Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Goudmijnen moeten dicht

De goudprijs lijkt voorlopig zijn beste tijd gehad te hebben. Sinds het begin van dit jaar is de prijs ervan met naar liefst 30% gezakt. De FTSE Gold Mines Index is in dezelfde periode meer dan gehalveerd. Vrijdag 28 juli dook de goudprijs door de grens van $ 1200 per troy ounce om uit te komen op $ 1180.

Vlucht

De goudprijs stond eigenlijk al sinds het einde van 2011 onder druk, maar pas in april van dit jaar begon de daling zorgwekkende vormen aan te nemen. In deze maand opperde Ben Bernanke, voor het eerst, dat er een einde kon gaan komen aan het monetaire verruimingsprogramma QE3. In eerste instantie reageerden vooral hedge funds negatief op de uitlatingen van Bernanke en begonnen hun long posities af te bouwen. Allengs begonnen steeds meer institutionele partijen en vermogende particulieren dat voorbeeld te volgen. Sinds april is er dan ook sprake van een gestage vlucht uit goud. Vooral goud etf’s hebben zwaar te lijden van die vlucht uit goud, maar ook goudfutures en goudopties hebben flink aan populariteit ingeboet.

070313_1157_Goudmijnenm1.jpg

Bodem

De vraag is hoe ver de daling nog zal doorzetten. Een verdere daling kan immers onverwachte consequenties hebben. Insiders, zoals Jeffrey Currie van Goldman Sachs, denkt dat we de hevigste dalingen achter de rug hebben. Vanaf nu zal de goudprijs naar rechts bewegen. Hij baseert zijn verwachtingen op het gedrag van eerder genoemde hedge funds. Die hebben gespeculeerd op een daling naar een niveau tussen $ 1150 en $ 1200. Die zullen nu geneigd zijn hun winst te nemen en goud te gaan kopen. Maar of daarmee definitief een bodem in de markt is gelegd, is en blijft onzeker. De ene analist is zo mogelijk nog negatiever over de nabije toekomst van het goud dan de andere. Negatief voor de goudprijs is ook, dat de koopjesjagers uit vooral China en India een afwachtende houding aannemen. Waar ze in april nog massaal de markt instapten om te profiteren, blijven ze nu op hun handen zitten in afwachting van een verdere daling.

Kosten

Toch kan de daling niet onbeperkt doorzetten en dat heeft alles te maken met de productiekosten van goud. Bedroegen de productiekosten voor goud in 2007 nog $ 500 per troy ounce. Anno nu zijn die kosten verdubbeld en volgens sommige experts kunnen de productiekosten zelfs oplopen naar $ 1200 per troy ounce. De reden daarvoor is, dat de vaste kosten voor de mijnbouwbedrijven voorlopig nog steeds oplopen. Het is daarom waarschijnlijk, dat vooral kleinere mijnbouwers het nu al erg moeilijk hebben en een groeiend aantal legt het hoofd in de schoot. In Australië hebben bijvoorbeeld Central Norseman Gold en Navigator Resources hun poorten voorgoed gesloten. Andere mijnbouwers zijn nog min of meer in de ontkenningsfase. Ze sluiten hun minst winstgevende mijnen, bouwen voorraden op en investeren minder en minder in de hoop op een snelle verbetering van de marktomstandigheden. Ze zijn derhalve verwikkeld in een wedren met de tijd, maar of ze die winnen? Dat hangt af van het aanbod op de markt. Voorlopig dumpen veel beleggers hun goud etf’s nog steeds op de markt. Het aanbod van goud is daardoor nog steeds veel groter dan de goudproductie.

Een ding staat echter als een paal boven water. Als de goudprijs voor langere tijd beneden een niveau van $ 1000 per troy ounce zakt, dan zullen bijvoorbeeld in een land als Australië de meeste mijnbouwers noodgedwongen met hun activiteiten stoppen. Daarmee is tegelijkertijd gezegd, dat $ 1000 per troy ounce voorlopig de bodem in de markt is. Dat het ergste waarschijnlijk nog niet voorbij is, spreekt uit de koersontwikkeling van mijnbouwers. De koers van het Australische Newcrest Mining is dit jaar met meer dan 50% gedaald en hetzelfde geldt voor het Canadese Barrick Gold.

INVINCO

De grote vraag is natuurlijk of de goudprijs zich op korte termijn kan herstellen of dat de dalende trend voorlopig gehandhaafd blijft. Bij INVINCO geloven we in actief handelen. Dat is een andere strategie dan kopen en houden. Dankzij onze long/short strategie kunnen wij zowel bij een stijging als bij een daling rendement behalen. Dus ook nu biedt de markt kansen. Als u optimaal wenst te profiteren van de huidige marktomstandigheden, dan moet u eens praten met de mensen van INVINCO.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en die mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of als een uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Goudmijnen moeten dicht”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *