DAX-systeem: van € 7.000 naar € 35.443

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


Politiek en de natuur!

Alvorens mijn gal te spuwen over de politiek en haar rol in de steun aan ING, wil ik eerst het waarom van mijn boosheid uitleggen.

Zoals ik in een eerdere column uiteenzette is de basis van mijn handelssysteem ‘natural law’. Vrij vertaald betekent het dat de krachten van de natuur, optimisme en pessimisme van de mens beïnvloeden, wat zich vervolgens uit in beurssentimenten. De rekenmethode van Gann, die deze wetmatigheden van fondsen berekent, is daardoor in staat uiterst nauwkeurige potentiële draaipunten aan te geven. Dit alles is, anders dan bij andere TA- methoden, ook nog eens vooraf te bepalen, wat een belangrijk winstpunt is.

Het komt er op neer dat ik daardoor in staat ben trades aan te gaan, voorzien van een zeer goede risico/rendementsverhouding. Daardoor ontstaat dus een mooi potentieel rendement ten opzichte van een relatief klein risico of verlies. Door dit altijd consequent te doen zijn er natuurlijk ook verliestrades, maar door dit maar te blijven herhalen zullen de winnaars voor relatief grote winsten zorgen die de kleine verliezen ruimschoots compenseren. En zo dient volgens mij het beursspel gespeeld te worden.

Onze Wouter Bos werd in 2008 verkozen tot politicus van het jaar. Hij werd geroemd om zijn kordate optreden rond Fortis en steun- operaties aan bijvoorbeeld ING, ten koste van de belastingbetaler, u en ik dus. Het decadente ervan is vervolgens dat we, blijkens die titel, blijk geven er nog blij mee te zijn ook. De wereld op z’n kop. Ik ga niet in op de vraag of die steun nu wel of niet echt nodig was. Wat me wel bezighoudt is de vraag in hoeverre overheidsingrijpen ‘de natuur, al dan niet kortstondig, verstoort’.

Dat is zo belangrijk omdat ik nu juist de natuurlijke bewegingen herleid tot cijfers en dus koersdoelen. Een verstoring in de natuur levert mogelijk ook een verstoring op in mijn berekeningen!

En nu komen we bij de kern van het verhaal. Mijn vorige week genoemde koopaanbeveling op EUR 4.50 is mogelijk door het overheidsingrijpen niet gehaald. De low op EUR 4.76 was erg dichtbij, maar niet in de prik. Nu zult u denken, waar zeur je over, maar Gann’s methodieken zijn bekend om zijn accuratesse en dus worstel ik nu met de volgende vraag:

Is door het overheidsingrijpen maandag jl. ‘de natuur’ verstoord, waardoor het koersdoel niet werd bereikt? Of krijgen we nog een nieuwe kans te kopen op EUR 4.50? Of…..?

Scenario 1) Indien we uitgaan van de situatie dat het koersdoel eigenlijk wel gehaald is, dan moeten we echt aan de koopkant opereren, want dan kan een herstel echt fors zijn vanaf de huidige niveaus.

Scenario 2) ING gaat een dubbele bodem plaatsen en tikt alsnog 4.50 aan.

Scenario 3) Of zakken we opnieuw richting EUR 4.50 en springen we er neerwaarts overheen? In dat scenario ontkomt ING niet aan een nationalisatie of erger, gaat gewoon failliet. Als mijn fundamentele bronnen gelijk hebben is ING technisch nu al failliet. Er zou namelijk nog een forse afschrijving op onroerend goed in de lucht hangen, wat hun vermogenspositie niet kan opvangen.

Wat schieten we op met deze info? Niets…helaas.

Laat ING op eigen kracht maar eens beginnen met uitbreken boven EUR 7, gepaard met relatief hoge volumes. Dat zou een eerste indicatie zijn dat er meer in het vat zit. Alle andere scenario’s zijn nu met teveel onzekerheid omgeven… en dat, wat mij betreft, allemaal door overheidsingrijpen. Bah…ING hoefde nog maar EUR 0.24 te zakken voor het perfecte evenwicht vanaf de top van 2000 en dan krijg je dit.

We sluiten het hoofdstuk ING af en richten ons op andere dingen.

Kijken we naar de aandelenmarkten, dan zou komende week een nieuwe opwaartse fase hoge ogen gooien. De correctie van de laatste dagen lijkt zo goed als beëindigd.

Het volgende ‘zware’ AEX- fonds kan in zo’n scenario een mooie opwaartse koerssprong starten: Arcelor Mittal.

Ik wil benadrukken dat AM (Arcelor Mittal) nog niet aan haar perfecte koersdoelen voldaan heeft, dus deze tip heeft ook een korte termijnkarakter.

Technische analyse van Archelor Mittal

Technische analyse van Archelor Mittal

Klik op figuur om te vergroten!

Op bovenstaande grafiek ziet u de mogelijke vorming van een bodemformatie, die door de RSI voorlopig wordt bevestigd door hogere bodems. De uitbraak boven de neklijn ontbreekt nog, dus op basis hiervan is een koopactie prematuur en verboden binnen TA. Gelukkig baseren we de aankoop ook niet op dit patroon, maar op Gann’s werkwijze. De belangrijkste reden tot aankoop over te gaan ziet u in de vorming van een serie zwarte bars met een blauwe ertussen, onder in de grafiek.

Dit zijn meestal zeer interessante koop/verkoop set-ups, waarvan u een voorbeeld ziet in augustus 2008. U hoeft niet te zoeken naar deze zogeheten paintbars in softwarepakketten, want u zult ze nergens vinden, daar dit een zelfgebouwde, op Gann’s tijdsfilosofie, gebaseerde indicator is.

Samenvattend zien we dus een potentieel bodempatroon ontstaan, de in kracht winnende RSI en de paintbars die een koopsignaal geven. Het eerste koersdoel is 25, vervolgens 31 en wie weet wat er nog meer mogelijk is, dat zal de tijd leren. De stoploss ligt op EUR 15.04 en hierdoor is weer een uitstekende rendements/risicoverhouding ontstaan.

Overzicht van lopende-en gesloten posities per 31 januari 2009

Overzicht van lopende-en gesloten posities per 31 januari 2009

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail- alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met het formulier onderaan.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service. KLIK HIER

Go for it!

Cees de Vries heeft (nog) geen positie in bovenstaand fonds. De redactie heeft geen posities in de bovengenoemde effecten. Klik hier voor onze disclaimer.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensadviseur
c.devries@dekritischebelegger.nl

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/tips/trading-tips/politiek-en-de-natuur/

Gerelateerde artikelen:

Cees de Vries

Cees de Vries was vanaf 1988 tot 1998 senior vermogensadviseur bij verschillende banken. Van 1998 tot 2008 was hij verantwoordelijk voor de invulling van Technische Analyse bij van Lanschot Bankiers. Zijn specialiteit is het analyseren van fondsen en markten op basis van de onbekende, maar unieke wiskundige methode van W.D. Gann . Cees is nu werkzaam als zelfstandige en beheert, naast het analyseren, een snel groeiende groep niet-professionele beleggers. Daarnaast maken professionele eindbeleggers in toenemende mate gebruik van zijn specifieke expertise. Vanaf 13 december 2008 zal elk weekend een bijdrage verschijnen waarbij, als de omstandigheden dat toelaten, een " live trade" opgenomen zal worden.

facebook twitter

verkorte link:


top

wp-puzzle.com logo