Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Sars kan economie in recessie storten

Er waart een nieuw spook door Europa en het heet Novel Coronavirus, afgekort NCoV. Het staat vast dat er in dit jaar zeker al één man in Frankrijk aan dit virus is overleden. In Engeland zijn er drie besmettingsgevallen bekend. Alle drie de Britse slachtoffers zijn afkomstig uit een en dezelfde familie en hebben waarschijnlijk de besmetting opgelopen tijdens een bezoek aan het Midden Oosten, de haard van de besmetting. In een ziekenhuis in de stad Hofuf in Saoedi Arabië zijn maar liefst 23 slachtoffers opgenomen.

Figuur 1 Novel Coronavirus

Novel Coronavirus
Novel Coronavirus

Novel Coronavirus baart wereldwijd de autoriteiten veel zorgen. Het is immers verwant aan het beter bekende Sarsvirus. Dat stak in 2002 China plotseling de kop op en besmette wereldwijd 8000 mensen, van wie ongeveer 10% overleed aan de gevolgen van hun ziekte. Het angstwekkende van NCoV, de nieuwe Sarsvariant is, dat de mortaliteit onder de slachtoffers wel 50% bedraagt. Bovendien komt uit het Midden Oosten het nieuws, dat het virus steeds gemakkelijker van mens op mens overgaat. Dat was in 2002/03 veel minder het geval.

In 2003 vreesden gezondheidsautoriteiten voor een wereldwijde pandemie, die voor ongekende ellende zou kunnen zorgen voor mens en dier. Grieppandemieën kunnen heel veel slachtoffers eisen. De Hongkong griep eiste in 1968 waarschijnlijk 4 miljoen slachtoffers, evenveel als de Aziatische griep uit 1957. Het absolute schrikbeeld is echter de Spaanse Griep uit 1919. Die eiste misschien wereldwijd misschien wel 100 miljoen slachtoffer. Het Sarsvirus verdween echter even geruisloos als het de kop had opgestoken.

Kosten van SARS als percentage van BNP (2003)
Kosten van SARS als percentage van BNP (2003)

Economische consequenties

Een pandemie telt uiteraard niet alleen kosten in termen van menselijk leed. Hoewel het Sarsvirus maar kort rondwaarde en zich voornamelijk beperkte tot China en een enkel buurland waren de directe en indirecte kosten in termen van financieel en economisch nadeel behoorlijk. Alleen al het bestrijden van de ziekte zorgde voor een forse stijging van de kosten voor de gezondheidzorg.

Maar de kosten gaan verder dan die voor de gezondheidszorg. In 2003 kwam het luchtverkeer van en naar Azië grotendeels tot stilstand. Hoewel het virus maar zes maanden in delen van Azië en in Canada heerste, moest Asia Carriers over die periode een omzetdaling van $ 6 miljard incasseren. Een onverwacht slachtoffer was Las Vegas. In het 2de kwartaal van 2003 daalde het bezoek aan casino’s en hotels met maar liefst 50%. De Aziatische bezoekers lieten het en masse afweten. Zelfs een bedrijf als verzekeraar AIG ondervond veel last van Sars. Het bedrijf haalde in die tijd bijna 30% van zijn omzet uit Azië. Verkopers weigerden in die periode langs te gaan bij potentiële klanten.

Naast directe kosten zijn er uiteraard indirecte kosten en die vielen in 2003 veel hoger uit dan de eerstgenoemde. Mensen veranderen immers hun gedrag om het risico op besmetting zo klein mogelijk te maken. Zo gaan ze niet meer naar hun werk of mijden winkelcentra, waardoor de consumptie flink terugloopt. Ook gaan ze niet meer naar de bioscoop of naar het restaurant. Een schrijnend voorbeeld bood Beijing in de eerste helft van 2003. Er was een totaal uitgaansverbod en het hele sociale leven kwam enkele tijdlang totaal stil te liggen.

Als de epidemie lang aanhoudt, dan kan dat zelfs consequenties voor de industriële productie hebben, omdat de vraag uit verschillende getroffen sectoren gaat verminderen.

Frankfurt airport
Frankfurt airport

Conclusie

Een pandemie treft in eerste instantie vooral die economische sectoren, waarbij het contact tussen mensen groot en belangrijk is. In tweede instantie trof het bijvoorbeeld ook de transportsector toerisme. Die hadden minder te vervoeren, omdat vliegvelden gesloten waren en er minder zakelijke deals werden gesloten. Het trof ook de energiesector, omdat de consumptie in Azië met 300 000 vaten per dag daalde. Zelfs luxemerk Estee Lauder leed onder het Sarsvirus. Klanten in Azië bleven liever thuis en op vliegvelden werd niets meer verkocht.

Volgens de Wereld Bank kostte Sars China in totaal $ 14,8 miljard en wereldwijd kwamen de kosten waarschijnlijk uit op $ 33 miljard. Sars duurde maar zeven maanden. Als de pandemie langer duurt, dan stijgen de kosten uiteraard navenant. Volgens diezelfde Wereld Bank zou de Spaanse Griep vandaag de dag de wereld meer dan $ 3 biljoen kosten en bijna 5% van het wereldwijde bnp wegvagen. Zeker vandaag de dag zou de wereld een dergelijke financieel economische tegenslag niet kunnen incasseren. Een diepe recessie zou het gevolg zijn!

Bron: INVINCO

Het is eigenlijk not done om te vragen, maar biedt een pandemie ook kansen voor beleggers. Het antwoord luidt bevestigend. Het moge duidelijk zijn, dat in eerste instantie vooral farmaceuten profiteren die een vaccin in huis hebben. Indertijd waren dat vooral Sanofi-Aventis en Roche. Er zijn echter nog meer sectoren aan te wijzen die profijt hebben bij pandemieën. Als u daarin geïnteresseerd bent, dan moet u eens contact opnemen met INVINCO. Wij praten u bij over hoe en wat!

Gratis nieuwsbrief

INVINCo biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

4 reacties op “Sars kan economie in recessie storten”

  1. Avatar

    In perspectief gezien stelt dit virus (nog) niets voor. Kijk je naar de mortaliteit van malaria dan spreken we over +/- 600.000 doden per jaar (WHO – 2010). Voor tuberculose zit dit cijfer al op +/- 1.4 miljoen op jaarbasis (WHO – 2011).

    Dit virus kan wel de voorbode zijn van de “echte” pandemie die als een zwaard van Damocles al decennia lang boven ons hangt. Pandemieën zijn namelijk ook cyclisch. De laatste grote was de Spaanse griep (die eigenlijk in Frankrijk begon).

    Het influenza virus ondergaat cyclische fasen, dit betekent dat om de +/- 80 jaar het virus als het ware compleet verandert. De gevolgen hiervan zijn dat het lichaam dit virus niet herkent en het virus vrij spel heeft met een hoge mortaliteit tot gevolg.
    Afrondend kunnen we stellen dat cyclisch gezien een nieuwe pandemie, a la de Spaanse, al gekomen had moeten zijn. Misschien heeft Bernanke ook een methode gevonden om die uit te stellen, net zoals hij dat met de beurs ook weet te doen… 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *