Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Positieve stemming houdt niet aan

Het sentiment onder particuliere beleggers blijft wisselend. Waar de ING BeleggersBarometer in mei nog uitkwam op 110, de hoogste stand van dit jaar, kelderde in juni de stemming naar een dieptepunt van 91 punten. Beleggers waren in juni negatiever over de economie en over de waarde van hun beleggingen over het afgelopen kwartaal. Ook zijn ze minder positief over de komende drie maanden wat betreft economie, beleggingen, de eigen financiële situatie en over de vooruitzichten voor de AEX. Dit blijkt uit het maandelijks onderzoek onder particuliere beleggers in opdracht van het ING Investment Office.

ING Beleggersbarometer juni 2013
ING Beleggersbarometer juni 2013

Vrees voor afbouwen steunpakket

De verwachting dat de centrale banken hun monetaire stimulering zullen verminderen, zorgt voor een grillig klimaat op de beurzen en onder beleggers. Daarnaast lijkt de groei in China te stagneren. “Door deze ontwikkelingen kregen de beurzen over de hele linie klappen en dat doet de stemming natuurlijk geen goed,” aldus Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office. “Overigens denken wij dat het zo’n vaart niet zal lopen met dat afbouwen van het steunpakket. Ook voorzien we dat – ondanks de hobbel van de afgelopen maand – de rente toch op een laag niveau zal blijven. Maar de schommeling van de BeleggersBarometer geeft wel aan hoe nerveus particuliere beleggers zijn en hoe duidelijk de financiële markten invloed hebben op hun stemming met betrekking tot de economie en de eigen financiële situatie.”

Waar het dalende sentiment voor veel beleggers aanleiding is om hun portefeuille te herzien, waarschuwt Homan voor overhaaste beslissingen. “Beleggers geven bijvoorbeeld aan minder geld in vastgoed te willen steken, terwijl de markt daar de afgelopen tijd veel heeft laten liggen (17% daling in 1 maand). Daar zit juist een kans op verbetering.”

Cijfers wijzen op toegenomen somberheid

De cijfers uit de BeleggersBarometer laten een duidelijk negatief beeld zien. Zag vorige maand nog 21% van de beleggers de economie verbeteren, in juni was dat nog maar 12%. Het percentage beleggers dat een verslechtering ziet, steeg van 42% naar 59%. En nog maar een derde zag de waarde van de eigen beleggingen stijgen, terwijl dat in mei nog bijna de helft was. Voor het komende kwartaal is het ook somberheid troef. Nog maar 17% van de beleggers verwacht een verbetering van de economie (was 31%), terwijl het percentage dat een verslechtering verwacht is gestegen van 30% naar 44%. Voor de eigen financiële situatie verwacht nu 13% een verbetering (was 20%). En de groep die uitgaat van een stijging van de waarde van de beleggingen is gedaald naar 29% (was 41%), terwijl het percentage dat een daling verwacht, is gegroeid naar 20% (was 11%).

Te optimistisch over vooruitzicht AEX

Het ligt dan ook voor de hand dat nog maar een derde van de beleggers verwacht dat de AEX het komende kwartaal gaat stijgen, tegenover de helft in mei. 29% denkt dat de AEX gaat dalen, terwijl dat in mei nog maar 16% was. Over de verwachte stand van de AEX over drie maanden zijn beleggers ook aanzienlijk gematigder. Was die in mei nog 374, nu denken ze aan 358.

In maart van dit jaar voorspelden beleggers dat de AEX eind juni op 356 zou staan. Maar de index sloot de maand af met een stand van slechts 344,59. Beleggers waren dus in maart een dikke 11 punten te optimistisch, zo blijkt nu.

Minder enthousiasme voor alle beleggingscategorieën

Ondanks alles verwacht nog steeds iets minder dan een derde van de beleggers nieuw geld naar de beurs te gaan brengen. En weer zouden de meesten van hen dat in aandelen steken, al is het enthousiasme hiervoor wel gedaald van 91% naar 82%. Datzelfde geldt voor obligaties. Daarvan daalde de populariteit van 38% naar 35%.Grondstoffen zijn helemaal minder in de gratie geraakt met een daling van 42% naar 25%. Ook kiest nog maar 21% voor een belegging in beursgenoteerd vastgoed, terwijl dat in mei nog 32% was. De top-4 van favoriete sectoren bestaat nog steeds uit energie, dagelijkse consumentengoederen, informatietechnologie en nutsbedrijven.

Ruim helft kijkt tijdens vakantie niet naar beleggingen om

Ruim de helft van de beleggers is niet van plan tijdens de vakantie naar de beleggingen om te kijken of om bepaalde maatregelen te nemen. Bijna 1 op de 5 houdt de portefeuille wél actief bij. De overige beleggers nemen andere maatregelen, zoals overdragen (14%) of risico’s afbouwen (13%).

Beleggingsportefeuille tijdens vakantie
Beleggingsportefeuille tijdens vakantie

 

Onderzoeksverantwoording

Sinds november 2002 peilt de ING maandelijks het beleggersvertrouwen onder particuliere Nederlandse beleggers met de ING BeleggersBarometer. Dit instrument is door de ING ontwikkeld en bepaalt met 11 vragen de index voor het beleggersvertrouwen. De index loopt van 0 – zeer pessimistisch – tot 200 – zeer optimistisch. De aspecten die de index meeneemt in zijn weging zijn: de economische situatie in Nederland, de financiële situatie van huishoudens, de waarde van de beleggingsportefeuille en de stand van de AEX.

Onderzoeksbureau Insites houdt in opdracht van de ING maandelijks via internet en telefoon een representatieve steekproef onder circa 400 Nederlandse particuliere beleggers. De gegevens worden op continue basis verzameld. Elke maand worden andere beleggers ondervraagd om paneleffecten te voorkomen. Op basis van de resultaten wordt maandelijks de hoogte van de index berekend. ING aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *