Onafhankelijke adviseurs populairder

Onafhankelijke financiële adviseurs trekken steeds meer klanten aan ten koste van grote instellingen vanwege het afgenomen vertrouwen van beleggers in onder andere grootbanken en vermogensbeheerders.

Onafhankelijke financiële adviseurs blijven profiteren van de ‘shake-up’ op Wall Street. Dat blijkt uit een recente enquête van Schwab onder 1.200 adviseurs. Bijna negen op de tien onafhankelijke adviseurs hebben in de afgelopen zes maanden meer klanten geworven. De helft van de nieuwe aanwas is afkomstig van de grote effectenreuzen.

Het afgenomen vertrouwen in deze grote instituten is een belangrijke reden waarom beleggers overstappen naar onafhankelijke adviseurs. Daarnaast zijn door het gebrek aan  persoonlijke aandacht en kwaliteit, dit de belangrijkste redenen om de grootbanken te verruilen voor onafhankelijke vermogensbeheerders.

Circa 25% van de nieuwe klanten belegde eerst zelf en hebben nu het werk uit handen gegeven.

Volgens de onafhankelijke adviseurs blijven beleggers nerveus. Bijna vier van de tien van hen ziet nog dat klanten gerustgesteld willen worden over de markten en hun portefeuille. Dit percentage is bijna even hoog als in januari van dit jaar. Ondanks de opleving op de beurs blijven beleggers dus bezorgd.

In Nederland worden onafhankelijke vermogensbeheerders ook steeds populairder. Volgens John Varley, de topman van Barclays Bank, willen klanten een open architectuur. Zij willen dat banken niet het eigenbelang dienen met het aanbieden van huisfondsen, maar het klantbelang dienen door de beste presterende fondsen te adviseren.

Beleggers zijn volgens Victor Zwart, directeur van Wealtheon Partners, beter af met een ongebonden beheerder. “Onafhankelijk, dat hoort een vermogensbeheerder in eerste plaats te zijn. Dan lopen beleggers minder risico op foute beleggingen en te hoge kosten”. Ook voorkom je hiermee churning (het veelvuldig kopen en verkopen om commissie te verdienen, red.) waar fondsen zich schuldig aan kunnen maken.”

Een bank heeft belang bij hoge transactiekosten en verkoopt bij voorkeur de eigen beleggingsproducten. Ook als deze niet de beste keus zijn.” Veel banken laten hun klanten nog steeds in de eigen huisfondsen beleggen. Dit is voor de bank lucratief omdat zowel de bank als de vermogensbeheerder fee in rekening brengen. “Dit is een bekend fenomeen waar beleggers die hun geld bij een vermogensbeheerder onderbrengen op moeten letten. Er wordt dus naar hartenlust gegraaid in de beleggingspot met als gevolg dat het bijna onmogelijk wordt positief rendement te maken.

Onze website werkt uitsluitend samen met onafhankelijke adviseurs veelal aangesloten bij de VEOV (Vereniging van echt onafhankelijke vermogensadviseurs).

Recent is onze columnist Cees de Vries ook gestart met onafhankelijk en transparant vermogensbeheer. Zijn unieke werkwijze is gericht op rekenen en niet op gokken. Hij gebruikt wiskundige modellen en past de methoden van Gann toe. Kapitaalbehoud is het sleutelwoord binnen zijn strategie. Voorts is kenmerkend dat hij zowel opwaartse als neerwaartse trends bespeelt.

Bijzonder vind ik dat je zijn acties dagelijks kunt volgen. Als u geïnteresseerd bent in onafhankelijk en transparant vermogensbeheer, dan raad ik u aan om contact op te nemen met Cees de Vries.

Voor meer informatie en brochure: c.devries@dekritischebelegger.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.