Het ‘liquiditeiten-ziekenhuis’

Het is moeilijk om te zeggen wat de exacte details zullen zijn van wat er vandaag zal worden afgesproken op de EU-top. Er liggen heel wat voorstellen op tafel en een aantal deelnemers hebben zich redelijk ingegraven. Iedereen moet water bij de wijn doen. Het is vooralsnog niet duidelijk wie het meeste. Een aantal maatregelen die we mogelijk kunnen verwachten hebben wij op een rij gezet.

  • Schuldenlast van de PIG-landen verlichten.
    Dit is het laagst hangende fruit dat beleidsmakers kunnen kiezen. We zullen waarschijnlijk een herstructurering van de officiële leningen aan Griekenland, Ierland en Portugal (lagere rente, langere aflossingsvrije perioden en langere looptijden) zien. En het lijkt waarschijnlijk dat EFSF (European Financial Stability Fund) ook leningen zal gaan inkopen.
  • Het tweede Griekse reddingsplan afronden.
    Dit is de meest netelige kwestie, omdat de Duitsers en Nederlanders de private sector erbij willen betrekken, terwijl de ECB onvermurwbaar lijkt. De ECB vindt dat er niets gedaan moet worden, hetgeen zal leiden tot het gedeeltelijk failliet verklaren (Selective Default) van Griekenland. In de afgelopen dagen is er ook veel gesproken over een ‘bankbelasting’ als mogelijk compromis. De opbrengst van een dergelijke heffing zou kunnen gaan naar de financiering van het nieuwe Griekse steunpakket.
  • De druk op Spanje en Italië verlichten.
    De afgelopen weken is de druk vanuit de financiële markten opgelopen. Er wordt verwacht dat de beleidsmakers met een ​​bredere reeks aan maatregelen komen om zo de spanning rondom Spanje en Italië te verlichten. Daarnaast zouden er een aantal expliciete regels moeten worden vastgesteld om verdere besmetting te voorkomen. De meest waarschijnlijke optie is een flexibele kredietlijn van de EFSF om de zwakkere landen van liquiditeiten te voorzien en de banken te helpen om meer vet op de botten te krijgen.

Als de maatregelen van vandaag niet genoeg zijn om de financiële markten tot rust te krijgen, dan zullen er snel meer landen inchecken in het ‘liquiditeiten-ziekenhuis’ en zal het een enorme uitdaging voor de rest van de regio worden om de Euro te redden. Om met de woorden van Voorzitter José Barroso van de Europese Commissie te besluiten:

‘Deze situatie vereist een antwoord. Anders zullen de negatieve gevolgen voelbaar zijn in alle uithoeken van Europa en daarbuiten.’

Jochem Baalmann
Beleggingsadviseur
www.indexus.nl

Indexus is een onderdeel van Nyenburgh Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.