus op innovatie en integratie van diensten en producten.

Stratasys is geen goedkoop aandeel om aan te schaffen met een koers/winstverhouding van 53 voor dit jaar. Daarnaast is Stratasys niet de enige speler in de markt en staat ook de concurrentie niet stil. Zo is grootste concurrent, 3D Systems, een partnerschap met Google aangegaan voor het maken van een platform, wat een groot succes zou kunnen worden. Succes voor de concurrent hoeft in dit geval echter niet negatief te zijn. Het zal de 3D-sector immers nog meer op de kaart zetten. Bovendien is markt (nog) groot genoeg voor meer spelers. Voorlopig lijken de kaarten voor Stratasys het gunstigste geschud. In tegenstelling tot Stratasys moest 3D Systems begin dit jaar een winstwaarschuwing geven.

Hoewel Stratasys officieel een Israëlisch bedrijf is, zijn de aandelen verhandelbaar op de Nasdaq. Mede door het gunstige momentum van de Amerikaanse beurzen en de positieve signalen gegeven op de analistendag, liet de koers van het aandeel Stratasys sinds begin augustus een flinke toename zien. Als de groeiverwachtingen voor zowel de onderneming als de hele 3D industrie aanhouden, zijn we nog niet aan het eind van de bull-markt. Wees u er wel van bewust dat, in tijden van onzekerheid, hooggewaardeerde groeiaandelen de eerste aandelen zijn die van de hand gedaan worden. Stratasys valt zonder twijfel onder deze categorie. Dat maakt het aandeel lang niet voor iedere belegger geschikt.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben, afhankelijk van risicoprofiel, mogelijk Stratasys in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

1 gedachte over “Stratasys: hoog, hoger, hoogst?”

  1. Stratasys bied toekomstperspectieven, er gaan geruchten over een mogelijke nieuwe overname. Wanneer in april 2015 een gerechtelijke uitspraak inzake een patentenzaak tegen Philips en Saint Gobain positief zal zijn is er een nieuwe overnamekandidaat geboren met de bedrijfsnaam Zecotec Fotonica.( symboolticker ZMSPF )

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.