Van de wal in de sloot

Deze week lazen we het bericht: “Particuliere beleggers stappen weer massaal in aandelen. Gelokt door de goede rendementen en lage rentes op de spaarrekening keren beleggers terug naar de beurs.”  Volgens Peter Siks van Binckbank overwegen steeds meer mensen te gaan beleggen vanwege de lage rente in combinatie met het goede sentiment op de beurs ”Kennelijk zien ook particulieren nu geen ander alternatief voor sparen dan beleggen op de beurs.”

De vraag is natuurlijk of dat een goede ontwikkeling is en of het min of meer gedwongen is. Met de historische lage rente worden nu heel hordes de beurs opgedreven die weinig kennis en ervaring met beleggen hebben. Het beleid van centrale banken stimuleert risicovol gedrag zodat onze economie steeds meer een een casino wordt.

De terugkeer van de particuliere belegger is ook een teken dat een top in de markt aanstaande is: Kopen doet u op de top! Het was al een tijdje bekend, maar nu is er ook wetenschappelijk bewijs voor geleverd: de particuliere belegger is de perfecte contra-indicator. Dus als zij massaal kopen moet u juist verkopen en als zij naar hun bank rennen om aandelen te verkopen, dan is het tijd om te kopen. In het beroemde tijdschrift voor professionele beleggers, de Financial Analysts Journal, deden de economen Roger Edelen, Alan Marcus en Hassan Tehranian onderzoek naar het verband tussen het sentiment onder beleggers en het rendement op aandelen. De conclusie is dat als je precies het tegenovergestelde doet, je een uitstekend rendement realiseert.

Emotie wint van ratio

In mijn hoedanigheid spreek ik veel particuliere beleggers, bijvoorbeeld tijdens mijn workshops. In de eerste fase denkt men dat het makkelijk is. Een knopje drukken en het geld stroomt naar hun toe. Dat gevoel neemt af zodra de verliezen oplopen. Ze worden steeds angstiger waardoor hun beleggershorizon steeds kleiner wordt: ze zijn geknakt. Ironisch gezien is dat net een factor waardoor hun verliezen toenemen. Hoe korter de beleggingshorizon des te grilliger de koersbewegingen waardoor het nog onvoorspelbaarder wordt. De emotie gaat het winnen van de ratio.

Het eind van het rit is dat particuliere beleggers heel veel geld verliezen. Volgens onderzoek bakken de meesten er niks van. Zij hebben in de afgelopen 20 jaar zeer slecht gepresteerd. In vrijwel elke beleggingscategorie beleven ze achter op de index. De nieuwkomers hebben geen ervaring en te weinig kennis over de beurs. Het ontbreekt ze de tijd of de zin om zich hierin te verdiepen. Het is te complex voor hen.

Beleggen is net als kansberekening. Het gaat om dat je met een zuivere dobbelsteen of munt gooit. Als je steeds van strategie wijzigt, dan weet je dat het geen reële kansverdeling oplevert. Ik leg beleggers uit dat zij veel moeten onderzoeken. De beste beleggers ter wereld hebben allemaal een helder systeem en volgen dat systeem zonder uitzonderingen. Hun vermogens nemen ieder jaar verder toe. Particuliere beleggers hebben vrijwel nooit een systeem. Ze kopen alle tips die ze lezen of horen en hebben portefeuilles waar uiteindelijk totaal geen lijn in zit.

De vraag is dus of deze nieuwkomers niet van de wal (half procent op hun spaarrekening) in de sloot (fors verlies) belanden. Wij hebben dit jaar een nieuw handelssysteem gelanceerd die een hulpmiddel kan zijn bij uw beleggingsbeslissingen: KLIK HIER om de brochure te bekijken of te downloaden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.