Goudbeleggers: pas op voor stijging dollar!

Goud heeft een mooi rally laten zien in de afgelopen 3 maanden. Het ziet er bovendien niet naar uit, dat de opmars spoedig gaat stoppen. Beleggers moeten echter wel rekening houden met de mogelijkheid, dat de US dollar in waarde gaat stijgen. Dat kan negatieve gevolgen hebben voor de opmars van de goudprijs.

Het afgelopen jaar, 2013, was een rampjaar voor goud. De prijs daalde met maar liefst 28%. Alleen al in het laatste kwartaal van dat jaar tuimelde de prijs per troy ounce gold met bijna 10%. De prijsdaling was vooral te wijten aan de massieve verkoop van zogeheten ETP’s (exchange traded products). Dat zijn derivate producten met als onderpand bijvoorbeeld goud. In totaal werd in het laatste kwartaal ruim 1660 ton goud door beleggers in de verkoop gedaan.

Maar het kan verkeren. In de eerste weken van 2014 stegen goudfutures weer met bijna 10% in waarde. Het was de beste start van een nieuw jaar sinds 1983. Zilver doet het met een stijging van bijna 11% nog beter. De uitstekende start van het nieuwe jaar werpt minimaal twee vragen op! De eerste is, waar dat prijsherstel vandaan komt en de tweede is of dit herstel gaat doorzetten in 2014?


Figuur 1 Vraag naar fysiek goud is niet gedaald

Zoals iedereen weet, zijn er meer wegen die naar Rome leiden en dat geldt ook voor het antwoord op de eerste vraag. De basis voor het prijsherstel is de groeiende belangstelling bij de wereldwijde consument voor fysiek goud in welke vorm dan ook. Figuur 1 geeft daar een indruk van. Het is vooral de sterk gegroeide vraag uit China, die de basis heeft gelegd voor het herstel. De welvarende Chinese consument kocht in 2013 maar liefst 1066 ton goud in de vorm van baren, munten en juwelen. Hij kocht zoveel aan, omdat prijzen in zijn ogen aantrekkelijk laag waren. Dankzij die enorme vraag is China nu de grootse consument van goud, zeker als we daar de aankopen van de Chinese centrale bank bijtellen. Over de honger van de centrale bank is weinig met zekerheid te zeggen, behalve dat die groot is.

Zal die Chinese honger ook in 2014 zo groot zijn. Volgens insiders moet het antwoord op deze vraag positief zijn. Hoewel er nog geen officiële statistieken naar buiten zijn gekomen, lijkt het erop dat in de eerste weken van dit jaar de Chinese vraag hoger lag dan in de vergelijkbare periode van 2013. Zowel de World Gold Council als the China Gold Association verwacht, dat de vraag van de Chinese consument de 1000 ton zal overstijgen. Edelmetalen als goud zijn voor de rijke en welvarende Chinezen van oudsher de beste belegging voor hun vermogen. Zolang de Chinese economie met pakweg 7% per jaar groeit en het aantal nieuwe rijke middenklassers blijft groeien, zolang zal er een gezonde vraag naar goud en ander edelmetaal blijven in het land van de Draak.


Figuur 2 Sterke vraag uit India en China

Het is echter ook waar, dat de sterke vraag naar fysiek goud uit Azië onvoldoende is om de goudprijs in 2014 te blijven opstuwen. Ook de belangstelling elders in de wereld moet weer aantrekken. Dat laatste lijkt nu te spelen. In ieder geval in de VS krijgen beleggers voorzichtig weer meer belangstelling voor goud. In de afgelopen weken hebben goudfondsen zoals het SPDR Gold Trust wel een instroom van nieuwe beleggingen mogen noteren, terwijl de uitstroom volledig is opgedroogd. De oorzaken voor de nieuwe belangstelling zijn meervoudig. In de eerste plaats speelt de onrust in de Opkomende Markten een rol. Beleggers hebben hun vermogen geheel of gedeeltelijk uit deze landen teruggehaald en een deel ervan omgezet in beleggingen in goud.

De tweede belangrijke oorzaak is natuurlijk de groeiende twijfel over de kracht van het herstel in de Verenigde Staten. De verschillende indicatoren, die in de eerste weken naar buiten kwamen, waren bepaald niet geruststellend. Een groeiende groep beleggers kiest daarom het zekere voor het onzekere en ziet goud weer als een veilige haven. De kans, dat die groep blijft groeien, is reëel. Veel hangt daarbij af van de opstelling en strategie van de Fed. Blijft die bij het huidige beleid van geleidelijk afbouwen van de monetaire stimulering of past ze het beleid aan aan veranderende omstandigheden. In haar eerste publieke optreden heeft de nieuwe president van de Fed, Janet Yellen, al aangegeven, dat het huidig beleid niet in beton is gegoten. Als de omstandigheden veranderen, dan veranderen de spelregels mee. Mocht de economie in de VS niet zo sterk blijken als gehoopt en mochten trends op de Amerikaanse arbeidsmarkt daartoe aanleiding geven, dan zal Yellen het huidig beleid van geleidelijke afbouw gaan stopzetten of zelfs omkeren. Het ziet ernaar uit, dat de Fed in een vicieuze cirkel is terechtgekomen. Stimulering was nodig om de economie een steuntje in de rug te geven. De opleving is echter te zwak om de afbouw van de stimulering een steuntje in de rug te geven.


Figuur 3 Goudprijs kruipt al weken omhoog

INVINCO

De prijs voor goud zal de komende jaren meer en meer bepaald worden door de vraag uit de Opkomende Markten, in het bijzonder uit China en India. Daarmee lijkt die prijs voor de langere termijn een gezonde ontwikkeling tegemoet te gaan. Of en in hoeverre de goudprijs in 2014 verder zal herstellen, hangt af van het succes van de Amerikaanse Fed om haar beleid van taperen zonder veel tumult en onrust in de wereld door te voeren. De eerste tekenen zijn wat dat betreft niet bemoedigend. Goud is waarschijnlijk begonnen aan een voorzichtige comeback.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

1 gedachte over “Goudbeleggers: pas op voor stijging dollar!”

  1. Nou, je maakt het wel héel erg moeilijk voor eventuele nieuwe klanten, de Dollar, India en China,de FED, zoveel mogelijkheden voor het verloop van de goudprijs waar een klant mee te maken zal krijgen, is dat handig?
    Overigens is geen van de mogelijkheden van invloed op de goudprijs, waarom dan wel vermelden eigenlijk? Dat is onnodig paniek zaaien, en daar zitten nieuw klanten niet echt op te wachten lijkt mij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.