Degelijk beleggen of het aangaan van een avontuur?

Op een dag heeft u een flink bedrag te beleggen. U staat op sommige terreinen uw mannetje maar voor financiële zaken heeft u, om over beleggen nog maar te zwijgen, geen gevoel. U wilt uw geld voorlopig veilig beleggen. Later, als u er meer ervaring heeft, neemt u misschien wat meer risico.

U besluit naar een degelijke bank te gaan. U wordt geadviseerd door een gekwalificeerde beleggingsadviseur en hij inventariseert uw wensen en randvoorwaarden. Samen komt u overeen dat u defensief gaat beleggen. U wilt per se niet meer verliezen dan 5% en als alles tegenzit maximaal 10%. U belegt daardoor maximaal 20 tot 25% in aandelenbeleggingen en de rest veilig in obligaties en liquiditeiten.

De beleggingsadviseur vertelt dat de rente op obligaties momenteel slechts 3% bedraagt en op liquiditeiten 2,5%. Inderdaad geen rendement om opgetogen van te raken. De adviseur zag uw teleurstelling en kon u ‘gelukkig’ vertellen dat er ook betere alternatieven bestaan. Zo vertelde hij u over het bestaan van nieuwe type obligaties; bijna net zo veilig als de normale obligaties maar wel met een veel hoger rendement.

Hij vertelde u over de steepener. De eerste 5 jaar krijgt u een extra hoge rente en daarna viermaal het verschil tussen de 10 en 2 jarige kapitaalmarktrente en dat weer maal vier, natuurlijk wel met een maximum van 8 of 9% en een minimum van 0 of 1,5%. O ja, er is wel een nadeel, de looptijd van deze obligatie is namelijk 30 jaar.

Een andere heel mooie obligatie is een eeuwigdurende achtergestelde perpetuele obligatie vertelt de beleggingsadviseur. Het mooie hieraan is dat je ook een extra hoge rente ontvangt variërend van 5,5 tot ruim 8%. Achtergesteld betekent dat de uitgevende partij dit geld bij haar eigen vermogen mag optellen, dus je loopt wel wat meer risico. Dit risico is volgens de adviseur echter niet zo groot, want de meeste Perp’s (de veel gebruikte afkorting bij professionals) worden uitgegeven door eersteklas financiële instellingen.

Tenslotte vertelt de adviseur over de aantrekkelijke Renteplus Note (ook bekend onder namen als Asset Backet Securities Note en Creon). Ook bij dit product ontvangt u een hogere rente bij een beperkt risico. Pas als er in het mandje variërend in grootte van 100 tot 250 bedrijven er zo’n 10% last krijgen van een credit event (faillissement, surseance of verlaging rating) kunt u uw gehele inleg kwijtraken. Maar dat is nagenoeg uitgesloten vertelt uw adviseur. U krijgt een brochure mee, met het advies dit nog eens rustig na te lezen.

Natuurlijk was u gecharmeerd van de aantrekkelijke rentetarieven en u vroeg voor de zekerheid nog of deze beleggingen echt wel voldoende veilig waren. De beleggingsadviseur bevestigde nogmaals dat de risico’s zeer beperkt zijn en dat de hogere rendementen die er tegenover staan er ruimschoots tegen opwegen. Enfin, u liet zich overtuigen en gaf toestemming om tot aankoop van bedoelde beleggingen over te gaan.

Thuis las u nog even de meegekregen stukken door, maar u begreep er niets van en besloot maar af te gaan op de adviezen van uw adviseur. U gaf toestemming om 40% of 50% of soms wel tot wel 80% van uw vermogen te beleggen in dit type obligaties. Dit is zo’n beetje de setting van een paar jaar geleden en inmiddels bent u een flink aantal ervaringen rijker.

Na een periode van 6 tot 12 maanden bleek dat sommige beleggingen enkele procenten waren gedaald. Niet echt verontrustend maar toch ………… leuk was het niet. U besloot het gesprek met uw bankadviseur af te wachten. In dit gesprek, inmiddels waren de koersen van genoemde producten weer enkele procenten gedaald, sprak u uw zorgen uit. U wilde immers niet, in dit tempo, uw vermogen verder zien zakken. Wederom zei uw beleggingsadviseur dat het zo’n vaart niet zou lopen en dat er na enige tijd wel weer een herstel zou optreden.

Het betreft allemaal goede tot zeer goede kwaliteit debiteuren met een prima rating, geen reden tot zorg dus. Weer besloot u af te gaan op uw adviseur, die zal het wel weten. Ieder zijn vak.

Maar ja, zo langzamerhand kwamen er steeds vaker slecht nieuwsberichten over banken en steeds vaker opende het journaal er zelfs mee. De koersen van sommige obligaties leken zelfs wat harder te gaan dalen. U begint zich geleidelijk aan steeds ongemakkelijker te voelen. U stuurde een mailtje naar uw adviseur of belde hem op. U kreeg als antwoord dat er inderdaad wel wat aan de hand is, maar dat het nu wel heel zuur is de zaken af te bouwen of te verkopen. U maakt pas verlies als u het neemt, wat uiteraard ook zo is.

De kans dat de koersen weer naar de oude niveaus gaan herstellen is bepaald reëel, vertelde uw adviseur. U baalt flink, want dit was nou juist niet de bedoeling. U vertrouwt en hoopt erop dat het ergste achter de rug is en dat er betere tijden zullen aanbreken. Maar helaas, niets is minder waar.

Vanaf nu (voorjaar 2008) gaat het pas echt mis en dalen de koersen van uw beleggingen niet meer met een paar procent maar met tientallen procenten. De schrik slaat u om het hart. Al dan niet in paniek belt u uw beleggingsadviseur en vraagt hem wat er toch aan de hand is en waarom dit alles met uw vermogen kon gebeuren. U krijgt een grondig, lang maar voor u toch zeer onbevredigend antwoord. Vanzelfsprekend zal ik daar verslag van doen, maar daarvoor verwijs ik u naar mijn volgend artikel over veertien dagen.

Peter van der Slikke
Vermogensadviseur bij TOP Capital

4 gedachten over “Degelijk beleggen of het aangaan van een avontuur?”

  1. Zeer juiste analyse van de perp’s. Persoonlijk heb ik er verscheidene.De enige die mij zorgen baart is Depfa 6.5% per 30/10.Het listige zit hem in het feit dat de uitgifte folder totaal onleesbaar en onverstaanbaar is voor privee belegger.Ik heb welgeteld 1 persoon gevonden die het gegeven perfecct beheersde maar die is dan wel Professor geweest en topman van 5 grootbanken 100% vertrouwd met deze materie die hij leest als een kleuter stripverhaal.Misschien weet er iemnad wat meer over couponbetaling per 30/10 ??

  2. Of ik mijn eigen ervaringen zit na te lezen. Dalingen tot vele tientallen procenten. En dat met een ‘behoudend beheer’-profiel….
    Ik ben benieuwd naar het vervolg over 14 dagen. Dit ook omdat ik erover denk mijn adviseur/vermogensbeheerder aan te klagen.

  3. Beste Henri, Je maakt je terecht zorgen over de Depfa lening, helaas een van de meest risicovolle. Op de huidige faillissementsniveaus is het wel heel pijnlijk om er afscheid van te nemen. Als schrale troost kan ik je melden dat de RBS Perp’s ook om en nabij de 10% hebben gestaan en zich nu weer tegen de 30% bewegen en, misschien belangrijker, hebben wel netjes de coupon uitgekeerd. Andere Perp’s zijn de achterliggende weken overigens ongekend gestegen (ING, Eureko, KBC), dus blijf vooral hopen op een goede afloop. Helaas kan ik je niet meer bieden.
    Wat betreft de leesbaarheid van de bijlagen ….. banken zijn sowieso heel goed in het schrijven van volstrekt onleesbare teksten. Lees maar eens de informatie na over CDO’s (Asset Backed Securities, Renteplus Notes) en na 30 seconden raak je het spoor volledig bijster. Gouden regel en tip luidt dan ook: koop nooit iets als je de tekst niet makkelijk kunt doorgronden.
    Dank je wel voor je reactie.

    En meneer of mevrouw m, ‘aanklagen’ heeft alleen maar zin als de adviseur zich niet netjes aan de afspraken of randvoorwaarden heeft gehouden. Elke belegging heeft een zeker risico en ook een integere adviseur zit er weleens naast. Maar een portefeuille vol stoppen met hoofdzakelijk structured products is het andere uiterste en behoeft u, als dat het geval is, zeker niet te accepteren. Ook u bedankt voor uw reactie op het artikel.

    Met vriendelijke groet, Peter van der Slikke

  4. Leerrijk artikel Peter, knap.

    Heb ook je website bekeken. Jij kent de banken wereld van zijn lelijkste kant, dat is duidelijk. Vond de kostencalculator van ABN Amro dat je toont zeer interessant.

    Schokkerend om zien dat de bank zelf met 2/3e van de beheerskost van het fonds al gaat lopen.

    Knap werk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.