DAX-systeem: van € 7.000 naar € 34.951

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


Aardgas zal een goed en schoon alternatief kunnen worden wanneer de olieprijs blijft stijgen. Concerns als Shell realiseren ca. de helft van hun opbrengsten inmiddels uit gas.

Tip van de week: Gas

De prijs van aardgas is niet langer eenzijdig gekoppeld aan de prijs van olie. Aardgas wordt tegenwoordig steeds meer bepaald door vraag en aanbod met als gevolg dat deze prijs in het geheel niet meer in de pas loopt met die van olie. Dat blijkt uit de laatste jaren: waar olie fors steeg daalde aardgas.

Toch zal aardgas een goed – en schoon – alternatief kunnen zijn voor olie wanneer de olieprijs maar blijft stijgen. Grote oliemaatschappijen als Shell en Exxon realiseren ca. de helft van hun opbrengsten inmiddels uit gas. Ook de ontwikkelingen in Japan hebben aardgas weer op de kaart gezet. De prijs is de afgelopen tijd weer aan het stijgen. Een manier om van een verdere stijging te kunnen profiteren is het US Natural Gas Fund (UNG) een ETF die de termijncontracten in aardgas volgt.

Tip van de Week: US Natural Gas Fund (UNG)

De ETF noteerde in juli 2008 nog een koers van $ 64, maar is inmiddels weggezakt naar $ 11. Het fonds deed enige weken geleden nog $ 10,10.

De prijs van gas kan verder stijgen gezien de huidige ontwikkelingen in de wereld. Beleggers dienen zich er echter van te vergewissen dat  UNG de termijnmarkt weerspiegeld en niet de spotmarkt. Daardoor kan de performance van UNG afwijken van de spotprijs. UNG heeft 2,4 miljard dollar onder beheer en wordt dagelijks verhandeld in New York onder het ticker symbool UNG.

Datum advies: 17 maart 2011
Koers: $ 11
Actuele koers: klik hier
ISIN Code: 912318102

Ondergetekende heeft zelf geen positie in deze belegging. Klanten wel. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

[advertentie]

Wilt u beleggen tegen 90% lagere transactiekosten dan bij banken en brokers? KLIK dan hier.

[einde advertentie]

Jan-willem Nijkamp
Vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer en trainer vastrentende waarden bij Mylette Groep

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/tips/tip-van-de-week/tip-van-de-week-gas/

Gerelateerde artikelen:

Jan-willem Nijkamp

Jan-willem Nijkamp studeerde politicologie in Leiden en financiële-en beleggingsanalyse in Amsterdam. Voor zijn afstudeerscriptie ontving hij de Orange Fund Award. In 1996 werd hij bankier van het jaar. Hij is ruim 18 jaar werkzaam in de effectenbranche als beleggingsadviseur en vermogensbeheerder, zowel voor particuliere- als institutionele beleggers. Hij werkte voor Inmaxxa, Merrill Lynch, Banque Paribas en Petercam Bank. In het verleden was hij naast vermogensbeheerder ook docent beleggingen en regelmatig te zien bij RTL-Z als beurscommentator. Nijkamp heeft twee commissariaten (een verzekerings- en een financieringsmaatschappij) en schrijft columns op beleggingsgebied voor diverse gedrukte en elektronische media.

facebook twitter

verkorte link:


top

Reacties (3 reacties)

Toon: Nieuwste | Oudste

 1. STEFAN MATTHYS says:

  Beste,

  Er wordt wel eens gezegd dat de oorlogen in de toekomst zullen gevoerd worden voor zuiver water, veeleer dan voor olie.
  Zijn er in dit opzicht proactief geen interessante beleggingen te doen ?

  Mvg
  Stefan

  • Jan-willem Nijkamp says:

   Jazeker, je hebt gelijk. Het probleem is: iedereen weet dat water schaars zal gaan worden, maar het draait om de timing. Het zou zo maar nog jaren kunnen duren voordat een belegging in water rendabel gaat worden. Maar er zijn diverse waterfondsen. Zo wel individuele aandelen als beleggingsfondsen.

 2. SatilmisSatilmis says:

  Beste Stefan,

  Zie alle artikelen onder het sleutelwoord water: http://www.dekritischebelegger.nl/tag/water/

wp-puzzle.com logo