DAX-systeem: van € 7.000 naar € 35.443

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


Griekenland is in Europese context slechts een ‘klein’ probleem. Het Griekse BBP is slechts 2,6% van de totale economie in Europa. Voor mij schuilt het grootste gevaar voor de Europese eenheid in Spanje.

Spanje is de olifant in porseleinkast!

De markten kijken met argusogen naar het schouwspel tussen de Griekse regering en de Europese gezaghebbers (met name Duitsland). De klok tikt! Nog enkele weken en dan is het judgement day voor de Grieken om een oplossing voor de crisis naar voren te schuiven. Ik vrees dat de Grieken er weinig tot niets van zullen bakken. Volgens mij wordt het ditmaal letterlijk en figuurlijk ‘bailout nation’.

Maar Griekenland is in Europese context slechts een ‘klein’ probleem. Het Griekse BBP is slechts 2,6% van de totale economie in Europa. Voor mij schuilt het grootste gevaar voor de Europese eenheid in Spanje. Dit wordt ondermeer pijnlijk duidelijk uit de volgende staafgrafiek uit de GEAB n°42 van Leap/E2020 (een Europese denktank).

Griekenland slechts een klein probleem

Griekenland slechts een klein probleem

De Spaanse economie is goed voor bijna 12% van het Europese BBP! En kwestie tekorten doet Spanje met 11,2% amper beter dan de Griekse collega’s. Daarenboven is de werkloosheid in Spanje torenhoog met 18%, en stijgende! Onder de jeugd bedraagt de werkloosheid een nooit geziene 40%.

Veel schade werd reeds veroorzaakt door de verwoestende vastgoedcrisis, waardoor de belangrijke werkgever – de bouwsector – overging tot massale ontslagen. Dit zagen we ook al terug is het desastreuze koersverloop van de sector op de Spaanse beurs.

Koersverloop bouwsector op Spaanse beurs

Koersverloop bouwsector op Spaanse beurs

Ook de huizenprijzen koersten lager, maar echt veel schade is er echter nog niet geleden.

Spaanse huizenprijzen

Spaanse huizenprijzen

Ook al is de tijdslijn misschien wat onvolledig op bovenstaande grafiek, het geeft alvast aan dat er mogelijk nog veel ‘pijn’ in het vooruitzicht is, gezien de rampzalige staat van de Spaanse economie. Credit Suisse sluit een bijkomende prijsdaling van -30% niet uit.

Is er niets positief te melden over Spanje? Toch wel, de schuldgraad bedraagt ‘slechts’ 60%, in vergelijking met +120% voor Griekenland. Maar met bovenstaande ingrediënten, kan dit plaatje in snel tempo verslechteren.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service. KLIK HIER

Nico Pantelis

www.slimbeleggen.be

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/economie/spanje-is-de-olifant-in-porseleinkast/

Gerelateerde artikelen:

Nico Pantelis

Nico Pantelis is een gediplomeerd beleggingsadviseur. Voor de opstart van Slim Beleggen was hij werkzaam als ‘Energy Consultant’ bij NUS Consulting. Hierop volgend werkte hij als ‘Financieel Analist’ en ‘Redacteur’ voor Inside Beleggen en Cash/Trends. Ten slotte was hij actief als ‘Commodity Specialist’ en ‘Markets Analyst’ bij KBC Bolero, en tevens ‘Equity Analyst’ bij KBC Securities. Meer info: www.slimbeleggen.net

facebook twitter

verkorte link:


top

wp-puzzle.com logo