Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Positieve resultaten bij Roche

De Zwitserse farmaceut Roche (roche.com) werd in 1896 opgericht door Fritz Hoffmann-La Roche. In tegenstelling tot de branchegenoten Merck & Co en Pfizer spelen de nazaten nog altijd een belangrijke, zij het niet heel actieve rol. Roche kent namelijk twee soorten aandelen; stemgerechtigde en niet-stemgerechtigde. De nazaten van Hoffman-La Roche hebben hun stemgerechtigde aandelen, ruim 45 procent van het totaal, gebundeld. Opgeteld bij het belang van enkele familieleden die buiten deze overeenkomst vallen, heeft de familie meer dan 50 procent van de stemgerechtigde aandelen van Roche in handen. De grote concurrent Novartis, die ook in Bazel is gevestigd, heeft ruim 33 procent van de stemgerechtigde aandelen in bezit.

In 1980 ging Roche een samenwerkingsverband aan met het Amerikaanse biotechconcern Genentech. Een belangrijke stap, want Genentech staat aan de basis van veel succesvolle medicijnen van Roche. In 2009 besloten de Zwitsers Genentech (volledig) in te lijven. Roche bestaat nu uit twee divisies; Pharmaceuticals (ontwikkeling en verkoop van medicijnen) en Diagnostics (verkoop van diagnostische apparatuur voor de medische sector). Pharmaceuticals is in omzet en winst gemeten de belangrijkste divisie, vooral door het grote aantal succesvolle oncologiemedicijnen. Deze divisie is goed voor zo’n 77 procent van de omzet en 88 procent van de operationele winst.

De Zwitserse farmaceut Roche is nog positiever geworden over de te verwachten omzet dit jaar. Onlangs nieuw geïntroduceerde medicijnen worden goed verkocht. Daarom schroefden ze hun outlook voor heel 2018 op naar een omzetgroei van 5 procent (dit was 0 tot 5 procent). In het tweede kwartaal steeg de omzet met 7 procent naar 28,1 miljard Zwitserse frank. De nettowinst steeg met 34,8 procent naar 7,5 miljard Zwitserse frank. Naast goed verkopende nieuwe medicijnen tegen kanker en multiple sclerose verkocht Roche de afgelopen maanden ook veel van hun medicijn Tamiflu tegen griep. In Europa was eerder dit jaar sprake van een stevige griepepidemie. Dit soort berichten zorgt ervoor dat beleggers weer vertrouwen krijgen.

De Zwitsers verhoogden bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers de verwachting voor de omzet en winst voor het hele jaar. Tijdens de publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal bleek dat Roche nog positiever is geworden over de te verwachten omzet dit jaar. Onlangs nieuw geïntroduceerde medicijnen worden goed verkocht. Daarom schroefden ze hun outlook voor heel 2018 op naar een omzetgroei van 5 procent (dit was 0 tot 5 procent). In het tweede kwartaal steeg de omzet met 7 procent naar 28,1 miljard Zwitserse frank. De nettowinst steeg met 34,8 procent naar 7,5 miljard Zwitserse frank. Naast goed verkopende nieuwe medicijnen tegen kanker en multiple sclerose verkocht Roche de afgelopen maanden ook veel van het medicijn tegen griep; Tamiflu tegen griep. In Europa heerste eerder dit jaar een stevige griepepidemie.

Dit soort berichten zorgt ervoor dat beleggers weer vertrouwen krijgen in het aandeel Roche. Dat is gunstig want vooral het supertrio Rituxan, Herceptin en Avastin, samen goed voor iets minder dan de helft van de totale omzet, krijgt meer last van biosimilars. Naast biosimilars die marktaandeel van Roche inpikken, wordt Roche voorbijgestreefd met nieuwe immunotherapieën van met name Bristol Myers-Squibb en het Amerikaanse Merck. 

Afgelopen weken kwam Roche regelmatig met positief nieuws naar buiten. Het betrof voornamelijk goede berichten over medicijnen in de pijplijn. Zo werd er aangetoond dat Ocrevus ervoor zorgt dat patiënten met MS minder snel tot een rolstoel veroordeeld worden. Het middel Gazyva verlengt in combinatie met MabThera aantoonbaar het leven van patiënten met leukemie. En het medicijn Hemlibra, sinds november op de markt maar nog niet voor alle patiënten met hemofilie, kreeg voorrang bij de FDA in het goedkeuringsproces vanwege het aantoonbare positieve effect bij patiënten die het al wel mogen gebruiken. Het middel Venclexta werd goedgekeurd door de FDA. Leukemie in de lymfeklieren kan nu bestreden worden zonder chemotherapie. 

Al in 2015 kocht Roche een meerderheidsbelang in het Amerikaanse Foundation Medicine (FMI). Roche wil nu het hele bedrijf inlijven en heeft daarom een bod gedaan op het resterende belang. Dit kost Roche circa 2,4 miljard dollar. FMI is een onderneming die gespecialiseerd is in het lezen van genetische profielen van patiënten voor de bestrijding van diverse soorten van kanker. Volgens Roche is dit de toekomst wat betreft de behandeling van patiënten. Aan de hand van het genetische profiel kunnen gepersonaliseerde geneesmiddelen (precisiemedicijnen) worden gemaakt ter bestrijding van de kwaal. Ook heel ver hierin is het Amerikaanse Illumina. Roche heeft in 2012 gepoogd dit bedrijf over te nemen en deed een vijandig bod. Na een lang gevecht is de overname uiteindelijk niet doorgegaan.

Ook kocht Roche eerder dit jaar voor 1,9 miljard dollar Flatiron Health. Dit bedrijf verzamelt Amerikaanse data over kanker. Met behulp van deze kennis wil Roche het marktleiderschap in de bestrijding van kanker heroveren. Roche werkt momenteel aan de ontwikkeling van 19 nieuwe medicijnen tegen diverse soorten van kanker.

De aandelen Roche daalden begin dit jaar omdat beleggers niet verwachtten dat het Roche zal lukken om de biosimilarconcurrentie af te troeven. Volgens CEO Schwan is dit onterecht. Bovenstaande gebeurtenissen ondersteunen zijn stelling. Om zijn vertrouwen kracht bij te zetten, verhoogde Roche wederom het dividend. Een beter medicijn kan ik me voor de aandeelhouders niet indenken.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Roche in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *