Goud enige echte betaalmiddel

De goudprijs stijgt en de euro is in crisis en steeds minder waard. Rara hoe kan dat? Dat komt omdat goud echt geld is want van edelmetaal. En uw euro is een stel afspraken van politici en bovendien van (waardeloos) papier. Gelooft u mij niet?

Lees dan ‘Geld, goud en zilver’ van Erik Mecking en Elmer Hogervorst. In dit boek wordt de geschiedenis van geld uit de doeken gedaan. En wat blijkt? Goud is al eeuwenlang eigenlijk het enige echte universele betaalmiddel. Het overstijgt de grenzen van culturen, beschavingen en tijdperken want het is namelijk ook echt wat waard. Vandaar de populariteit van goud als sieraad, tand of schat.

Pas in de 17e eeuw komt John Law op het idee om papiergeld uit te geven. Hij koppelde geld los van goud en kon zo geld uit het niets creëren. Dat idee sloeg aan. Vooral bij overheden. En zeker bij de Fransen. Korte tijd later was Frankrijk failliet. John Law ook, trouwens. De Britten zijn slimmer en voeren de goudstandaard in waarmee ze hun geld dekten door een goudreserve. Dit gaat een tijdlang goed, totdat in de jaren 70 van de vorige eeuw politici dit een achterhaald principe vinden. Bovendien is de geldpers aanzetten goedkoper dan goud. Amerika doet dit als eerste, maar alras volgen de Europeanen.

Nederland is vooral bedreven in het aan Jan en alleman verstrekken van goedkope hypotheken. Dit lijkt op economische voorspoed maar is: kijken tot hoever een financiële luchtballon opgepompt kan worden totdat die barst. Tot 2008 om precies te zijn. Vandaar dat de auteurs dit boek tevens als praktische handleiding hebben opgezet voor het aankopen en bezitten van goud, zilver of andere edelmetalen. De mens vertrouwt namelijk terecht al duizenden jaren op de waarde van goud.

Maar u mag ook vertrouwen op de politiek om de eurocrisis op te lossen. Zij moeten het toch weten want ze hebben die problemen zelf gecreëerd. Dat wordt weer de geldpersen aanzwengelen want de Centrale Banken hebben hun goudvoorraden al verkocht. Regeren is vooruitzien namelijk. Niet de binnenkort hypergeïnflateerde euro maar goud heeft het verleden én de toekomst. Lezen dit boek als u niet aan de bedelstaf wilt raken!

Geld, goud en zilver

Verleden, heden en een handleiding voor de toekomst

Eric Mecking & Elmer Hogervorst

Prijs: 22,50 euro.

Michel Sakkers

Michel Sakkers werkt overdag als boekverkoper bij selexyz broese op de afdelingen economie, wetenschap en recht, maar ‘s nachts tekent hij aan een machtig stripverhaal voor jong en oud. Ook leest hij geregeld boeken die ergens over gaan en daar geeft hij gevraagd of ongevraagd zijn mening over.

Bron:  Dichtbij.nl

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

8 gedachten over “Goud enige echte betaalmiddel”

  1. Beste Elmer,
    Reactie op: “Dat wordt weer de geldpersen aanzwengelen want de Centrale Banken hebben hun goudvoorraden al verkocht.”

    Gisteren op nieuwsuur,
    http://nieuwsuur.nl/video/328681-nederlands-goud-vooral-in-buitenland.html
    Wij hebben zeker niet ‘al’ ons goud verkocht! en de centrale banken van de Verenigde Staten, Rusland en China evenmin.
    Zoals ze daar zeggen staan wij op nummer 8 wereldwijd van de overheden die het meeste goud bezitten.

    1. Elmer Hogervorst

      Ik heb het gezien. Dank. De recensie is geschreven door Michel Sakkers. Op dit punt misschien net wat te kort door de bocht. Maar het ging denk ik om de trend vlak voor de huidige bullmarkt startte.

  2. Leuk zo’n verhaal over de historie van geld. Helaas stat het belangrijkste stukje er niet in, die van de jaren 30. Het krampachtig vasthouden aan de goudstandaard in europa in die periode zorgde er juist voor dat de crisis juist langer duurde. Na het loslaten van de goudstandaard in 1936 ging het pas beter in europa. Kennelijk zijn we dit allemaal vergeten. Geld is alleen maar een ruilmiddel, meer niet.

    “Niet de binnenkort hypergeïnflateerde euro maar goud heeft het verleden én de toekomst.” Elmer kom nu eens met een gefundeerde onderbouwing waarom er in Europa hyperinflatie ontstaat. De consument consumeert niet, het bedrijfsleven investeert niet en de overheid bezuinigt (haalt dus geld bij de burger weg). In zo’n situatie is hyperinflatie kolder. Kennelijk snap je niets van de werking van het monetaire geld-systeem.

    ” Maar u mag ook vertrouwen op de politiek om de eurocrisis op te lossen. Zij moeten het toch weten want ze hebben die problemen zelf gecreëerd”

    Ik vraag me af je zelf wel enig idee hebt waar de eurocrisis over gaat. Het lijkt er niet echt op. De schulden zijn slechts het symptoon van de onderliggende problemen. Het gaat er om dat Noord-Europa teveel exporteert en te weinig consumeert. Zuid-europa consumeert te veel en exporteert te weing. Dat komt omdat Noord-europa “het zuiden” volledig heeft weggeconcurreerd nadat de euro is ingevoerd. De oplossing is dus dat “het noorden” meer moet gaan consumeren. Hierdoor daalt het handelsoverschot van het Noorden en krijgt de exportsector in het zuiden een kans en kunnen ze hun schulden aan de Noord-europese banken terug betalen. Dit betekent echter dat Noord europa grotere begrotingstekorten moet draaien. Dit past echter niet in de neo-liberale beleidsagenda van Noord-europa. Daarom is het euro-systeem niet houdbaar. Wat dat betreft lijkt de eurocrisis precies op de crisis in de VS in 2008. China exporteert te veel en de VS consumeerde te veel. We weten hoe dat uiteindelijk is afgelopen.

    Tenslotte is goud ook maar betrekkelijk, je kan het niet opeten. Als je je wilt indekken tegen de komende crisis, koop dan land. Dan kun je tenminste je eigen groente en aardappelen verbouwen.

  3. Elmer Hogervorst

    Beste Fons. Kennelijk is het je niet duidelijk dat ik dit stuk niet geschreven heb. Dus trek je voorbarige conclusies. Als je het boek niet gelezen hebt weet je niet welke onderbouwing we daarin hebben opgenomen voor zowel deflatie als ook in een later stadium hoge inflatie of hyperinflatie. Weinig origineel is ook de opmerking over goud eten. Ik heb geprobeerd euro’s te eten, maar met weinig succes. Goud en zilver zijn geld en dus ruilmiddelen.

    1. Elmer, het was mij inderdaad niet duidelijk dat jij dit artikel niet had geschreven. Voor wat betreft die euro’s eten dat kan inderdaad niet, daarom moet je dus land kopen!

      Kijk eens op het blog van de econoom Jesse Frederik en Merijn Knibbe http://www.luxetveritas.nl/blog/ Dan zul je zien dat bijvoorbeeld aankopen van staatsleningen door centrale banken niet tot inflatie leidt.

      Het ruilmiddel is niet het geld, maar arbeid die je levert in ruil voor goederen en diensten. Het geld is slechts het transportmiddel. Meer niet.

      Tenslotte nog het blog van Remco Schrijvers: http://www.money-for-nothing.nl/ In dit blog wordt volledig uitgelegd hoe het Moderne Monetaire Systeem werkt, inclusief alle technische aspecten.

  4. Ik heb je artikel gelezen en het filmpje van Mike Maloney bekeken. Hij zegt daar inderdaad iets over deflatie (terecht!!) en daarna zou dan hyperinflatie moeten ontstaan, maar hoe dat dan ontstaat, daar zegt hij helaaas niets over. Ik ga er dan ook vanuit dat jij van mening bent dat door de verdrievoudigde hoeveelheid “basemoney” door de Fed hyperinflatie ontstaat. Dit zou dan volgens de theorie van de “moneymultiplier” moeten gebeuren. Nu komen we bij de kern van de zaak, want deze zogenaamde geldvermenigvuldiger bestaat niet. Uit onderzoek van centrale banken zelf blijkt namenlijk dat de banken eerst de lening en deposito creeeren en daarna pas op zoek gaan naar de bijbehorende reserves. Mocht er nu een tekort zijn aan reserves dan zal de Centrale Bank dit moeten aanvullen omdat er anders stress in het financiele systeem onstaat.
    http://www.luxetveritas.nl/blog/?p=1346
    Dit is een verzamelartikel met daarin de commentaren van centrale bankiers. Zouden die het dan mishebben?

    Dat QE niet de grondstoffenmarkt/aandelenmarkt heeft beinvloed onderschrijf ik volledig. Volgens jou artikel stallen de banken dit bij de FED tegen 0% rente. De FED betaalt hier echter wel rente op de zgn rente op de excess reserves. Zelfs meer dan de Federal Funds rate(0,25% stand 25-6-11) Zie onderstaande link (enigzins technisch).
    http://www.money-for-nothing.nl/monetair-systeem-2/verdienen-europese-banken-aan-rente-arbitrage-fed-funds-rate

    Overigens is de aan en verkoop van staatsleningen ook in “normale tijden” core business voor de Centrale Bank. Hiermee wordt namenlijk het niveau van het belangrijkste rentetarief bepaald van de Centrale Bank.

    Tenslotte: hoe ontstaat dan wel hyperinflatie? Dat kan alleen als de overheid enorme begrotingstekorten gaat draaien (meer dan 50% BBP bijvoorbeeld). Een Centrale bank kan namenlijk niet de bezittingen vsn burgers vergroten (inkoop van staatsleningen vergroot niet de bezittingen van de particuliere sector) een overheid wel door het draaien van begrotingstekorten. Het bekendste verhaal van hyperinflatie is die van de Weimar Republiek in de jaren 20, toen werden zulke begrotigstekorten gedraaid.

  5. Elmer Hogervorst

    Lees ons boek voor vele historische voorbeelden waaronder Weimar. M0 is maar één deel vh verhaal. Centrale bankiers hebben geen invloed op wat banken met het M0 gaan doen.

    Los daarvan. Bij deflatie komen overheden in de problemen en daarna de banken als bezitters van staatsobligaties. Overheden houden zichzelf en de banken alleen overeind door de geldpers aan te zetten. Lees Endgame van John Mauldin. Zijn historische voorbeelden laten na eerst deflatie altijd hyperinflatie zien.

    Daarnaast geldt dat burgers wanneer ze het vertrouwen in geld kwijtraken, ze het uit gaan geven. Ook spaargeld. Beter iets voor je geld dan helemaal niets.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.