Beleggers wensen geen buitenlandse overnames

Met een score van 147 blijft de ING BeleggersBarometer deze maand stabiel én hoog. Er is niets veranderd ten opzichte van de maand maart. Beleggers houden een positief gevoel over de Nederlandse economie. Driekwart van de beleggers constateerde de afgelopen drie maanden een verbetering van de economie en 63% verwacht de komende drie maanden een verdere verbetering van de economische situatie. Ook over de eigen financiële situatie en de waarde van de beleggingsportefeuille blijft men positief en verwacht de belegger geen veranderingen. Twee derde van de beleggers denkt dat de AEX de komende maanden zal stijgen. De meeste beleggers zijn overigens tegen buitenlandse overnames van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven en vindt dat Nederlandse bedrijven zichzelf zouden moeten beschermen tegen dit soort overnames.

ING Beleggersbarometer april 2017
ING Beleggersbarometer april 2017

Ondanks de positieve stemming onder beleggers heeft net als vorige maand beleggen in minder risicovolle sectoren nog steeds de voorkeur. Beleggers zijn verdeeld in hun mening of het wel of geen goede tijd is om te beleggen in obligaties. Het aantal beleggers dat hun portefeuille in beheer hebben gegeven is ten opzichte van januari gedaald. Beleggers beleggen vaker zelf. Het risicoprofiel is nog steeds stabiel: de helft van de beleggers heeft een neutraal risicoprofiel. Nederland is nog steeds het meest populair, want de meeste beleggers beleggen het liefst in eigen land. Gemiddeld hebben beleggers 18 verschillende aandelen op de Nederlandse beurs. Als men aandelen op een buitenlandse beurs heeft, heeft men 35 verschillende aandelen. Bob Homan, hoofd ING Investment Management, herkent dit beeld. “We zien de afgelopen jaren een steeds betere spreiding in de portefeuilles van onze beleggers. Met 35 titels kan je echt een goede spreiding bereiken.”

Hoger rendement

Ten opzichte van 2016 is het rendement duidelijk toegenomen. Zo heeft bijna niemand meer een negatief rendement en is er ook een positieve trend te zien van beleggers die meer dan 10% tot zelfs meer dan 15% rendement op de beurs haalden in de afgelopen 4 maanden. Toch zijn beleggers weer voorzichtiger in het adviseren van anderen dan een paar maanden geleden. Ruim vier op de tien beleggers geven liever geen beleggingsadvies. “Het is verstandig terughoudend te zijn met het onderling adviseren. De ervaring leert dat als het goed gaat men vergeet dat het een advies van een andere belegger was en uitgaat van eigen kunde. Bij een minder resultaat wordt het  onderlinge advies juist verweten,” aldus Homan. Meer dan de helft (59%) spreekt zelden tot nooit met anderen over beleggen. Beleggers verwachten voor de komende periode de grootste beurskansen in Nederland. Na de piek die te zien was ten tijde van de inauguratie van Trump zijn de verwachtingen voor de beurskansen in Noord-Amerika weer teruggezakt en gelijk aan vorig jaar.

Buitenlandse overnames

De meeste beleggers zijn tegen buitenlandse overnames van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven en vinden dat Nederlandse bedrijven zichzelf zouden moeten beschermen tegen dit soort overnames. De belangrijkste reden dat beleggers negatief staan tegenover buitenlandse overnames is het gevaar dat zij daarin zien voor de werkgelegenheid in Nederland. Twee derde van de beleggers vindt dan ook dat de overheid een rol moet spelen om de Nederlandse economie te beschermen tegen buitenlandse overnames. Ze denken dan vooral aan Unilever, KPN en AkzoNobel. Ruim de helft (59%) van de beleggers die aandelen kopen doen dit niet omdat ze een overname verwachten en daarmee een stijgende beurskoers. Vier op de tien beleggers zijn hier wel mee bezig. Eén op de acht beleggers verwachten dat Unilever en AkzoNobel binnenkort worden overgenomen.

1 gedachte over “Beleggers wensen geen buitenlandse overnames”

  1. ‘Sentiment’, en de beurs, inzichtelijker dan met de ING BeleggersBarometer krijg je het niet! Hartstikke handige,onbedoelde..,indicator voor de AEX.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.