Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

De euro is een ramp voor Nederland

Misschien heeft Geert Wilders toch gelijk. Het blijkt dat de Nederlandse economie  sinds 2007 slechter heeft gepresteerd dan IJsland. Dat land ging failliet in 2008. Ook de Finland bleef achter.  Nederland en Finland waren de braafste jongetjes van de klas en toch presteren ze zeer matig. Zij hebben zich netjes aan de regels gehouden maar de resultaten zijn rampzalig. Columnist Matt O’Brien wijst de euro als oorzaak aan. Die is zelf een ramp. In de woorden van Mario Draghi, Mr. Euro himself: “De Europese eenheidsmunt is imperfect, dus breekbaar, kwetsbaar en de voordelen komen er niet uit zoals dat zou moeten.”

Finland

Het Scandinavisch land is hard geraakt door de teloorgang van telecomgigant Nokia. Het leeuwendeel van de export waren mobieltjes en papierproducten. De Iphone van Apple heeft fors marktaandeel afgesnoept. De normale gang van zaken zou zijn dat Finland de eigen valuta kon devalueren om de export goedkoper te maken maar dat is sinds de invoering van euro niet meer mogelijk. Het moet dus gaan intern devalueren, dat wil zeggen, snijden in de kosten door de lonen te verlagen. Deze verlaging heeft weer een drukkend effect op de binnenlandse bestedingen waardoor een recessie langer duurt dan normaal. De euro, een monetaristisch project, heeft hiervoor gezorgd. De recessie in Finland duurt nu langer dan ooit te voren. Ook de Europese begrotingsregels drukken de bestedingen in een tijd waarin juist deze aangejaagd moeten worden.

Nederland

Een soortgelijk verhaal geldt voor Nederland maar met belangrijke verschillen. In tegenstelling tot Finland is de exportpositie uitstekend met een overschot van 10% van het Bruto Binnlands Product. De binnenlandse bestedingen bleven echter ook hier achter. De gebarsten huizenmarktzeepbel heeft een drukken effect gehad. De hypotheekrente aftrek is beperkt met circa 20%. De Nederlandse huishoudens hebben de hoogste schuldenlast in de eurozone. Ook de bezuinigingen hebben de consumptie geraakt. Als gevolg daarvan is de Nederlandse economie nog steeds kleiner dan in 2007: zeven magere jaren. Dat is wel beter dan de Finse economie die met 5,2% gestagneerd is. De economie van Ijsland is verrassend genoeg met 1,1% gestegen.

Economie Nederland, Finland en IJsland sinds 2007
Economie Nederland, Finland en IJsland sinds 2007

Het is moeilijk om slechter te presteren dan Ijsland die in 2008 failliet ging. De banken van dat land gingen onderuit en de valuta werd 60% minder waard.  In de periode 2009-2014 bezuinigde Ijsland tweemaal meer dan Nederland en 12 maal meer dan Finland. Toch heeft het land beter gepresteerd dan de laatst genoemde landen. Matt O’Brien wijst de euro als schuldige aan. Ijsland kan vrijelijk extern devalueren (de eigen munt laten afwaarderen) terwijl Nederland en Finland vastgebonden zijn aan de euro. De Europese eenheidsmunt zorgt ervoor dat externe devaluatie van een individuele lidstaat onmogelijk is. Dan rest de andere remedie: interne devaluatie, namelijk het snijden in de lonen en pensioenen.

De Griekse crisis ging om dit thema: Europa verlangde van dat land om de interne devaluatie voort te zetten terwijl al fors is gesneden in de lonen. De Grieken hadden een externe devaluatie nodig, wat neer zou komen op een Grexit. Een andere optie zou een kwijtschelding van een deel van de schulden zijn. Het deze week gesloten akkoord zal om die reden niet werken. De Griekse economie zal verder het moeras ingeduwd worden. De euro verzwaart de problemen voor sommige landen (Nederland, Finland) en voor andere is het een regelrechte ramp .(Griekenland)

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “De euro is een ramp voor Nederland”

  1. Avatar

    De Euro is net zo risicoval voor Nederland als elk ander land in de EU, het gaat niet zozeer om de Euro maar om de blootstelling aan gevaar van de EU in z’n geheel naar de rest van de wereld. Met de Euro is in feite niets mis, het doet wat het moet doen maar dan in groot verband, met alle risico’s van dien…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *