Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Spanning om Australische verkiezingen

Het komend weekeinde 7 september zijn er federale verkiezingen in Australië. Het land balanceert op de rand van een ernstige economische recessie, terwijl politieke instabiliteit het land alweer drie jaar in een wurggreep houdt. Wij hebben u eerder getipt over de daling van Australische dollar. De vraag is wat gaat Australische dollar doen met de verkiezingsuitslag?

Figuur 1 Kevin Rudd (links )op het foto en Tony Abott (rechts)
Kevin Rudd is lijsttrekker voor de sociaaldemocratische partij ALP
Tony Abott is lijstrekker voor de centrum rechtse Liberal Party

Politieke stabiliteit

De terugkeer naar meer politieke stabiliteit is dringend gewenst, nu de langdurige bonanza in de mijnbouw op zijn einde loopt. Politiek en bedrijfsleven moeten de handen ineen slaan om ervoor te zorgen dat het deel van de industrie, dat niet tot de mijnbouw behoort, nieuw leven in te blazen. Dat is wel nodig, want investeringen in de non-mining sector als percentage van het bruto nationaal product zijn naar het laagste niveau sinds 1994 gedaald.

Investeringen

Meer investeren is niet alleen nodig om de economische teruggang te bestrijden, maar misschien nog wel meer het totale gebrek aan zelfvertrouwen. Uit recente peilingen blijkt, dat het ondernemersvertrouwen in het land ver onder het langjarig gemiddelde ligt. De consument houdt de hand op de knip uit onzekerheid over de economische toekomst van het land. Het gebrek aan vertrouwen bij ondernemer en bij consument was en zwaar wegende factor voor de Reserve Bank of Australia om recentelijk de rente te verlagen. Een duidelijke winnaar van de verkiezingen zou in ieder geval voor de korte termijn de stemming in het land verbeteren. Het zou het land uit het politieke moeras kunnen trekken.

Figuur 2 Australische dollar moet nog verder omlaag

Australische Dollar moet nog veel verder omlaag
Australische Dollar moet nog veel verder omlaag

Auto’s

Exemplarisch voor de problemen, waar Australië momenteel mee kampt, zijn de problemen in de auto-industrie. Het voortbestaan ervan hangt af van de uitkomst van de verkiezingen. General Motors (GM), Ford en Toyota hebben productiefaciliteiten in dat land. Dit segment van de industrie staat er slecht voor. De kosten zijn de laatste jaren door de dure Australische dollar astronomisch gestegen. Volgens GM zijn de kosten vandaag de dag maar liefst 60% hoger dan 10 jaar geleden. De Australische GM is daarmee de duurste auto in de stal van GM.

Figuur 3 Australische auto’s zijn te duur

De gevolgen van de stijging van de productiekosten zijn ook goed te merken. De ‘eigen’ Australische auto had in 1984 nog een marktaandeel van maar liefst 80%. In 2012 was daar een schamele 13% van over En ook met de export gaat het niet denderend. In 2012 Lag de waarde ervan 30% onder het tienjarig gemiddelde.

Voor menig analist is het duidelijk. Australië is met zijn 23 miljoen inwoners gewoon te klein om een automobielindustrie in stand te houden. De praktijk bewijst, dat het heel moeilijk is om kosteneffectief te produceren. Dat is ook te zien aan de winstontwikkeling. Die is mager. In de periode 2005 – 2010 boekten GM en Toyota een gezamenlijke winst van A$ 492 miljoen. En dan te bedenken, dat de industrie vanaf het begin steeds op royale overheidssubsidies heeft mogen rekenen.

Vrijgevigheid

De verkiezingen betekenen voor de sector waarschijnlijk erop of eronder. De zittende premier Kevin Rudd heeft de industrie tot 2020 subsidies toegezegd tot een bedrag van A$ 6,1 miljard. Zijn tegenspeler Tony Abbot ziet weinig in deze benadering. Hij is voornemens om de subsidies structureel te gaan verlagen. Tot 2015 mag er in zijn visie op A$ 500 miljoen minder gerekend worden.

Figuur 4 Zelfs subsidies zijn onvoldoende


De vrijgevigheid van Rudd is wel te begrijpen. Ford Motor CO. Heeft plannen bekend gemaakt om zijn productiefaciliteiten in het land in 2016 definitief stop te zetten. Zelfs met subsidie blijven de kosten viermaal zo hoog als bij concurrerende Aziatische divisies. Een vertrek van Ford kan fnuikende gevolgen hebben voor de achterblijvers. De auto-industrie is eerst en vooral een geval van het produceren van grote aantallen. Dat geldt ook voor de toeleveranciers. Als een van de drie grote spelers vertrekt, kan dat de basis onder heel de sector wegtrekken. De achterblijvers zijn samen dan waarschijnlijk te klein om een gezonde sector draaiende te houden.

Vertrouwen

De auto-industrie biedt werk aan ongeveer 45000. De gang van zaken bij de auto’s staat niet op zichzelf. Beursgenoteerde bedrijven in het land zien al twee jaar op rij hun winstgevendheid terug lopen ondanks forse ingrepen en herstructureringen. Deze gang van zaken heeft het vertrouwen van de burger ondermijnd en hen aangezet tot zuinigheid. Van die beknibbelende consument worden ondernemers weer somber. Het is aan de politiek om aan deze vicieuze cirkel een einde te maken. De verkiezingen zouden daar een goede aanzet toe kunnen geven. De verwachtingen zijn hooggespannen.

INVINCO

De wereld van vandaag wordt steeds gecompliceerder. Het wordt voor de doorsnee burger steeds moeilijker om ontwikkelingen en trends te duiden. INVINCO ziet het als een van haar taken haar cliënten te helpen om de wereld te blijven begrijpen.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *