Koop de dollar!

Wij hebben u op 6 januari van dit jaar gewezen op een mogelijke aardverschuiving in het financiële landschap.  De Amerikaanse dollar stond toen aan de vooravond van een flinke stijging. De dollar-index (“Dixie”) is sindsdien uit het dalende trendkanaal gebroken. Die neerwaartse beweging startte sinds de ondertekening van het Plaza-akkoord in september 1985.  Sinds ons schrijven is er een stijging geweest van 84,7 cent naar 99,75 cent, een toename van bijna 18%. Er zijn aanwijzingen dat de “greenback” de opmars kan voortzetten.

Er is een onderliggende vraag naar de Amerikaanse munt waardoor de dollar nog jaren verder terrein kan winnen ten opzichte van de belangrijkste valuta. Dat komt omdat de wereld “short” was in de afgelopen jaren. Tot voor kort gaf niemand nog een cent voor de dollar. De Amerikaanse munt stond onder druk ten opzichte van de belangrijkste rivaal, de euro.  Veel beleggers speculeerden op een verdere daling. Nu de trend gekeerd is, moeten deze posities gesloten worden.

Buitenlandse overheden en bedrijven buiten Amerika hebben $9.000 miljard aan leningen uitstaan in de dollar. Dat blijkt uit cijfers van de BIS,  de toonaangevende club van centrale banken.  Deze obligaties zullen de komende jaren afgelost moeten worden waardoor de dollar vleugels kan krijgen.

Als bij elke belegging, trekt een stijging van de koers, meer beleggers en investeerders aan. Centrale banken die hun tegoeden in dollar hadden verminderd, beginnen weer te kopen. Het aandeel van de dollar in de wereldwijde deviezenreserve’s daalde van 73% in 2001 naar een recordlaag niveau van 60% in 2011. Sindsdien is er sprake geweest van een licht stijging (naar 63%).

Deze factoren schragen de opmars van de Amerikaanse munt. Daarnaast ondersteunt het beleid van de Fed, de dollar. De verwachting dat het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten de rente dit jaar zal verhogen is koren op de molen van de “Greenback”.  Er is in feite een schaarbeweging aan de gang. De Fed zit op het vinkentouw om de monetaire teugels aan te trekken terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) de geldkraan open heeft gezet.

Chris Turner, hoofd valutastrategie van ING, voorziet dat halverwege het jaar de dollar op gelijke hoogte met de euro komt. De euro-dollar koers is momenteel $1,0562 per euro. Analisten van zakenbank Barclays zien elke zwakte in de dollar als een koopmogelijkheid.

6 gedachten over “Koop de dollar!”

  1. Verkoop valuta die de Dollar index maakt voor wat ie is zou je ook kunnen stellen. Waaronder de Euro.

    De onderliggende vraag naar de Dollar wordt tevens bepaald door schulden, die voornamelijk gedomineerd zijn in Dollars, die afgelost moeten worden , en dat is nogal wat…. Een crisis als deze heeft zo z’n nadelen. Maar ook z’n voordelen, de Dollar bijvoorbeeld.

    1. Zal even op m’n eigen verhaal moeten terugkomen.. Centrale banken hebben de Dollar ook gevonden, en die staan er juist om bekend dat ze instappen op het eind van een trend…

      Dat is nu het leuke aan trends, die keert hoe dan ook, meerdere, keren om, stap je in op het juiste moment ben je spekkoper, maar mis je die wacht je gewoon op de volgende.

  2. Malta geeft nog 4% rente. Lange rente blijft nog steeds dalen. Dit zal toch een keer op moeten houden. Draghi koopt veel staatsschulden van zuid europese landen op en de rente blijft maar zakken. Op zoek naar rendement is op dit moment moeilijk. De euro is niet safe, dan maar de dollar zou je zeggen. Het is de wereldmunt.

  3. Eigenlijk begrijp ik ook wel een beetje waarom mensen het schip ingaan, er is gewoon te weinig kennis van zaken…. Jammer eigenlijk voor hen.

  4. Rente blijft maar dalen. Waar haal je nog rendement. Ik denk alleen nog met dividend aandelen. zie ook gisteren 17 april 2015, Zorg en Welzijn wil meer in aandelen, Experts van grote banken zeggen dat je nu aandelen moeten kopen. Buy the dips. Met obligaties kun je geen rendement meer halen, dus aandelen zijn het enige alternatief. Unilever, Heineken, Ahold en Shell zijn zeer geschikte aandelen.

  5. Geloof alsjeblieft de ‘experts’ niet Hans. Zoek eens de adviezen van 2007 op, vast dat je hetzelfde leest als nu. De periode 2008/2009 is eigenlijk nog mild te noemen….

    Zal gewoon simpelweg niets doen met het geld wat ‘over’ is. Behoud je je geld tenminste nog…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.