DAX-systeem: van € 7.000 naar € 34.951

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


Financiële markten moeten weinig hebben van politieke onrust of erger nog crises die lang kunnen gaan duren. De krachtmeting tussen enerzijds Rusland en anderzijds Europa en de VS jaagt elke belegger de stuipen op het lijf.

Tarweprijzen door het dak heen

Financiële markten moeten weinig hebben van politieke onrust of erger nog crises die lang kunnen gaan duren. De krachtmeting tussen enerzijds Rusland en anderzijds Europa en de VS jaagt elke belegger de stuipen op het lijf. Dat was goed te merken op maandag 3 maart. De AEX daalde ruim 2,6%, Londen ging 1,5% omlaag en de Dax tuimelde ruim 3,4%. De grootste klappen vielen in Moskou. Daar daalde de Micex Index met bijna 11%. De daling symboliseert de angst voor een langere periode van politieke onrust. Dat kan een rem zetten op het toch al wankele economische herstel en zelfs de opmaat vormen voor een terugval in recessie.


Figuur 1 Onrust jaagt de prijs van tarwe omhoog

De angst en onrust onder vertaalt zich ook in een zoektocht naar veilige havens. De rente op staatsobligaties in Nederland en Duitsland daalde afgelopen maandag 5 basispunten, maar ook landen als Spanje, Italië en zelfs Griekenland profiteerden van de onrust rondom de Krim en zagen hun rente dalen. De Russische centrale bank daarentegen verhoogde de korte rente van 5,5% naar 7% om de val van de roebel te stuiten.

Niet alleen financiële waarden schoten op en neer. Hetzelfde gold voor commodities. De prijzen voor tarwe en mais schoten afgelopen maandag met respectievelijk 5,9% en 3,7% omhoog. Dat komt door de vooraanstaande positie van Oekraïne op de internationale graanmarkten. Na de VS is dit land de grootste exporteur van granen. Voor het oogstjaar 2013-2014 wordt de totale graanexport van het land op 30 miljoen ton geschat. Het land neemt de vierde positie in op de internationale maismarkten en een zesde plaats voor tarwe.


Die export dreigt nu totaal stil te vallen. Handelaren zeggen dat er sinds de inval in de Krim geen tarwekorrel meer is geëxporteerd. Er zijn geen aanbieders. Iedereen wacht af hoe de crisis zich gaat ontwikkelen.

Maar niet alleen de politiek speelt een rol bij het besluit niet te exporteren. De handel houdt de voorraden ook doelbewust vast. Door de politieke onrust en het dreigende militaire geweld is de waarde van de Oekraïense valuta, de hryvinia, ingeklapt. Boeren en handelaren, die exporteren, krijgen echter in dollars uitbetaald. Hun graan fungeert zodoende als een mooie hedge tegen de waardevermindering van de eigen munt.

De aarzeling om wel of niet te exporteren is wel de voornaamste reden voor de prijsstijging, maar ook weer niet de enige. Dit is de tijd van het jaar, dat de boeren in Oekraïne hun tarwe en mais gaan inzaaien. Het is onzeker of dat nu ook gebeurt of afdoende gebeurt onder invloed van oplopende militaire spanningen tussen Oekraïne en Rusland.

Een dreigend stilvallen van de export als gevolg van de oplopende spanningen bracht veel termijnhandelaren ertoe om hun short posities snel af te bouwen en eventueel om te zetten in long posities. Ook deze beweging steunde de prijs voor tarwe en mais.

INVINCO

In 2013 heeft INVINCO beleggers met grote regelmaat gewezen op de kansen en bedreigingen voor de belegger, die de markt voor soft commodities biedt. Daar gaan we in 2014 onverminderd mee door. Geheel tegen de verwachtingen in biedt die in 2014 beleggers opnieuw grote kansen. Als u daar als particuliere belegger gebruik van wenst te maken, dan is het niet onverstandig kennis te maken met INVINCO.

Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de grondstoffen en valuta’s
Ingeschreven in het register van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
Uw effectenrekening op eigen naam bij gerenommeerde banken
Een vaste acountmager voor al uw beleggingszaken
Liquide investering

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/grondstoffen/landbouwgrondstoffen/tarweprijzen-door-het-dak-heen/

Gerelateerde artikelen:

invinco

Invinco is een onafhankelijke vermogensbeheerder. Ons hoofdkantoor is gevestigd in Düsseldorf (Duitsland) en heeft een licentie van de Duitse toezichthouder (BaFin). We staan ook ingeschreven in het register van AFM te Amsterdam en FSMA te Brussel.

facebook twitter

verkorte link:


top

Reacties (2 reacties)

Toon: Nieuwste | Oudste

  1. Edo John says:

    Het ziet er inderdaad naar uit dat deze trend zich verder voortzet!

    http://www.cmegroup.com/trading/agricultural/grain-and-oilseed/wheat.html <– laat bijvoorbeeld duidelijk de verwachting zien dat graan verder door blijft stijgen!

  2. Edwin says:

    Nou, ik heb de wheat futures eens even bekeken, dat is al vanaf 2008 bezig met een downtrend en de juli future ziet er niet al te florissant uit…

wp-puzzle.com logo