Canadese Dollar interessant

In de schaduw van het grote debat in de VS over de vraag of de Fed wel of niet moet stoppen met haar monetaire verruimingsbeleid, woedt bij de Canadese buren een soortgelijk debat. Aanleiding is het aantreden van een nieuwe gouverneur bij de Bank van Canada en mogelijke rentestijging . Stephen Poloz is de opvolger van Mark Carney die naar the Bank of England is vertrokken.

Oorzaak

Carney is ook de grondlegger van het huidige beleid in Canada. Dat komt neer op vijf jaar van extreem verruimend beleid. Sinds september 2010 staat de rente op 1%. Dat is verhoudingsgewijs hoog. In de VS schommelt de rente tussen 0% en 0,25% en in Europa staat de rente sinds kort op een historisch laag niveau van 0,25%. In de jaren voor 2010 lag de rente in Canada op eenzelfde niveau als nu in het buurland en in Europa.

De oorzaak voor de discussie is dezelfde als bij de Zuiderburen. Het ziet er naar uit dat de economie eindelijk beland is in een periode van sterkere economische groei. In mei liet de werkgelegenheid de sterkste groei zien in meer dan 10 jaar. Dat was te danken aan fors hogere activiteiten in de bouwsector. In mei steeg het aantal in aanbouw genomen huizen met maar liefst 13,8%. Dat is een bemoedigende ontwikkeling. Evenals in de VS zijn er ook andere economische data, die laten zien dat de economische ontwikkeling minder eenduidig is. Zo daalden de fabrieksorders onverwacht met 2,45%, terwijl op een kleine groei van 0,3% was gerekend.

Achtergrond

De achtergrond van de discussie is de groeiende bewijslast, dat vijf jaar van verruimend beleid ook negatieve gevolgen heeft. In tegenstelling tot in andere verruimende landen, worden die in Canada steeds duidelijker. Dat is te wijten aan de Canadese economie zelf. Die draait nagenoeg op volle capaciteit. De combinatie van een hoge graad van benutting van de economische capaciteit en goedkoop geldt moet wel leiden tot een explosie van inflatie. Die hoge benuttingsgraad staat in schrille tegenstelling tot de VS, waar de benuttingsgraad van de industrie nog onder 80% ligt. Dat was voor het IMF aanleiding om de Fed aan te sporen nog niet te stoppen met haar verruimingsprogramma.

 

Door het voorhanden zijn van meer dan voldoende goedkope liquiditeiten kruipt er dan vanzelf een onbalans in de economie. Zo hebben pensioenfondsen, evenals in Nederland, last van de lage rente en zijn ze zwak gefund. De pensioenfondsen daar moeten ook werken met een hoge rekenrente. Ook verzekeraars hebben om dezelfde redenen last van de te lage rente en zijn in de rode cijfers beland. Daarnaast zijn veel beleggers in hun jacht op rendement geneigd weer teveel risico te nemen.

Een bijzonder probleem is de huizenmarkt zelf. Daar zijn de prijzen erg hoog opgelopen, zeker ten opzichte van die in de VS. Hand in hand daarmee is de schuld van de gezinnen erg sterk gestegen en bedraagt nu 165% van het gezinsinkomen. De Amerikaanse econoom Paul Krugman sprak onlangs zijn bezorgdheid uit, dat Canada aan de vooravond staat van een crisis op de huizenmarkt, zoals die de VS nog pas overwonnen heeft. Een ongeluk op de huizenmarkt zou Canada in een langere periode van economische stagnatie en langdurig hoge werkloosheid storten, aldus Krugman.

Figuur 1 Canadese loonie

 

Discussie

Volgens andere, meest Canadese economen, overdrijft Krugman, omdat hij te weinig kennis heeft van de Canadese economie en bouwsector in het bijzonder. Het zijn Canadezen als Doug Porter en Laurence Booth die waarschuwen tegen een te snelle stijging van de rente. Dat een renteverhoging onvermijdelijk is, daar is iedereen het over eens, maar wanneer? Tegenstanders van een snelle verhoging denken dat 2014 vroeg genoeg is en dat 2015 misschien nog een beter jaar is om te verhogen. Zij wijzen erop, dat Canada te maken heeft met een wel heel grote broer, de VS. Een renteverhoging zou de waarde van de Canadese dollar, de loonie, de lucht in jagen en het land zware economische schade berokkenen. Ze voegen er nog aan toe, dat er op de huizenmarkt al sprake is van enige afkoeling.

 

 Wat vindt de nieuwe gouverneur, Stephen Poloz, eigenlijk? Tot nu toe heeft hij zich op de vlakte gehouden. Wel heeft hij op 6 juni jl. in een toespraak het officiële standpunt van de Bank van Canada herhaald. Die luidt, dat de rente uiteindelijk omhoog moet. Wanneer? Op 17 juli aanstaande heeft de nieuwe gouverneur opnieuw de gelegenheid een tipje van de sluier op te lichten.

2de Weerstandsniveau

0.98513

1ste Weerstandsniveau

0.98167

Last Price   

0.97830

1ste Steunniveau

0.97617

2de Steunniveau

0.97413

 

  • Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de commodities en valuta’s
  • Volledige vergunning van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
  • Effectenrekening op eigen naam
  • Full-Service, eigen accountmanager
  • Liquide investering

Dit is een opinie van Invinco GmbH en die mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of als een uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

1 gedachte over “Canadese Dollar interessant”

  1. …Krugman, tja van de No Belle-prijs…. hij weet het blijkbaar beter te verkopen dan zijn eigen micro-economie:

    http://www.marketupdate.nl/nieuws/columns/paul-krugman-is-bankroet/

    ook een mooie uitspraak: “De Amerikaanse econoom Paul Krugman sprak onlangs zijn bezorgdheid uit, dat Canada aan de vooravond staat van een crisis op de huizenmarkt, zoals die de VS nog pas overwonnen heeft.”

    Hij is vast en zeker uit op de Nobelprijs voor de ‘Vredebewaring’…de banken hebben schijnbaar hun crisis overwonnen, maar of dat ook voor al die tentbewoners en voedselbon-winnaars geldt valt te betwijfelen.

    Met alle stortvloed aan malafide praktijken, van Libor tot valutamarkt, is aangetoond dat de kracht van een munt maakbaar is….ik meen dat een samenbundeling van Canada-VS-Mexico op het verlanglijstje staat en het ‘intrinsiek-vermogende’ Canada is een welkome prooi. Ik zou om beleggingsmotieven voor een Canadese munt kunnen kiezen…maar u.h.v. politieke motieven alles behalve. We weten nu ook hoe het een Australische dollar vergaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.