Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Fed zal aandelen en grondstoffen stuwen

De Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, zit op het vinkentouw. De meeste beleidsmakers van de monetaire autoriteit willen vasthouden aan het eerder ingezette proces om geleidelijk de rente te verhogen. Woensdag komt de Fed opnieuw met een rentebesluit. Beleggers kijken met argusogen naar de uitspraken van de centrale bankiers. Wat voor effect heeft een renteverhoging voor uw beleggingen?

Stijging of daling? Wij hebben een handelssysteem op de Duitse DAX ontwikkeld die op beide kan inspelen. Alle aan-en verkopen gaan automatisch dus het is mogelijk dat u zelf niets meer hoeft te doen. Het systeem heeft met een startkapitaal van € 7.000 in juni 2015 , een resultaat van € 27.848 gemaakt. Vergelijk dit met uw beleggingen. Vraag de gratis brochure aan. KLIK HIER

SMS- en E-mail abonnement: U doet alles zelf. U krijgt signalen per SMS en e-mail over de instap en uitstap.

Als de geschiedenis een maat voor de toekomst is, dan zijn de renteverhogingen van de Fed goed nieuws voor aandelen en grondstoffen.

De onderstaande tabel toont het rendement van een reeks van belangrijke activaklassen tijdens de laatste acht Fed-verhogingscycli, te beginnen in 1973.

Gemiddeld stegen aandelen wereldwijd met 12,2% en grondstoffen zelfs met 44%. Goudbeleggers kunnen helemaal een dansje maken: de prijs van het edelmetaal steeg gemiddeld met liefst 74%. Voor de dollar is het slechts nieuws: De munt zal tegenover de belangrijkste valuta gemiddeld 2,9% waard worden.

Er is echter één probleem met de bovenstaande tabel. De rendementen zijn niet echt vergelijkbaar, omdat de renteverhogingscycli sterk variëren in lengte, van slechts een paar maanden tot meer dan drie jaar. Om de looptijd aan te passen, geeft de onderstaande tabel het gemiddelde rendement op jaarbasis weer. Dit levert echter vergelijkbare resultaten op. Overheidsobligaties vormen de uitzondering op die verklaring. Ze verslaan nog steeds credits, maar vanuit een absoluut rendementsperspectief zijn ze nauwelijks de moeite waard om naar te kijken.

Als de geschiedenis daar iets over te zeggen heeft, moet u grondstoffen en wereldwijde aandelen toevoegen aan uw portefeuille tijdens een verhogingscyclus. Maar is deze tijd echt niet anders? Nou, voor grondstoffen zou China roet in het eten kunnen gooien. Naarmate de Chinese economie volwassen wordt en de groeivoet vertraagt, neemt de vraag van ’s werelds grootste commodityconsument af. Hiermee begon in de eerste plaats een van de grootste bearmarkten in grondstoffenprijzen. Eén ding is echter aan het veranderen. Mijnbouwbedrijven hebben de toekomstige investeringen in capaciteit aanzienlijk afgebouwd. OPEC ‘bevriezen’ productie en lage olieprijzen zorgden ervoor dat de productie van Amerikaanse schaliebedrijven daalde. Vraag en aanbod zullen tijdens de komende verhogingscyclus waarschijnlijk ergens anders in balans komen, met een positieve invloed op de prijzen.

Voor wereldwijde aandelen zien dingen er een stuk eenvoudiger uit. In tegenstelling tot Amerikaanse aandelen zijn overzeese beurzen niet duur, hoewel ze ook niet echt goedkoop zijn. Bedrijven buiten de Verenigde Staten plukken nog steeds de vruchten van een enorme devaluatie van hun valuta ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Bovendien versoepelen centrale banken buiten de VS in plaats van aanscherping. Dus, hoewel het nog wel even zal duren voordat we het weten, lijkt het erop dat wedden op geschiedenis je alweer een goede kans geeft.

De aanbevelingen van experts voor 2018 is voor u op een rijtje gezet en een selectie gemaakt van aandelentrackers om daarop in te spelen. KLIK HIER om het gratis rapport aan te vragen.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *