Goud had niet altijd waarde

Het wordt in het algemeen aangenomen dat goud altijd waarde heeft vertegenwoordigd. Uit een nieuwe studie blijkt dat goud duizenden jaren geleden geen waarde had. Het onderzoek werpt nieuw licht op hoe de waarde van goud sinds de oudheid is veranderd.

De archeologen van de universiteit van Southampton hebben een prehistorisch goudhandelsroute ontdekt tussen Ierland en het Zuidwesten van Engeland die minstens gedateerd is op het Bronzen Tijdperk (circa 2500 voor de jaartelling). Het bestaan hiervan betekent dat Ierse goudwerkers verkozen om het edelmetaal in te voeren, ondanks dat ze waarschijnlijk wisten hoe ze goud konden winnen van lokale bronnen. Volgens Dr. Chris Standish wijst dit erop dat de twee culturen op een andere manier naar goud keken. De stammen die Groot-Brittannië 4500 jaar geleden bevolkten verhandelden goud en sieraden maar verkozen om het te verkopen aan buitenlanders. Zij zagen goud als niet iets waardevol.

“De resultaten wijzen er op dat er eerst geen universele waarde van goud was tot de invoering van de eerste gouden munten. Die kwamen 2.000 jaar later. Prehistorische economieën werden gedreven door complexere factoren dan de handel in grondstoffen. Geloof speelde een belangrijke rol.”, aldus Dr.Pike.

Er werd gekeken naar de isotopische samenstelling van de Bronzen Tijd-juwelen  gevonden op Ierland. De sieraden waren gemaakt van goud met een mix van istopen die kenmerkend is voor de bronnen in Cornwall en andere regio’s van Zuid-west Engeland. De wetenschappers schrokken van deze ontdekking aangezien er al de goudtegoeden waren in Ierland. Dus waarom zouden ze goud importeren als ze het edelmetaal zelf in bezit hadden.

De Britten wilden dus van hun goud af terwijl de Ieren ze graag wilden bezitten. De wetenschappers stellen dat de oude bewoners van Emerald Eiland goud verafgoden als een heilig metaal. Zij durfden zelfs hun eigen goud niet aan te raken om problemen te voorkomen.

Historisch onderzoek wijst er op dat mensen goud begonnen te delven 500 jaar voor Christus, tijdens de Neolithische periode. Goud bestond toen in de vorm van klompjes. De systematische winning van goud begon in landen van het Midden-Oosten en werd gebruikt voor gouden sieraden in Egypte. In de graftomben van de Egyptische koningin Zer en een van de heersers Pu-abi van Ur vond men deze. Wetenschappers vonden gouden sieraden die terug gingen naar de derde eeuw voor Christus. Tot de ontdekking van de goud van Cornwall werden zij beschouwd als de oudste goudsieraden.

Een verwijzing voor de titelfoto van Anthony Joh: https://flic.kr/p/27RBCn

1 gedachte over “Goud had niet altijd waarde”

  1. “De stammen die Groot-Brittannië 4500 jaar geleden bevolkten verhandelden goud en sieraden maar verkozen om het te verkopen aan buitenlanders. Zij zagen goud als niet iets waardevol.”

    Dat is een foute conclusie in mijn optiek; goud was wél waardevol omdat zij het konden verhandelen tegen iets wat voor hen nog waardevoller/nuttiger was. De ontvanger hechte er tegelijkertijd wel meerwaarde aan, dus wat de ene niet als waarde (her)kent is niet bepalend voor de waarde (van goud in dit geval) in het algemeen.

    Het is hetzelfde als beweren dat mensen euro’s niets waard vinden om er auto’s mee te kopen…is die euro dan echt niets waard? Zo kan daarbij een oude auto door de één als oude rommel worden gezien, terwijl de ander daarin een waardevolle collectoritem (her) kent.

    Stel dat je goud niets waard vindt en je vindt toevallig een baartje van 100gram goud op straat…laat je het liggen omdat het je niets doet, terwijl je weet dat je er een luxe vakantie van kan bekostigen, of iets anders wat je hartje begeert?

    Als je het heel primitief brengt: als je op vakantie bent op een exotisch eiland en mensen daar gebruiken schelpen als betaalmiddel…dan krijgt het op dat moment ook waarde voor jou en raap je elke geschikte schelp op om bijv. consumpties mee te betalen.

    Waarde krijgt iets op het moment dat óf jijzelf, óf een ander er waarde aan hecht…geld is een algemeen aanvaard ruilmiddel, maar i.p.v. daarvan kan dat ook opgaan voor alles dat men daarvoor geschikt acht zoals goud, bitcoins en voor mijn part schelpen etc. (zelfs als niet 100% van alle mensen daarachter staat)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.