Beatrix goed voor aandelen

De ING BeleggersBarometer is in maart uitgekomen op 97 punten. Daarmee maakt het vertrouwen van de Nederlandse particuliere belegger deze maand een pas op de plaats, nadat het in januari positief was. Nieuw geld beleggen in aandelen (76%) is minder populair geworden, obligaties daarentegen hebben nu (48%) meer de voorkeur dan in februari.

Deze maand staat in het teken van de troonswisseling op 30 april en daarom heeft deze ING BeleggersBarometer een oranje tintje. De Nederlandse particuliere belegger is in het algemeen positief: de meerderheid (55%) denkt dat het Nederlandse koningshuis positieve invloed heeft op de kansen van Nederlandse bedrijven in het buitenland, bijvoorbeeld bij handelsmissies.

Bob Homan, Hoofd ING Investment Office: “De stand van deze ING BeleggersBarometer is in lijn met de stabiele ontwikkeling van de AEX. De afgelopen tijd zijn echter wel wat onzekerheden de revue gepasseerd, zoals de uitslag van de Italiaanse verkiezingen of de mislukte onderhandelingen over het Amerikaanse begrotingstekort en uiteraard ook de situatie op Cyprus. Deze stand laat zien dat de Nederlandse particuliere belegger hierdoor niet van de wijs is gebracht. En dat op zichzelf is een positief signaal.”

ING Beleggersbarometer maart 2013
ING Beleggersbarometer maart 2013

Voorkeur verschuift van aandelen naar obligaties

Een belangrijke verandering in de ING BeleggersBarometer van maart is dat minder particuliere Nederlandse beleggers de voorkeur geven aan aandelen. Ruim drie op de vier (76%) geeft aan nieuw geld in aandelen te beleggen, vorige maand was dat nog 87%. Er lijkt een verschuiving te hebben plaatsgevonden naar obligaties, want in maart kiest bijna de helft (48%) voor het beleggen van nieuw geld in obligaties, tegen 38% in februari. Ook beursgenoteerd vastgoed lijkt meer in trek: een derde zou hiervoor kiezen, tegen 23% een maand geleden. Homan: “Op de financiële markten zien we dit deels terug. Duitse en Nederlandse obligaties waren in maart gewild en de rente is intussen weer net zo laag als aan het begin van het jaar.”

Koningshuis positief voor kansen Nederlands bedrijfsleven

De Nederlandse particuliere belegger staat positief tegenover het Nederlandse koningshuis. Meer dan de helft (55%) denkt dat het een positieve invloed kan hebben op de kansen van het Nederlandse bedrijfsleven in het buitenland, bijvoorbeeld bij handelsmissies. Vier op de tien beleggers uit deze groep denkt dat die invloed ook groot is, 7% denkt dat die invloed klein is en de helft zit er tussenin. Op 30 april wordt Prins Willem-Alexander tot koning gekroond en neemt hij het ambt over van zijn moeder. Vier op de tien beleggers is hier positief over omdat de troonswisseling volgens hen een extra impuls zal geven aan de invloed van het koningshuis op de kansen van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven in het buitenland. Iets meer beleggers (43%) denken dat de troonswisseling geen impact hierop zal hebben. Het positieve sentiment over het nieuwe staatshoofd wordt niet overgenomen in het vertrouwen in het huidige kabinet: slechts 14% heeft veel vertrouwen in het huidige kabinet en bijna de helft (45%) heeft hier (heel) weinig vertrouwen in.

Goede prestaties Nederlandse aandelen tijdens tijdperk Beatrix

Met de kroning van Prins Willem-Alexander op 30 april komt er een einde aan de regeerperiode van Koningin Beatrix, die 33 jaar heeft geduurd. In 1983, drie jaar na haar kroning, werd de AEX opgericht. En die index heeft het tijdens het Beatrix-tijdperk goed gedaan met een gemiddeld rendement van 10,7% per jaar, inclusief dividend.

Ondanks dat de Nederlandse aandelenmarkt het sinds 2000 moeilijk heeft, is het totale rendement van Nederlandse aandelen in de Beatrixperiode goed geweest. Er zijn 7 fondsen die sinds het ontstaan van de AEX index er nog steeds deel van uitmaken. ING heeft daarom voor deze gelegenheid deze 7 fondsen op een rij gezet in een zogenaamde ‘Beatrix-index’.

Beatrix-index
Beatrix-index

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.