Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beleggen in populisme

De NOS kopte: “Nederland heeft ‘ho’ gezegd tegen het verkeerde soort populisme. Dat zei VVD-leider Rutte in een eerste reactie op de exitpoll, op een bijeenkomst van zijn partij. Hij verwees naar de brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen en hij zei dat hij vanavond al verschillende Europese collega’s heeft gesproken”. Hoewel de winst van Geert Wilders’ PVV tegenviel is het nog steeds een winnaar. De New York Times stelde”Big majority of Dutch voters reject Wilders but reward right/center-right parties that co-opted parts of his message”.

Voor nu lijkt de aanval afgeslagen maar volgens econoom James Dowey, verbonden aan vermogensbeheerder Neptune Investment Management, zal de trend van populisme doorzetten of zoals Geert Wilders heeft getweet: “En Rutte is nog lang niet van mij af!!”

Een reeks van politieke gebeurtenissen van de stemming het Verenigd Koninkrijk (Brexit) , de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten en het steeds populairder worden van protest partijen in heel Europa word toegeschreven aan de opkomst van het populisme. Dit zou het gevolg zijn van een toenemende inkomensongelijkheid waardoor kiezers tegen de gevestigde orde (“partijkartel“) stemmen om een doorbraak te forceren. Volgens Dowey heeft niet de binnenlandse ongelijkheid maar juist op wereldschaal het populisme veroorzaakt.

In de opkomend markten zijn de inkomen en welvaartsniveau’s gestegen ten kosten van kiezers in de rijke landen. Volgens Dowey is dit de voornaamste oorzaak achter de protest stemmen in de ontwikkelde markten. De econoom is van mening dat de wereldwijde vraag naar goederen en diensten gestimuleerd blijft door de consumenten in de opkomende markten. Dit zal politici in de ontwikkelde landen aanzetten om de groei te bevorderen en zal gepaard gaan met hogere inflatie. Zowel de economische groei als de inflatie zal op mondiale schaal versnellen.

Volgens Dowey leidt populisme “altijd tot hogere inflatie en een hogere vergoeding op obligaties”. Soms leidt het ook tot een hogere groei maar ook tot een hogere kans op een economische crisis in de toekomst. Stijgende obligatierendementen betekenen dat de prijs van obligaties daalt, dus Dowey waarschuwt beleggers tegen deze beleggingsvorm.De aandelenmarkten is een betere plek waarbij financiële waarden favoriet zijn. Ook grondstoffen zijn aantrekkelijk.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *