Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Sterke macro’s

In de Eurozone is de werkloosheid over november 2016 uitgekomen op 9,8% van de beroepsbevolking. Dit was een jaar eerder nog 10,5%. De werkloosheid is dus dalende in de Eurozone. We zien nog wel grote verschillen in de werkloosheid in de zuid Europese landen van de Eurozone waar de werkloosheid nog beduidend hoger ligt dan in de noord Europese landen. De industriële productie is in de Eurozone  gestegen met 1,5% in november van vorig jaar ten opzichte van 2015, een belangrijk positief cijfer. De consumenteninflatie over de maand december was 1,6% , een stijging ten opzichte van oktober en november van 2016. Uit de notulen van de ECB bleek dat de meningen verdeeld zijn over de voortzetting van het monetaire verruimingsprogramma in 2018. In Duitsland werd bekend dat de economische groei over 2016 is uitgekomen op 1,9%, een groei ten opzichte van 2015 met 0,2%. Ook in Nederland gaat het goed. Zo zijn het aantal faillissementen in 2016 afgenomen met 17%, het aantal banen zijn toegenomen en is de economische groei gestegen. Het Verenigd Koninkrijk  meldde dat de industriële productie in november 2016 is toegenomen met 2,1%  op jaarbasis. Dit is het gevolg van het zwakkere pond naar aanleiding van de Brexit. Verder werd bekend dat president elect Trump een vrijhandelsakkoord wil sluiten met Engeland. 

In Amerika zijn de bedrijfsvoorraden in november toegenomen met 1,5% op jaarbasis. Het consumentenvertrouwen is nog steeds sterk in januari, nagenoeg geen verandering ten opzichte van december vorig jaar. De detailhandelsverkopen in Amerika zijn met maar liefst 4,3% gestegen in december ten opzichte van 2015. De consument geeft dus weer veel uit in de U.S. en ook de arbeidsmarkt is sterk. De grote vraag is hoe de economie zich verder zal ontwikkelen in Amerika met Donald Trump als president. Waarschijnlijk is dat de economische groei op korte termijn aantrekt door de binnenlandse investeringen. Door enorme investeringen, belastingverlagingen en importheffingen kan dit echter inflatoir gaan werken. Het gevolg is dan dat de FED genoodzaakt zal zijn om de rente sneller te gaan verhogen en dit scenario zal waarschijnlijk een neergang van de obligatie en aandelenmarkten inluiden. We houden deze factoren nauwlettend in de gaten. 

Ook in China is de inflatie in 2016 opgelopen ten opzichte van 2015. De producenteninflatie is in december met 5,5% op jaarbasis gestegen en de consumenteninflatie met 2,1%. Ook in Japan kwamen redelijke cijfers naar buiten. Zo was het consumentenvertrouwen in december iets gestegen en zijn de machineorders gestegen.                                                                                                           

Alle technische indicatoren op maandbasis staan op groen. Dat wil echter niet zeggen dat de beurzen niet gaan dalen. Het is waarschijnlijk dat de beurzen een stapje terug zullen doen na de stijging van afgelopen kwartaal. Hoe groot deze eventuele correctie zal zijn is moeilijk te voorspellen. We hebben op dit moment onze portefeuilles beschermd tegen een eventuele koersdaling, waarbij we volledig meedoen met een eventuele verdere stijging van de beurzen.

Dennis Nieuwenhuizen
Partner Helliot Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *