Daling Goud biedt kansen

Op 15 en 16 april daalde de prijs van goud met maar liefst 13% naar een niveau van $ 1321,50. Dat was het laagste niveau sinds januari 2011. Over het hoe en waarom van de snelle val van de goudprijs doen veel theorieën de ronde. Er gaan geruchten in de ronde, dat de snelle prijsdaling het gevolg was van marktmanipulatie. Daarbij zouden hedgefunds en enkele investmentbanks betrokken zijn geweest en misschien zelfs enkele centrale banken. Volgens the World Gold Council zijn er sterke aanwijzingen, dat op vrijdag 12 maart speculanten aan de slag gingen op de futures markten. Hoe kan het anders, aldus de Gold Council, dat op die dag ongeveer 15% van de jaarlijkse goudproductie aangeboden wordt.

Fysiek goud

De reacties op de snelle prijsdaling waren bijna even fel. Terwijl de ene marktpartij nog druk doende was massaal zijn papieren posities af te bouwen om aan zijn marginverplichtingen te voldoen, maakten andere partijen, zoals hedgefunds, hun opwachting op de markt voor fysiek goud. Dat bracht een ommekeer in het prijsniveau teweeg. Na een daling van meer dan $ 240 in twee dagen tijd, steeg in de dagen daarna de prijs weer tot boven $ 1400 per troy ounce. Tot de kopers behoorden Paulson & Co en Blackrock. Desgevraagd verklaarde John Paulson, dat het wereldwijde monetaire stimuleringsbeleid vroeg of laat wel tot inflatie moet leiden. In dat geval is goud de ideale hedge! Voor de korte termijn verwachtten de hedgefunds bovendien dat aankopen door centrale banken en door consumenten in vooral India en China niet alleen een bodem voor de goudprijs zouden vormen, maar die zelfs weer zouden opstuwen.

Goudprijs april 2013
Consument

John Paulson heeft in ieder geval voor de korte termijn het gelijk aan zijn kant gekregen. De goudprijs is inderdaad opgekrabbeld tot boven de grens van $ 1400. En inderdaad, consumenten in India en China hebben daar een waardevolle bijdrage aan geleverd. In Peking vormden zich na de heftigste prijsdalingen lange rijen wachtenden voor juwelierszaken. Chow Tai Fook, een winkelketen uit Hongkong, noteerde de afgelopen dagen de sterkste vraag naar goud sinds de late jaren tachtig van de vorige eeuw. Op de goudbeurs van Shanghai bedroeg het handelsvolume op maandag 22 april maar liefst 43 ton. Dat was het hoogste niveau ooit. Het vorige record dateerde overigens van drie dagen daarvoor. Op vrijdag 19 maart bedroeg het handelsvolume 30 ton. Ook in India was de vraag naar het gele edelmetaal groot, maar verhoudingsgewijs niet zo sterk als in andere delen van Azië. Veel potentiële kopers bleven weg in de hoop dat de prijs door de grens van 25000 roepies per 10 gram zou zakken. Op maandag bedroeg de prijs per tien gram nog 26500 roepies. Toch zijn geleidelijk meer kopers ingestapt, omdat koopjesjagers bang waren dat de bodem in de prijsdaling eerder bereikt was dan gehoopt. Maar niet alleen in Azië was de vraag naar fysiek goud g sterk, ook in de VS was dat het geval. De vraag naar de gouden American Eagle was zo groot, dat voor fysieke levering alweer enkele weken gewacht moet worden. De vraag of centrale bankiers gebruik hebben gemaakt van de gedaalde prijzen om alsnog actief te worden, laat zich moeilijk raden. Het duurt maanden en soms wel jaren (China) voordat centrale banken melding maken van hun fysieke aankopen.

Werkelijkheid

Over het waarom van de grote belangstelling voor fysiek goud doen verschillende verklaringen de ronde. In Azië is bij ontstentenis van een goed ontwikkeld bankwezen van oudsher een grote belangstelling voor edelmetaal als vorm van beleggen en sparen. In de VS kijkt de particuliere belegger heel anders aan tegen de werkelijkheid dan professionele partijen, zoveel is wel duidelijk. In tegenstelling tot de professionals hebben particulieren blijkbaar nog maar weinig vertrouwen in de economische ontwikkeling van hun eigen land en evenmin in de financiële markten. Door goud aan te kopen nemen ze het zekere voor het onzekere!

Daling Goudprijs biedt kansen
Daling Goudprijs biedt kansen

De vraag is natuurlijk of dit gedrag uiteindelijk lonend zal zijn. Hebben we de afgelopen week het begin van herstel mogen zien en wint de bullmarkt weer gewoon aan kracht. Een blik op bovenstaande grafiek maakt duidelijk, dat zulks zeer wel mogelijk is. Veertig jaar geleden ging de goudprijs ruim 44% omlaag om vervolgens weer helemaal te herstellen. Voor vandaag de dag zou dat omgerekend een prijsniveau impliceren van $ 2400 per troy ounce. Maar dat wil niet zeggen, dat dit niveau morgen bereikt is. Markten zijn soms niet in staat een te snel herstel adequaat te verwerken.

steun en weerstanden goudprijs
steun en weerstanden goudprijs

Bron:  INVINCO
De markt voor edelmetalen is in verwarring. De grote vraag is of de bullmarkt die nu al langer dan een decennium aanhoudt definitief op zijn retour is of niet. Delen van de professionele markt lijken daar van overtuigd, maar de particulier trekt zich weinig aan van dat pessimisme en ziet eerder buitenkansjes. Die tegengestelde trends zullen komende tijd voor de nodige volatiliteit op de markt zorgen. U als belegger kan daar uw voordeel mee doen door hierop in te spelen. Hoe u dat kunt doen zonder al te veel risico’s te lopen? Misschien moet u maar eens contact opnemen met de handelstafel van INVINCO. Daar hebben ze een jarenlange ervaring opgebouwd op de markt voor commodities als goud en zilver. Als u uw vermogen u lief is, dan mag u echte buitenkansjes niet laten lopen!

Klik hier voor meer informatie

5 gedachten over “Daling Goud biedt kansen”

    1. Ik denk idem Elmer. De fundamentals voor goud zijn nog steeds veelbelovend. Gewoon je focus op de horizon houden. Fysiek goud en zilver worden steeds schaarser en moeilijker te vinden en te mijnen. De crisis is nog lang niet voorbij. En de vraag van fysiek goud en zilver zal de komende jaren nog steeds toenemen met name door het gebruik in de industrie.

      Ik denk zelf niet dat de huidige prijs van goud en zilver en de daling van deze prijs de reeële goud en zilver zijn als je spreekt over de waarde van fysiek goud. Wellicht hebben beleggers meer papieren goud zoals etf’s op de markt gedumpt. Ik geloof niet dat er meer fysiek goud en zilver voor handen is waardoor de prijs zakt.

  1. Prima artikel,

    Ik vind het fantastisch deze daling van de goud en zilver prijs. Perfect aankoopmoment voor fysiek goud en zilver(niet de het papieren goud en zilver die o.a. de oorzaak zijn van deze manipulatieve daling van de goud en zilverprijzen)

    Als de papieren markt de goud/zilverprijs naar beneden manipuleert is het zaak op die momenten toe te slaan en fysiek in te kopen.

    Want de fysieke markt is minder makkelijk te manipuleren omdat fysiek goud en zilver niet uit het niets kunnen worden gecreeërt, en maar beperkt is. Papieren beloftes kun je uiteraard makkelijker manipuleren en ik denk dat dit momenteel gaande is. Maar ik zit er niet mee noch schrik ik ervan. Ik zie het altijd als een buitengewone kans om weer fysiek bij te kopen.

  2. Zal ‘manipulatie’ in een patroon gaan? Lijkt mij niet, maar het patroon van goud heeft wel dezelfde kenmerken als alles wat verhandelbaar is. Dus dat ‘manipulatie gedoe mag wel eens van de baan. Willem Middelkoop ziet kansen in de daling van goud, maar toch niet iemand met een betere kijk op goud?

  3. Kope kope kope zal Yoep v Hek zeggen. Allemaal spijt van hun aankoop. Maar praten vullen geen gaatjes totdat jullie vrouw erachterkomt waar al het spaargeld is gebleven voor THE kids………..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.