Elke belegger moet dit lezen

Beleggingsbedrijf Charles Schwab bestudeerde onlangs de effecten van timing op de beleggingsresultaten. Beleggers werden onderverdeeld in vijf typen. Elk van de karakters belegden $2.000 gedurende 20 jaar.

1. Peter Perfect is de perfecte markt timer. Hij weet altijd wanneer de bodem en de top bereikt is in de periode 1993-2012.

2. Ashley Action wachtte niet op een bodem of een top maar belegde alles gelijk in de aandelenmarkt.

3. Matthew Monthly belegde gespreid de $2.000

4. Rosie Rotten had geen idee van markt timen en ze belegde altijd $2.000 als de beurzen piekten.

5. Larry Linger belegde helemaal niet en hield het kasgeld aan. Hij was altijd degene die keek naar betere kansen. Daarom deed hij uiteindelijk niets.

Peter Perfect accumuleerde $87.004 en was daarmee de beste belegger. Hij werd op de voet gevolgd door Ashley Action die 81.650 op zijn rekening had en dus slechts een fractie minder dan de perfecte markt timer.

Ook Matthew Monthly deed het goed met een totale vermogen van $79.510. De grootste verliezer was echter niet Rosie Rotten die steeds op de toppen van de markt had gekocht maar Larry Linger. De opbrengst van Rotten was namelijk $72.487 en die van Linger slechts $51.291.

Conclusie

Een resultaat van het onderzoek is dat het proberen om op een goed tijdstip in-en uit te stappen niet zo veel meerwaarde heeft. Het timen mislukt in de meeste gevallen en levert niet heel veel meer op. Een ander opmerkelijk resultaat is dat je niet gespreid over de maanden hoeft te beleggen. De gehele inleg in één keer in de markt inzetten is beter. Als u niet over het hele bedrag kan beschikken, dan is gespreid beleggen ook een optie. Het slechtste is echter om niets te doen, om af te wachten: “no guts, no glory”.

5 gedachten over “Elke belegger moet dit lezen”

  1. Als elk van de 5 types gelijktijdig hun scenario zou hebben uitgeoefend wordt het beeld anders. De marktomstandigheden zijn namelijk in die 20 jaar niet hetzelfde geweest.

    Doe maar niets, en zeker nu niet, dan maar geen ‘guts’…

  2. De centrale bank gaat volgend jaar 23,5 miljard euro in de economie stoppen. Zo creeeren ze extra 0,7%. Hiermee jaagt Japan de economie extra aan. Wat zal Draghi gaan doen in Januari?
    Hij zal zeker met een flink pakket maatregelen komen, zodat 2015 weer goed kan beginnen.

  3. Elke belegger, Hans, zou ook moeten weten dat het in Japan niet gelukt is deflatie eronder te krijgen, of maar enigszins een deuk in een pakje boter te kunnen slaan met ‘maatregelen’ in zo’n omgeving.
    Deflatie reikt verder dan wij ons kunnen voorstellen, geldt ook voor Draghi..

  4. Draghi heeft de rente wel onder 2% gekregen voor staatsobligaties van Italie. Wie doet dit en dan alleen met garantie van de ECB. Ik hoop niet van mijn pensioengeld. De centrale banken blijven de markten met een overvloed aan geld voorzien, met de hoop dat de economie gaat aantrekken. Niemand weet of dit lukt, maar de centrale banken blijven in ieder geval steunen.

  5. Dat is niet Draghi Hans,op je vraag wie dit doet. Dan was Draghi dus ook verantwoordelijk voor diezelfde staatsobligaties met torenhoge rente?.. Klopt dus niet, tenzij Draghi voor alles verantwoordelijk wordt gehouden natuurlijk. De markt daar komt het vandaan. En als diezelfde markt doorheeft dat iets niet gaat werken zijn de rapen helemaal gaar. Dus je twijfel over dat overvloed aan geld, en of dat gaat werken, is gegrond.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.