Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

China onttroont VS als grootste economie

China onttroont de Verenigde Staten als grootste economie ter wereld als de koopkrachtkrachtpariteit als maat wordt genomen. Dat blijkt uit cijfers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De Chinese productie zal dit jaar ongeveer $17.600 miljard bedragen tegen $17.400 miljard van de VS.

De Chinese groei is volgens de zakenkrant Financial Times goed voor 17,5% van de mondiale economische groei in reële koopkracht termen. Amerika draagt slechts 16,3% bij. Dit gegevens is een waterscheiding in de wereldeconomie. De Verenigde Staten was sinds 1872 de grootse economie ter wereld. Destijds stootte dat land het Verenigd Koninkrijk van de troon.

Het IMF voorzag begin oktober dat de Chinese economie 20% hoger zal zijn dan die van de Verenigde Staten in 2019. China is de grootste bezitter van Amerikaanse staatsleningen met circa $1.2700 miljard aan “Treasury bonds”. In het begin van dit jaar sloten China en Rusland een akkoord om de dominantie van de Amerikaanse dollar te beperken. Ze spraken af om elkaar in binnenlandse valuta af te rekenen.

Welvaart

Eerder schreef ik echter dat de cijfers over Het Bruto Binnenlands Product (BBP) echter steeds minder van belang zijn. Als gekeken wordt naar het inkomen per hoofd van de bevolking, dan blijft de Verenigde Staten de rijkste land ter wereld.

Het Bruto Binnenlands Product (BBP) is één van de belangrijkste macro-economische cijfers die nauwlettend in de gaten wordt gehouden door de financiële markten. Ook worden politici daarop afgerekend. Het BBP is de belangrijkste graadmeter om de economische groei te meten. Het belang van dit cijfer neemt af. Dat stelt financieel journalist Matthew Lynn van marketwatch.com

Het BBP houdt geen rekening met de bevolkingsgroei, een belangrijke factor achter de economische groei. Volgens hem zouden we beter moeten kijken naar BBP per inwoner. Dat is dan een maatstaf voor de welvaart van een inwoner in een land. Uit de onderstaande figuur blijkt dan dat Amerika veel rijker is dan China.

BBP per inwoner vanaf 1990
BBP per inwoner vanaf 1990

Ondanks de welvaart laten de cijfers op basis van koopkrachtpariteit de indrukwekkende groei van (circa 10% per jaar in de afgelopen 30 jaar) de Chinese economie zien.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *