DAX-systeem: van € 7.000 naar € 34.951

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


Ik herhaal de tip van de vorige week. Sterker nog dan vorige keer daar een aantal koersen wat zijn teruggezakt en het verhaal van het effectieve rendement nog steeds geldig is.

Tip van de week: perpetuele leningen

Tip van de week: Perpetuele leningen

Ik herhaal de tip van de vorige week. Sterker nog dan vorige keer daar een aantal koersen wat zijn teruggezakt en het verhaal van het effectieve rendement nog steeds geldig is.

Perpetuele leningen

Ondanks het herstel sinds maart zijn een aantal perpetuele leningen nog steeds een interessante belegging. Zeker nu de aandelenbeurzen sinds enige dagen aan het corrigeren zijn omdat veel beleggers het niet helemaal meer vertrouwen na de enorme stijging sinds maart.

Op een aantal perpetuele leningen zijn effectieve rendementen te behalen variërend van 7 tot ruim 9 %. Maar deze rendementen zijn wel voor de volledige looptijd van deze leningen en die is oneindig. Pas wanneer de betreffende emittenten tegen lagere kosten geld uit de markt kunnen halen zullen ze deze leningen gaan aflossen. Maar dat betekent voor beleggers die nu instappen dat ze bij aflossing in ieder geval een koerswinst tegemoet kunnen zien.

Er zit uiteraard ook een maar aan deze belegging: de emittenten kunnen net als ieder ander bedrijf failliet gaan en dan is de belegger zijn geld gewoon kwijt. In het geval van een aantal banken en verzekeraars is dit risico gezien de ontwikkelingen van afgelopen jaar wel weer wat kleiner geworden. Denk bijvoorbeeld aan ING en Aegon die staatsteun ontvingen.

Interessante perpetuals zijn momenteel: 8 % ING (koers: € 86,99, eff. Rendement: 9,2 %), 6 % Eureko (koers: € 74,01, eff. Rendement: 8,1 %), 7,125 % Aegon (koers: 79,05, eff. Rendement: 9,0 %), 6 % Credit Agricole (koers: 81,50, eff. Rendement: 7,4 %) en Friesland Foods (koers: 99,79, eff. Rendement: 7,1 %).

Datum advies: 17 augustus 2009

Ondergetekende heeft zelf niet, voor zijn cliënten wel posities in bovengenoemde beleggingen. De redactie heeft geen positie in de genoemde beleggingen. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan-willem Nijkamp
Inmaxxa Vermogensbeheer

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/tips/tip-van-de-week/tip-van-de-week-perpetuele-leningen/

Gerelateerde artikelen:

Jan-willem Nijkamp

Jan-willem Nijkamp studeerde politicologie in Leiden en financiële-en beleggingsanalyse in Amsterdam. Voor zijn afstudeerscriptie ontving hij de Orange Fund Award. In 1996 werd hij bankier van het jaar. Hij is ruim 18 jaar werkzaam in de effectenbranche als beleggingsadviseur en vermogensbeheerder, zowel voor particuliere- als institutionele beleggers. Hij werkte voor Inmaxxa, Merrill Lynch, Banque Paribas en Petercam Bank. In het verleden was hij naast vermogensbeheerder ook docent beleggingen en regelmatig te zien bij RTL-Z als beurscommentator. Nijkamp heeft twee commissariaten (een verzekerings- en een financieringsmaatschappij) en schrijft columns op beleggingsgebied voor diverse gedrukte en elektronische media.

facebook twitter

verkorte link:


top

Reacties (2 reacties)

Toon: Nieuwste | Oudste

 1. Satilmis ErsintepeSatilmis says:

  Overzicht wanneer rente wordt uitbetaald op perpetuele leningen. Dus per kwartaal/haljaar of jaar.

  Namens Jan-willem Nijkamp:

  Bij deze de data van Credit Agricole:

  op kwartaalbasis: 31/01, 30/04, 31/07 en 31/10.

  Van de andere 4 gebnoemde perpetuele leningen zijn zo snel geen exacte dagen bekend. ING, Aegon, Eureko en Friesland Foods keren slechts één keer per jaar uit.

  Groeten,
  Satilmis

 2. jan says:

  Zie http://www.hfd.nl van 21 aug. 2009 “Fitch verlaagt ratings ING, SNS etc.” en de tip is te beschouwen als een afblijf advies.

  Kritische Jan

wp-puzzle.com logo