De zin en onzin van Morningstar Awards

Elk jaar worden wij weer verblijd met een flink aantal fondsen dat een Morningstar Award heeft ontvangen, onder de mededeling dat dit de belegger houvast geeft. Maar wat is de zin te weten welk fonds het de achterliggende jaren goed heeft gedaan? Wat schiet u daar als belegger mee op?

Het spijt mij het u te moeten melden, maar u schiet hier helemaal niets mee op. Dit jaarlijks festijn is in onze ogen de grootste commerciële flauwekul in de beleggingsfondsenindustrie die er bestaat. U loopt er zelfs een verhoogd risico mee erdoor beïnvloedt te worden en wel zodanig dat het u uw rendement gaat kosten.

Want wat blijkt, beleggingsfondsen die een award hebben ontvangen gaan met deze verkregen titel actief in de media adverteren. De ene na de andere advertentie verschijnt, soms paginagroot, in kranten en tijdschriften. Natuurlijk raakt u ervan onder de indruk, want het is immers het onafhankelijk instituut Morningstar, wat wij overigens ten stelligste ontkennen, dat deze awards heeft uitgedeeld. U bent natuurlijk als positief ingestelde belegger geneigd een dergelijk succesvol fonds aan te schaffen. Niets menselijks is ons vreemd. Maar doet u daar verstandig aan?

Eigenwijs als ik ben, heb ik alle beleggingsfondsen die vorig jaar met veel trompet en klaroengeschal een Morningstar Award hebben ontvangen, bekeken op de gerealiseerde rendementen over het jaar 2009.

Niets is zo veelzeggend als u te kunnen melden dat van de 14 fondsen met een Morningstar Award er 12 fondsen slechter tot veel slechter hebben gepresteerd dan de markt. Onderstaand overzicht toont dit even simpel als doeltreffend aan.

Fondsen met een Morningstar Award periode 2006-2008
Fondsen met een Morningstar Award periode 2006-2008

Klik op afbeelding om te vergroten (opent in nieuw venster)

Ik schreef het al eerder, in navolging van Warren Buffett, in deze rubriek; koop geen fondsen die het goed hebben gedaan, want de statistische kans dat deze fondsen het vervolgens in de komende periode slechter zullen doen dan de markt neemt significant toe.

Van de huidige 13 beleggingsfondsen die in maart 2010 in hun categorie een Morningstar Award hebben ontvangen, presteren er drie fondsen over een periode van 8 jaar sowieso slechter dan de benchmark en leveren drie fondsen een marginaal hogere prestatie dan de benchmark.

Wij durven u te voorspellen dat u ook in 2010 weer beter af bent met een marktconforme belegging dan met het mandje Morningstar Awards. In 2011 zullen wij hier zeker bij u op terugkomen.

Peter van der Slikke
www.topcapital.nl

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service.KLIK HIER

1 gedachte over “De zin en onzin van Morningstar Awards”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.