Boskalis is niet alleen maar bagger

Boskalis kende in 2015 een topjaar, het beste jaar uit de historie van het bedrijf. De koers van het aandeel bereikte in de zomer van dat jaar een piek van 48 euro. Sindsdien geraakte het aandeel in een vrije val. Eind augustus dit jaar werd een voorlopig dieptepunt bereikt met 27 euro. De grote blootstelling aan de moeilijke olie- en gasmarkten zijn de voornaamste reden hiervoor. 

Recent rapporteerde Boskalis de halfjaarcijfers. De winst was vrijwel gehalveerd en de omzet met 7 procent gedaald. Verrassend was dat niet. De offshore-industrie verkeert in een crisis en het concern had al eerder gewaarschuwd voor mindere tijden. De resultaten waren dan ook conform de verwachting. Boskalis ziet voorlopig nog geen verbetering. Zo verwacht men een vergelijkbare nettowinst in het tweede halfjaar.

De voorbije jaren zijn er honderden ontslagen gevallen, schepen uit de vaart gehaald en afschrijvingen gedaan op acquisities. Dit voorjaar meldde het bedrijf nog een afboeking van 840 miljoen euro, waaronder 380 miljoen op goodwill en 365 miljoen op de scheepsportefeuille, vooral van transporteur Dockwise. Ook op het in 2010 overgenomen Smit Internationale wordt 90 miljoen euro afgeboekt. In praktijk wordt dit gedaan op de huidige versie; Smit Lamnalco, de officiële werknaam van de joint venture met de Rezayat Groep uit Saoedi-Arabië.

De nettowinst bedroeg 75 miljoen euro over het eerste halfjaar tegen 147 miljoen een jaar eerder. De situatie in de offshore markt heeft geresulteerd in een verdere terugloop van het resultaat. Een spoedig herstel wordt er in de offshore niet verwacht. Boskalis heeft zijn organisatie inmiddels aangepast aan deze nieuwe realiteit. Door het aflopen van een aantal lange termijncontracten neemt de afhankelijkheid van de spotmarkt toe met verdere druk op de marges tot gevolg. 

Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Zo is Boskalis weliswaar een olie-play met sterk cyclische trekjes maar ook een lange termijngroeier. De lange termijngrafiek spreekt voor zich. En ontwikkelingen op het gebied van de energietransitie, het milieu, de opwarming van de aarde en aanwas van de wereldbevolking zullen gunstig kunnen bijdragen aan de resultaten op de lange termijn. 2017 zal nog een jaar van stoom afblazen worden, maar van de toekomst wordt meer verwacht. 

De balans van Boskalis ijzersterk. Het bedrijf heeft een netto kaspositie van 235 miljoen euro en daar komt de opbrengst van de verkoop van het laatste restant van Fugro nog bij. Het management heeft de handen vrij om zijn strategische plannen voor de komende jaren uit te voeren. Hierbij wordt er ook gedacht aan overnames. De eerste is inmiddels reeds gedaan met de aankoop van het Britse maritieme onderzoeksbedrijf Gardline. Meer acquisities liggen in de lijn der verwachting. 

Daarnaast zal Boskalis ook blijven investeren: in de tweede jaarhelft wordt met de “Helios” het nieuwe vlaggenschip van de groep opgeleverd. Boskalis verwacht in totaal exclusief acquisities in de tweede jaarhelft zo’n 230 miljoen euro te investeren. Dat financiert Boskalis uit eigen kastroom. 

Hoewel het koersbeeld nog vrij zwak oogt, lijkt er toch sprake van bodemvorming. Zeker gezien het feit dat het aantal nieuwe orders hoger uitpakte dan door analisten verwacht. Het betreft dan vooral orders op baggergebied. Het aandeel is sinds het dieptepunt van 27,08 euro weer wat opgeklommen. 

Boskalis heeft een dividendrendement van 3,5 procent. Aan de hoge koerswinstverhouding van 23 moet niet te veel waarde gehecht worden gezien het feit dat Boskalis zich nu op de bodem van de cyclus bevindt. HAL Investments is met een kleine 35 procent grootaandeelhouder. Dat Boskalis weliswaar cyclisch is maar toch een lange termijn groeier, blijkt uit het rendement gerealiseerd over de afgelopen 15 jaar. Boskalis realiseerde in deze periode een rendement van 460 procent. De AEX realiseerde in dezelfde periode 154 procent, beiden inclusief herbelegd dividend.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Boskalis in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.