Goud en zilver worden interessant

De edelmetalen kregen vrijdag rake klappen. Goud verloor ruim 5% en de zilverprijs kelderde zelfs met 6%. Is het nu interessant om te kopen?  Het sentiment werd gedrukt door het nieuws dat Cyprus als onderdeel van de pogingen om de bailout te bekostigen zou overwegen een groot deel van de goudvoorraad te verkopen. De hoeveelheden waar het om gaat zijn zeer beperkt dus daar ging het niet om. Goud -en zilverbeleggers waren bang dat dit een precedent zou kunnen scheppen voor andere landen. Wat zou er gebeuren als andere landen hun goud moesten verkopen bij een redding? Portugal heeft 382,5 ton goud en  Spanje heeft circa 281 ton goud in bezit. Die van Italie is 2400 ton, de vier na grootste ter wereld. De verkoop van Cyprus zou dus slechts een druppel in een oceaan zijn. Dit risico was niet ingeprijsd in de markt.

In plaats van het op de markt te dumpen en daarbij een verkoopescalatie in gang te zetten kunnen landen natuurlijk ook garanties bieden met als onderpand hun goudvoorraad. Andere centrale banken, zoals die van China kunnen de uitverkoop van goud zien als een prima kans om het edelmetaal in te slaan. Een andere factor die de goudprijs zou kunnen ondersteunen is de huidige valutaoorlog, door middel van stimuleringsmaatregelen van de centrale banken. Als deze trend zich doorzet zou de goudprijs uiteindelijk weer de weg naar boven kunnen vinden.

Wat verrassend was, dat ondanks de zwakke winkelverkopen in de Verenigde Staten de edelmetalen toch van de hand werden gedaan. Beleggers in edelmetalen kunnen in de komende tijd kijken naar de stand van de Amerikaanse economie en die van de eurozone. Ondanks een ongekende stimulus van de Fed, herstelt de economie niet zoals in voorgaande cycli. Hetzelfde geldt voor het Verenigd Koninkrijk. De groei in de eurozone blijft zwak waardoor de kans aanwezig blijft dat de Europese Centrale Bank in moet grijpen. De bezuinigingen in de rijke landen zullen de groei blijven drukken en de opwaartse druk op de rente in de kiem smoren.

Technisch

Goud en Zilver zijn beide door hun steunniveaus gezakt. De komende dagen kan dus meer neerwaartse druk verwacht worden. Steun voor goud wordt verwacht rond $1425 per ounce. Mocht dit niveau het houden dan zou een flink herstel kunnen optreden naar $1582 per ounce.

Hetzelfde geldt voor de zilverprijs. Die kan verder terugvallen naar de 50% retracement op $25 van de hoogste stand ooit. Bij een succesvolle test kan een herstel optreden naar $28,40 per ounce.

Ik raad u aan om de prijs van edelmetalen de komende dagen in de gaten te houden. Mogelijk kunnen we een belangrijke bodem zien en daarmee een prima koopkans. Trading signalen volgen? Schrijf u in via deze link.

7 gedachten over “Goud en zilver worden interessant”

  1. een tip van mij: koop écht goud…iets wat men niet kan reduceren tot 0 in vergelijk met turbo’s, futures e.d. of goudmijnen (om een scala aan redenen).

    Écht goud wordt steeds lastiger om te verkrijgen, simpelweg omdat euro/dollar/schuldenproblemen alles behalve zijn opgelost (zie goud als alternatieve valuta met een millenia-lange geschiedenis en OVERAL ter wereld geaccepteerd).

    zie ook: http://www.beurs.com/2013/04/14/vraag-groot-aanbod-zeer-klein-op-belgische-goudmarkt/20751

    Overschat goud anderzijds ook weer niet: alles draait om vertrouwen en hoe groter het vertrouwen in een andere valuta (voor mijn part schelpen) des te bescheidener de waarde van goud. Voor de situatie waarin we ons nu bevinden is goud een begrijpelijke en te verdedigen keuze om vermogen enigszins veilig te stellen.
    Naast goud is schuldenreductie, eigen huis en grond, kennisverwerving en zelfs bepaalde aandelen een overwegen waard. Vergeet ook niet te investeren in een netwerk; hou elkaar scherp, met beide benen op de grond en indien nodig vul elkaars leemtes in kennis op.

  2. Goud, fysiek, is interessant in een deflatoire omgeving omdat aankopen er mee gedaan kunnen worden als geld niets waard is.Het heeft geen nut om etf’s, trackers o.i.d aan te schaffen, de prijs zal alleen maar dalen. Deze deflatoire omgeving bestaat nu al en zal verder uitbreiden, tijd voor fysiek goud.

  3. Het is gebeurd met het goud. Net zoals begin jaren tachtig. Daarna begon de enorme stijging van de aandelen. Er zijn weinigen die dat nog weten ,maar ik heb het meegemaakt.

    1. Elmer Hogervorst

      De vergelijking met de jaren ’80 is een interessante. Maar hij klopt niet, althans niet nu. In reële termen is de goudprijs namelijk nog niet eens boven de top van 1980 uitgebroken. Zilver idem dito. Bij goud en zilver zit de kooppaniek aan het einde. Dat hebben we nog niet gezien en dat gaan we de komende jaren beleven. Lees ons boek http://bit.ly/Geldgoudenzilver voor meer achtergronden waarom de echte hype in goud nog moet komen.

  4. in de wandelgangen word steeds méér gepraat over Eurobonds. Dan gaan alle remmen los! Het zal een perfecte timing worden voor Angela Merkel.

  5. Mooi om te zien dat je boek is uitgekomen op de top van de goudprijs Elmer. Maar daar kun je niks aan doen omdat het psygologisch is bepaald ……
    Ik tikte het woord Eurobonds vandaag even in Google en trof de bekende George Soros aan die op http://www.marketwatch.com ook pleit voor Eurobonds. It woud be Truly like waking of à nightmare
    Ga ervoor Elmer , als dit waarheid word , anders mis je een van de weinige goede kansen in je leven . Bedank me later maar met een dagje vissen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.