Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Klapt de wereldeconomie in 2016?

We krijgen tegenstrijdige signalen over de wereldeconomie. Als belegger moet u alert zijn op deze ontwikkelingen. In de VS ( de grootste economie ter wereld) is de werkloosheid gedaald tot 5%. Daar kunnen we in EU alleen maar van dromen. Het gesprek van de dag op de beurs is of FED dit jaar de rente gaat verhogen of niet. De Chinees economie laat duidelijk een afkoeling zien. Dit heeft dramatische gevolgen voor de prijs van grondstoffen, grondstofaandelen, valuta’s en voor de economie van landen die zwaar leunen op de export van grondstoffen. Als belegger moet u hier heel goed opletten. Dit zijn zowel kansen als bedreigingen.

Wij geven u kosteloos 3 concrete tips over welke aandelen, grondstoffen en valuta’s gaan outperformen. Wij leggen u uit hoe u hier in moet beleggen en welk instrument moet gebruiken.

Het gaat beter met de economie in Nederland. Dat zegt niet alleen de Europese Commissie in Brussel, maar ook de economische bureaus van de grote banken stellen hun groeiverwachtingen naar boven bij. Ging de Commissie afgelopen mei nog uit van een groei van 1,6 procent, nu is dat 2,1 procent.

De Belgische economie vertoonde in het derde kwartaal de zwakste groei in ruim een jaar tijd.  De economie van België werd 0,2 procent groter ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar komt dat neer op een plus van 1,3 procent.

Onlangs verlaagde het Internationaal Monetair Fonds, IMF, de groei van de wereldeconomie in 2015 van 3,3% naar 3,1%. Ook voor 2016 zijn de verwachtingen al ingetoomd. Volgens de economen van het IMF is vooral de afkoeling in veel Opkomende Markten debet aan de groeivertraging. Volgens de reders van het Deense Maersk is het IMF nog veel te optimistisch in zijn prognoses. Het is goed en nuttig om de opmerkingen van de reders ter harte te nemen. Het bedrijf vervoert ongeveer over zee ongeveer 15% van alle consumentengoederen wereldwijd. Wie een blik werpt op de zogeheten Baltic Dry Index, een belangrijke indicator voor de gezondheid van de wereldeconomie. De Baltic Dry Index (BDI) is de belangrijkste graadmeter voor tarieven van de bulkscheepvaart. De koers wordt samengesteld op basis van de tarieven die betaald worden om grondstoffen te vervoeren op de 25 drukst bevaren scheepvaartroutes. De BDI lijkt momenteel maar een richting te kennen en die is omlaag.

De bron van de huidige vertraging is ditmaal eens niet de VS of Europa, maar China. Het land, dat nog niet zolang geleden de wereldeconomie door een diepe crisis heen sleepte, is nu zelf de spelbreker. Door de snelle groei van de economie van het land in de afgelopen decennia is de economische afhankelijkheid van de rest van de wereld toegenomen. Dat bleek afgelopen maanden toen de diverse Chinese beurzen op instorten stonden. De internationale financiële markten trilden mee met het geweld in China in de afgelopen maanden en voor veel beurzen was het derde kwartaal 2015 misschien wel het slechtste kwartaal sinds het derde van 2008. Buurland en aartsvijand Japan had in het bijzonder te lijden. Dat land is de meest liquide markt in dat deel van de wereld. In een reactie op de Chinese volatiliteit begonnen beleggers in hoog tempo hun investeringen in hoog temp te verkopen. Fondsmanagers waren gedwongen op grote schaal Japanse aandelen te verkopen om hun beleggers te vergoeden.


Figuur 3: Baltic Dry Index is een belangrijke economische indicator

Voor veel van die Opkomende Markten bleek dat de winstgevende handelsbanden met China uit het recente verleden in 2015 waren verworden tot een molensteen. In 2014 vertegenwoordigde het land van de Rode Draak ongeveer 50% van de wereldwijde vraag naar metalen als aluminium, koper en zink. Ongeveer 12% van de wereldwijde vraag naar olie kwam in 2014 uit dat land om nog maar te zwijgen over de onafzienbare bergen aan soja, koffie en katoen die richting China zijn vervoerd sinds 2000. Die enorme goederenstromen zijn in snel tempo verworden tot stroompjes. Het opdrogen van die stromen door afnemende groei in China heeft ook gevolgen voor de vraag in Korea en Japan. De zogeheten supply chains zijn in dat deel van de wereld nagenoeg geheel geïntegreerd. Een verstoring in een deel van de keten heeft bijna automatisch gevolgen voor de rest. Het heeft in ieder geval zeer negatieve gevolgen voor de groei van de wereldhandel

Dat is nog niet alles. De volumegroei van de Chinese export hapert en dat heeft vervelende gevolgen voor de import. Veel van die importen vormen echter weer een wezenlijk bestanddeel van de exportgoederen. De groei van het Chinese importvolume daalde van 7% in 2014 naar ongeveer 2% in 2015. Dit is nog een factor die bijdraagt aan de vertraging! Ook het westen is trouwens niet ongevoelig voor de economische neergang in China. Veel westerse multinationals hebben dochterondernemingen in dat land. In 2013 bedroeg de omzet van dochterondernemingen van Amerikaanse Multinationals $ 364 miljard. Dat was het dubbele van de waarde van de bilaterale exporten tussen China en de VS. Een zwakker vraag in China kost de moederbedrijven omzet, winst en dat heeft weer een negatief effect op de aandelenkoersen!

Wij geven u kosteloos 3 concrete tips over welke aandelen, grondstoffen en valuta’s gaan outperformen.

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

Bron: Rendabel Beleggen

Verwijzing naar de titelfoto: https://flic.kr/p/6irzwT

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “Klapt de wereldeconomie in 2016?”

  1. Avatar

    Sinterklaas komt nog in december en hij nog met veel blijetten gaan strooien. Ik verwacht nog een en ander van Draghi. Hij heeft nog veel middeltjes achter de hand. Er zit te veel angst in de markt en sommige aandelen zijn al weer behoorlijk gedaald,

  2. Avatar

    Als je weet dat een crisis dezelfde bewegingen, op en neer, kent als een beurs hoef je je niet af te vragen waar het nu staat als er louter positiviteit, op…, aanwezig is. Beurzen zullen ook nog eens een duit in het zakje doen daarbij.
    Er is inderdaad verandering op komst…
    Daar valt van te profiteren, ook al zou je het niet denken, dus niet gesomberd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *