DAX-systeem: van € 7.000 naar € 34.951

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


Sinds Jim O’Neill van Goldman Sachs de term ‘BRIC’ introduceerde zijn de economieën van Brazilië, Rusland, India en China, de landen hiermee bedoeld worden, flink gegroeid.

Waar MIKT Goldman Sachs op?

Sinds Jim O’Neill van Goldman Sachs de term ‘BRIC’ introduceerde een aantal jaar geleden introduceerde, zijn de economieën van Brazilië, Rusland, India en China, de landen hiermee bedoeld worden, flink gegroeid. Beleggen in deze vier landen heeft sinds het begin van deze eeuw veel winst opgeleverd.

Nu is O’Neill met een nieuwe afkorting gekomen; ‘MIKT’. Dit staat voor de landen Mexico, Indonesië, Zuid Korea en Turkije. Volgens hem zijn dit de vier economieën die over veertig jaar de plaatsen gaan innemen achter de vier BRIC-landen qua grootte van de economie. Het zijn alle vier landen die momenteel al een economie hebben die groter is dan 1 procent van ‘s werelds bruto binnenlands product.

Een belegging in de indexen van de MIKT-landen begin vorig jaar zou een erg rendabele stap zijn geweest. De MexBol-index (Mexico) steeg vorig jaar met 17,7 procent, die van Indonesië (JCI) met 43,8 procent (!), die van Zuid Korea (Kospi) met 20,9 procent en de index van Turkije (XU100) met 23,7 procent. De goede performance van vorig jaar heeft dit jaar vooralsnog echter nog geen vervolg gekregen. Een groot aantal opkomende landen, waaronder de MIKT-landen, staat dit jaar enkele procenten lager dan ultimo 2010.

Wat moeten we als belegger dan met de uitlatingen van O’Neill? Moeten we de indices van deze landen gaan kopen via een tracker om erbij te kunnen zijn als de aandelenkoersen daar verder stijgen? Is dit een koopmoment? Feit is dat veel beleggers direct dan wel indirect allang vertegenwoordigd zijn in deze landen. Menigeen is zich ervan bewust dat er meer landen interessant zijn om in te beleggen dan alleen de geëikte BRIC’s.

Het lijkt er bovendien op dat de grote effectenhuizen momenteel winst aan het nemen zijn op de beleggingen in de opkomende economieën, waaronder dus de BRIC- en MIKT-landen. Uitgezonderd worden de ‘frontier markets’ van Oost Europa en Afrika. Diverse landen in deze regio’s zijn immers nog niet zo hard gestegen als de indices van Zuid Oost Azië en Zuid Amerika. Opvallend is trouwens dat diezelfde Jim O’Neill nog niet zo heel lang geleden verklaarde dat je voor een goed beleggingsresultaat over 2011 in de Verenigde Staten zou moeten beleggen…

Westerse beleggers brachten vorig jaar twee keer zoveel geld onder in de opkomende landen als in 2009, maar de investeringen van ondernemingen in deze regio’s groeide slechts met 9 procent. Het gevaar bestaat dan ook dat momenteel beleggen in diverse opkomende landen gehyped wordt. De enorme kapitaalsinstroom zorgt op zijn beurt voor een hoge inflatie. Hierop zal door de lokale autoriteiten vervolgens worden gereageerd met een verhoging van de rente, maar dit zal voor nog meer kapitaalaanwas zorgen.

Alternatieven voor opkomende landen om instroom van buitenlandse financiële middelen te weren zijn het opwerpen van barrières voor buitenlands kapitaal of het laten appreciëren van de lokale valuta. Naar mijn mening zal het voor Westerse beleggers daardoor uiteindelijk minder aantrekkelijk worden om te beleggen in deze landen.

We kunnen daarom gevoegelijk de conclusie trekken dat de introductie van de term ‘MIKT’ eigenlijk min of meer mosterd na de spreekwoordelijke maaltijd is. Veel beleggers hebben deze landen al in het vizier en de grootste stijging lijkt daar, in ieder geval voorlopig, achter de rug. Beleggers die buiten de gebaande (Westerse) paden rendement willen maken, kunnen zich daarom volgens mij beter richten op de kleinere economieën in Oost Europa en Afrika. Maar ook de zwakkere Europese broeders van vorig jaar, te weten Spanje, Italië en zelfs Griekenland, kunnen zich dit jaar als mogelijke herstelkandidaten in een warme belangstelling verheugen.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/bric/waar-mikt-goldman-sachs-op/

Gerelateerde artikelen:

Martine Hafkamp

Martine Hafkamp is oprichter, algemeen directeur en senior vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer. Zij studeerde bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en rondde ook de opleiding tot beleggingsanalist met goed gevolg af. Zij is ruim 18 jaar in de effectenbranche actief als assetmanager en vermogensbeheerder. Na een aantal jaar in de institutionele wereld als belegger actief te zijn geweest, maakte zij zo’n 10 jaar geleden de overstap naar particulier vermogensbeheer. Martine Hafkamp won in 2008 de Gouden Stier als Beursvrouw van het jaar. Zij geeft regelmatig haar visie op de ontwikkelingen op de beurs en bespreekt beleggingskansen die zich daarop voordoen op (internet)TV en in columns die in diverse elektronische en gedrukte media worden gepubliceerd. Ook verzorgt zij desgevraagd lezingen.

facebook twitter

verkorte link:


top

wp-puzzle.com logo