Goud verslaat aandelen, permanente portefeuille +11%

Het ongelooflijke is vorige maand gebeurd. Dankzij een schitterend rendement van +7,2% heeft goud nu meer rendement (+24%) als aandelen in 2009 (+20%). Pijnlijk nadat aandelen in 2008 -43% hadden gedaan terwijl goud toen voorbij schaatste met +10%.

Het is niet dat ik partij trek, ik heb in mijn permanente portefeuille evenveel aandelen als goud (elk 25%). Aandelen hebben het knap gedaan dit jaar en ook in november hielden ze stand met een rendement van +1,6% voor de maand, zeker niet slecht in dit onweer van slecht nieuws. Goud ging echter volledig door het dak in november met een rendement van +7,2% voor de maand. Ook de 30 jarige staatsobligaties deden het goed met +2,8% waardoor het totaalrendement van de permanente portefeuille +3% is in november. Dat is meer rendement dan je op een heel jaar krijgt op de beste (en riskantste!) spaarrekeningen.

Hier een overzicht van de permanente portefeuille en zijn activa sinds begin dit jaar:

Overzicht permanente portefeuille en zijn activa in 2009
Overzicht permanente portefeuille en zijn activa in 2009

Dankzij het rendement van +3% in november, de topmaand tot nu toe, is het totaalrendement van de permanente portefeuille +11% voor het jaar. Een subliem resultaat nadat de permanente portefeuille in 2008 slechts -2% was verloren.

Toen ik begon met mijn eerste maandelijkse rapport over de permanente portefeuille resultaten in september was de titel ‘Permanente Portefeuille +9% Dankzij Aandelen‘. Toen stonden aandelen op +24% en goud op +12%. Dat is in 2 maand toch snel veranderd. Aandelen staan op +20% maar goud staat nu op +24%. Een inhaalrace van jewelste! Bravo Goud!

De 30 jarige staatsobligaties beginnen er weer minder slecht uit te zien. Nadat staatsobligaties in 2008 een historisch resultaat hadden neergezet van +18% stonden ze dit jaar vooral negatief, 2 maand terug nog op -2%. Dat wil zeggen dat met een hoge rente van +4% je nog steeds verlies had, dus rente volledig weg en nog iets meer door de waardedaling van de obligatie. Nu staan ze op +1% voor het jaar dankzij de goede maand november.

Het wordt interessant wat december nog gaat doen nu Dubai beslist heeft zijn schulden even (wat het begin is van voorgoed) niet terug te betalen aan de rest van de wereld. Gaan de beurzen naar beneden knallen, en goud misschien mee, nu ook oliesjeiks met veel goud maar te weinig dollars komen te zitten? Duikt de vergoeding van de lange termijn staatsobligatie weer omlaag door een nieuwe deflatie pandoering en maken staatsobligaties hun grote comeback? Of stijgt de beurs lekker verder op een tapijt van zorgen?

Wat er ook gebeurt. Ik voel me vrij goed beschermd dankzij mijn permanente portefeuille en oorlogskas.

Omdat het einde van het jaar nadert en ik besloten heb elk jaar op het einde van het jaar te balanceren, ook al is dat niet echt nodig maar het geeft toch een prettig gevoel, kunnen we al eens kijken hoe de permanente portefeuille eruit ziet in euro’s:

permanente portefeuille in euro's
permanente portefeuille in euro's

Ik vul 10.000 euro in per activa, of een totaal belegd bedrag van 40.000 euro. Voel u vrij er een paar nulletjes af te trekken of bij te voegen. Ook zijn hier niet de kosten ingerekend die je hebt zoals transactiekosten van aankoop en verkoop van activa alsook belastingen op dividenden of intresten of zelfs kapitaalbelasting in Nederland.

Om te balanceren moet je eerst weten naar hoeveel je moet balanceren. Het totaalbedrag is gegroeid van 40.000 euro naar 44.553 euro. Dit deel je door 4 = 11.138 euro, dat is het nieuwe ideaal. Als je zorgt dat in elke activa terug voor dat bedrag zit dan heb terug 25% van elke activa. Dat wil zeggen dat je ongeveer 900 euro aandelen gaat verkopen, ongeveer 1200 euro fysiek goud gaat verkopen en je ongeveer 1000 euro 30 jarige staatsobligaties en 1000 euro cash gaat bijkopen.

Ik weet het, dat ziet er niet leuk uit. Die staatsobligaties spreken mij ook niet echt aan maar de case kan zeker gemaakt worden dat staatsobligaties en cash de beste belegging van 2010 kunnen worden. Bekijk het zo: door te balanceren oogst je prachtige winsten van goud en aandelen die je anders gewoon zou laten zitten met alle risico’s vandien. En, door mooi 25% van elk te hebben ben je het beste beschermd tegen elk mogelijk scenario en dat is toch uiteindelijk het doel.

Tot eind volgende maand voor een final judgement over de race der activa en de permanente portefeuille voor 2009. Laten we hopen het champagne glas met overtuigingskracht te mogen heffen!

Marc de Mesel
http://www.marcdemesel.be

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.