Vandaag wil ik weer terugkomen op de factor volatiliteit ofwel beweeglijkheid van aandelenmarkten. Een aantal weken geleden hebben we daar een zeer succesvolle trade mee gedaan.

Profiteren van de storm

Vandaag wil ik weer terugkomen op de factor volatiliteit ofwel beweeglijkheid van aandelenmarkten. Een aantal weken geleden hebben we daar een zeer succesvolle trade mee gedaan.

Ik stel vandaag voor opnieuw posities in volatiliteit te nemen. Vandaag? Tja, mogelijk is het nog wat te vroeg, maar met een uitgekiend stoplossbeleid is dat prima beheersbaar, zij het niet voor iedereen geschikt. Raadpleeg dus uw adviseur of neem contact met me op: c.devries@dekritischebelegger.nl

Wat is eigenlijk volatiliteit?

Bron: Wikipedia: In de financiële markten is de volatiliteit de mate van beweeglijkheid van de koers van een aandeel of een ander financieel product zoals een aandelenindex of valuta. Stabiele beursfondsen zoals Unilever en Royal Dutch Shell hebben een vrij lage volatiliteit. Aandelen die vaak en extreem bewegen zoals Crucell hebben daarentegen een hoge volatiliteit.

Daarnaast zal opvallen dat bij rustig stijgende markten de volatiliteit afneemt. Immers, er is een (opwaartse) trend, dus beleggers zijn redelijk zeker dat dit continueert. De risicofactor ofwel angst neemt af. Opties worden goedkoper, vooral bij aandelen die kalm bewegen.

Natuurlijk is de volatiliteit tussen Unilever en ASML niet vergelijkbaar. Waar Unilever een redelijk constante winstgroei laat zien, heeft ASML vanwege cyclische karakter te maken met sterk wisselende resultaten. Opties van ASML zullen dus ‘duurder’ zijn, want de toekomst is minder ‘ zeker’.

Hoe te beleggen in volatiliteit?

Er zijn veel manieren om van een toename van volatiliteit te profiteren. Het is ook niet geschikt voor beleggers met een zwak zenuwgestel, tenzij de stoploss het werk mag doen indien noodzakelijk.

Ik wil u twee beleggingen aanreiken die geschikt zijn om te profiteren van toename volatiliteit

  1. De Turbo LONG VIX
  2. iPath S&P 500 VIX Short Term Futures ETN

Ik ga niet in op de productkarakteristieken, dat is afhankelijk van uw risicoprofiel.

Onderstaand de daggrafiek van de VXX ofwel van het hierbovengenoemde 2e product.

vxx

vxx

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

U ziet in de grafiek een aantal zaken die mijn aandacht trekken zoals:

  • de nog immer dalende trend van volatiliteit waarvan de snelheid afneemt
  • patroontechnisch lijkt de stijging vanaf maart 2010 voldoende gecorrigeerd.
  • Na completering van huidige reactie zal een derde golf opwaarts starten, die de meest krachtige zal zijn, waardoor het juist zo interessant is hier in te beleggen, althans dat is mijn aanname.
  • Belangrijkst is: Wat is risico en wat is verwacht rendement? En dan is een belegging op dit moment goed verdedigbaar, zij het dat dit binnen uw profiel moet passen.

Positie

Entry LONG: VXX (dollar 1.2935) op 25.70, stoploss 23.50 op close, koersdoel 50 en hoger.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in de tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Heeft u een vraag of een nuttige link? Discussieer mee op ons forum:

http://www.dekritischebelegger.nl/forum/

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: http://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

Meer informatie over de analist kunt u vinden op:http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/tips/trading-tips/profiteren-van-de-storm/

Gerelateerde artikelen:

Cees de Vries

Cees de Vries was vanaf 1988 tot 1998 senior vermogensadviseur bij verschillende banken. Van 1998 tot 2008 was hij verantwoordelijk voor de invulling van Technische Analyse bij van Lanschot Bankiers. Zijn specialiteit is het analyseren van fondsen en markten op basis van de onbekende, maar unieke wiskundige methode van W.D. Gann . Cees is nu werkzaam als zelfstandige en beheert, naast het analyseren, een snel groeiende groep niet-professionele beleggers. Daarnaast maken professionele eindbeleggers in toenemende mate gebruik van zijn specifieke expertise. Vanaf 13 december 2008 zal elk weekend een bijdrage verschijnen waarbij, als de omstandigheden dat toelaten, een " live trade" opgenomen zal worden.

facebook twitter

verkorte link:


top

wp-puzzle.com logo