Tip van de week: Gas

De prijs van aardgas is niet langer eenzijdig gekoppeld aan de prijs van olie. Aardgas wordt tegenwoordig steeds meer bepaald door vraag en aanbod met als gevolg dat deze prijs in het geheel niet meer in de pas loopt met die van olie. Dat blijkt uit de laatste jaren: waar olie fors steeg daalde aardgas.

Toch zal aardgas een goed – en schoon – alternatief kunnen zijn voor olie wanneer de olieprijs maar blijft stijgen. Grote oliemaatschappijen als Shell en Exxon realiseren ca. de helft van hun opbrengsten inmiddels uit gas. Ook de ontwikkelingen in Japan hebben aardgas weer op de kaart gezet. De prijs is de afgelopen tijd weer aan het stijgen. Een manier om van een verdere stijging te kunnen profiteren is het US Natural Gas Fund (UNG) een ETF die de termijncontracten in aardgas volgt.

Tip van de Week: US Natural Gas Fund (UNG)

De ETF noteerde in juli 2008 nog een koers van $ 64, maar is inmiddels weggezakt naar $ 11. Het fonds deed enige weken geleden nog $ 10,10.

De prijs van gas kan verder stijgen gezien de huidige ontwikkelingen in de wereld. Beleggers dienen zich er echter van te vergewissen dat  UNG de termijnmarkt weerspiegeld en niet de spotmarkt. Daardoor kan de performance van UNG afwijken van de spotprijs. UNG heeft 2,4 miljard dollar onder beheer en wordt dagelijks verhandeld in New York onder het ticker symbool UNG.

Datum advies: 17 maart 2011
Koers: $ 11
Actuele koers: klik hier
ISIN Code: 912318102

Ondergetekende heeft zelf geen positie in deze belegging. Klanten wel. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

[advertentie]

Wilt u beleggen tegen 90% lagere transactiekosten dan bij banken en brokers? KLIK dan hier.

[einde advertentie]

Jan-willem Nijkamp
Vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer en trainer vastrentende waarden bij Mylette Groep

3 gedachten over “Tip van de week: Gas”

  1. STEFAN MATTHYS

    Beste,

    Er wordt wel eens gezegd dat de oorlogen in de toekomst zullen gevoerd worden voor zuiver water, veeleer dan voor olie.
    Zijn er in dit opzicht proactief geen interessante beleggingen te doen ?

    Mvg
    Stefan

    1. Jan-willem Nijkamp

      Jazeker, je hebt gelijk. Het probleem is: iedereen weet dat water schaars zal gaan worden, maar het draait om de timing. Het zou zo maar nog jaren kunnen duren voordat een belegging in water rendabel gaat worden. Maar er zijn diverse waterfondsen. Zo wel individuele aandelen als beleggingsfondsen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.