Particuliere beleggers geloven er weer in

Na een klein stapje terug naar 126 in december, schiet de ING BeleggersBarometer in januari weer omhoog. Ondanks dat de afgelopen weken de beurzen flink daalden, lijkt het geloof in een goed beursklimaat stevig. Beleggers zijn vooral positief over de economie van de afgelopen drie maanden en over hun beleggingsportefeuille. Ook hun verwachtingen over de eigen financiële situatie en de beleggingen voor de komende drie maanden zijn positiever dan een maand geleden. De economische groei is voor een ruime meerderheid de belangrijkste indicator voor de hoogte van aandelenkoersen. En iets meer dan de helft van particuliere beleggers heeft goede beleggingsvoornemens voor 2014, van meer of minder risico nemen tot actiever beleggen.

ING Beleggersbarometer januari 2014
ING Beleggersbarometer januari 2014

Belegger blijft heftig reageren

Zowel in positieve als in negatieve zin reageert de particuliere belegger vrij heftig. “Bij rally’s zoals eind december schiet het sentiment omhoog. Omgekeerd kan de recente koersdaling weer zorgen voor een lager optimisme in de komende maand”, aldus Bob Homan, hoofd ING Investment Office. “Na de crisis van 2008 en de dip in 2011, begrijp ik dat ook wel. Toch wil ik wijzen op de steeds sterkere groeisignalen uit de volwassen markten. De economieën van de VS, maar ook van Europa lijken in 2014 een omslag te gaan maken, zo denkt ook het IMF. Zelfs in Nederland begint het herstel zich af te tekenen. Daarom blijf ik voor 2014 positief gestemd, al moeten we altijd bedacht zijn op plotselinge schokken, zoals we die recentelijk hebben meegemaakt.”

Optimisme over economie en resultaat eigen beleggingen

Het oordeel van beleggers over de algemene economische situatie van Nederland blijft stijgen. Een ruime meerderheid (57%) zag de afgelopen drie maanden een verbetering. Dit was in december nog slechts 45%. Maar liefst twee derde van de beleggers constateerde een waardegroei van de eigen portefeuille over deze zelfde periode. Op de eigen financiële situatie lijken deze ontwikkelingen nog geen significant effect te hebben.

In de komende drie maanden blijven de verwachtingen gelijk of stijgen ze iets. Over de economische situatie blijven beleggers per saldo positief gestemd. En de groep die een gunstig beleggingsrendement verwacht stijgt van 48% naar 56%. De verwachte stand van de AEX na deze drie maanden wordt voorspeld op 406.

Verwachtingen voor 2014

Tweederde van de beleggers vindt economische groei de belangrijkste invloedsfactor op de aandelenkoersen. Toch denkt nog 15% dat een lage rente de grootste invloed heeft, terwijl 12% het houdt op de waardering van de aandelen. Hierover denken ze vrijwel hetzelfde als in 2013. Homan: “Ik verwacht dat hiermee het effect van economische groei overschat wordt en daarmee rente en waardering onderschat. Vorig jaar hebben de aandelenbeurzen het bijzonder goed gedaan, bijna uitsluitend door oplopende waarderingen. Dit jaar moeten hogere koersen echt van economische groei komen; veranderingen in waarderingen en rentestanden kunnen wél een negatief effect hebben.”

Het overgrote deel van de beleggers, 61%, verwacht dat de korte rente in 2014 gelijk zal blijven. Dit is aanzienlijk meer dan de 50% in 2013. Een vijfde denkt dat de korte rente gaat dalen en een even groot deel denkt dat deze gaat stijgen. Dit is niet anders dan een jaar geleden.

Voor de lange rente verwacht bijna de helft voor 2014 een gelijkblijvend niveau; 29% denkt dat die zal stijgen en 13% een verlaging. Ook hier geen verschillen met vorig jaar.

Van de particuliere beleggers verwacht 43% dat het rendement van de AEX in 2014 gelijk zal zijn aan de wereldindex. Toch denkt maar liefst 37% dat de AEX achter zal blijven en maar 9% dat de index het beter zal doen. Homan: “ Het afgelopen jaar lag de AEX prima in lijn met de wereldindex, de jaren daarvoor bleef de AEX daarbij achter. In theorie kun je zeggen dat wereldwijde spreiding een gelijk rendement met minder risico oplevert dan het beleggen in slechts één land. Minstens het overwegen waard dus.”

1 gedachte over “Particuliere beleggers geloven er weer in”

  1. Zo is dus duidelijk te zien dat ‘men’ de beurs koppelt aan economische groei. Wat dus geenszins het geval is, er is tussen 2009-2011 weinig groei van betekenis geweest in de economie, en van 2012 tot heden al helemaal niet. Sowieso heeft economie al niets met een beurs te maken, het is evengoed wel leuk om te zien dat economische groei de reden is voor sommigen om in te stappen op de beurs, afgaand op wat het artikel zegt. Maarja, groei in Nederland voor de komende jaren?…., sommigen hopen het en andere denken het, is het het investeren in de beurs waard als je weet dat dit niet in pas loopt met elkaar?…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.