De stier heeft gouden hoorns

Afgelopen vrijdag doorbrak de goudprijs de psychologisch belangrijke grens van 1000 dollar per troy ounce. Daarmee werd het record van 1009 dollar van maart vorig jaar bijna bereikt. Aan het begin van dit jaar noteerde de goudprijs nog 860 dollar. Een stijging van 16 % in dollars en zelfs van 27 % in euro’s daar de dollar dit jaar aan een opmerkelijke opmars bezig is. Deze sterke performance is voornamelijk het gevolg van de toenemende angst onder beleggers voor waardevermindering van andere beleggingen zoals bijvoorbeeld aandelen. Beleggers maken zich wereldwijd op voor een zware recessie. En op de langere termijn doet ook de vrees voor een weer oplaaiende inflatie de goudsprijs oplopen. De autoriteiten laten immers overal ter wereld de geldpersen overuren draaien om de vastgelopen economie weer aan de praat te krijgen. Beleggers zoeken vooral beschutting in indexfondsen die daadwerkelijk goudvoorraden aanhouden. Een populaire belegging is het exchange traded fund SPDR Gold Trust.

Goud vertoont momenteel alle klassieke kenmerken van een structurele hausse markt. De in de loop van 2008 als gevolg van de gestegen grondstofprijzen sterk aangewakkerde inflatievrees joeg de goudprijs sterk omhoog. Goud geldt onder beleggers immers als een goede bescherming tegen inflatie. Deze vrees voor inflatie is inmiddels volledig omgeslagen in het tegenovergestelde. Een angst voor een periode gekenmerkt door dalende prijzen, deflatie dus. Maar ook nu stijgt de goudprijs. Is goud nu een bescherming tegen inflatie of tegen deflatie? Of verwachten beleggers na deze deflatie weer een gierende inflatie en lopen ze daar reeds op vooruit?

Samen met de sinds de zomer van 2008 langzaam wegebbende angst voor inflatie zakte ook de goudprijs in de tweede helft van het afgelopen jaar weer ineen naar ruim 700 dollar. Nadat de autoriteiten wereldwijd de markten echter overspoelden met geld teneinde de banken als spil van het financiële systeem overeind te houden en de sterk inzakkende wereldeconomie weer te reanimeren steeg ook de vrees onder beleggers voor een oplopende inflatie op termijn. De geldpersen draaien als nooit tevoren.  De goudprijs liep weer op. Met uitzondering van de dollar wekken de meeste munten weinig vertrouwen onder de beleggers Ook het afgenomen vertrouwen in de traditionele vluchthavens als de Zwitserse franc stimuleerde de vraag naar goud. Met als gevolg een toegenomen vraag naar harde assets zoals goud.

Het goud lijkt daarmee een het karakter te krijgen van een hype daar de vraag ernaar vooral financieel gedreven is. De fysieke vraag naar goud is wereldwijd namelijk dalende. Er wordt momenteel een nog niet eerder vertoonde vraag naar goud uitgeoefend vanuit de zogenaamde indexfondsen. Waar gaat dit eindigen? In jaren waarin de goudprijs piekte – in 1932 en 1980 – noteerde de Dow Jones-index slechts twee keer de prijs van goud. Momenteel gaat het goud nog ruim 7 keer in de Dow Jones. Betekent dat een nog veel hogere goudprijs in de komende jaren? Niet noodzakelijk. Ten opzichte van de prijs van bijvoorbeeld olie – goud/olie is een veelgebruikte ratio – bevindt het goud zich namelijk wel op een historisch hoog niveau. Voor een troy ounce kun je momenteel bijvoorbeeld 25 vaten olie kopen. Dat is reeds 35 jaar niet meer voorgekomen.

Opvallend is ook het feit dat de prijs van goud zo is gestegen tegen de achtergrond van een eveneens stijgende dollar. Meestal zijn deze twee het spiegelbeeld van elkaar. Het geeft misschien te denken. Net als het feit dat de prijs van goud de afgelopen dagen weer is gedaald terwijl de ontwikkelingen op de aandelenmarkten toch alle aanleiding gaven voor een verdere stijging. Goud is in korte tijd wel erg populair geworden. Feit is dat de eerdergenoemde SPDR Gold Trust  – ’s werelds grootste koper van fysiek goud – al enige tijd niet meer bijkoopt. Nieuwsbrieven meten een recordpercentage beleggers die goud bezitten. De goudsmeden kunnen de vraag naar gouden munten niet meer aan. En de radioreclames van effectenhuizen die goud aanprijzen als een belegging die je moet hebben denderen door de ether in de VS. Er lijkt een consensus te bestaan dat er no other place is to go. Echt? Geen andere plaats? Goud lijkt zoals gezegd alle kenmerken te hebben van een hausse. Maar bedenk wel dat wanneer goud corrigeert het zeer hard en gewelddadig kan gaan. Centrale bankiers zijn voor het eerst in de historie echter wel blij met een hogere goudprijs. Het duidt erop dat beleggers vertrouwen hebben in hun bestrijding van de deflatie en al weer een periode van inflatie inprijzen.

1 gedachte over “De stier heeft gouden hoorns”

  1. Ja, elke stier ook zonder gouden horens kan nu zien welke kant het op gaat. Het zou prettig geweest zijn als we de heer Nijkamp een paar jaar geleden met deze voorspelling gehoord hadden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.