Overnameprooien voor 2011

Bedrijven die komend jaar in aanmerking komen voor overname zijn: ASMI, Brunel, Gamma Holding, Grontmij, KPN, Macintosh en Wolters Kluwer. Dat schrijft Theodoor Gilissen in de vooruitzichten voor 2011.

Volgens de zakenbank profiteren aandelen in 2011 van de ingrepen van centrale banken en van de positieve ontwikkelingen in opkomende markten.

Bovendien zijn aandelen aantrekkelijk gewaardeerd op basis van de koers-winstverhouding en het dividendrendement. In sommige regio’s zijn de winsttaxaties voor 2011 echter snel verhoogd. Dat kan leiden tot een tussentijdse correctie op de beurs.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste tips en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service.KLIK HIER

Nederlandse bedrijven staan er goed voor

De omzetten van de bedrijven trekken aan en kostenbesparende maatregelen zorgen voor betere resultaten. Daarnaast zijn de balansverhoudingen verbeterd. Hierdoor staan de Nederlandse bedrijven er minstens net zo goed voor als in 2007. Maar de waarderingen liggen nog ruim 25% lager. Dit schept kansen voor overnames. Een aantal bedrijven die in aanmerking komen voor een overname, zitten ook in de Toppicks, de tien favoriete Nederlandse aandelen van Gilissen.

Ahold
Aegon
BinckBank
Brunel International
DSM
Imtech
KPN
Philips
Shell
Unilever

Welke zijn uw favoriete aandelen voor 2011? Welk aandeel zal het aandeel zijn van 2011? Een leuke discussie lijkt me..Top 5 aandelen van het aankomende jaar. Iemand een mooie top 5? Denk bijvoorbeeld aan TomTom, ING etc. Meldt het op ons forum: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/topic/de-top-5-aandelen-voor-2011-2012

Doorstart economie

Dankzij harde ingrepen van overheden en centrale banken zal de wereldeconomie een doorstart maken. Een wereldwijde recessie proberen zij af te wenden. De analisten van de zakenbank verwachten dat het voorzichtig ingezette herstel volgend jaar doorzet. Wel verloopt het herstel moeizaam doordat consumenten, bedrijven en overheden hun schulden afbouwen en minder uitgeven.

Bovengemiddelde groei wereldeconomie door opkomende markten

De wereldeconomie groeit in 2011 naar verwachting 4 procent. De bovengemiddelde groei is volledig te danken aan de krachtige opleving van opkomende markten, die minder diep in de schulden zitten dan westerse landen. De middenklasse dijt er snel uit en de verstedelijking zet de komende decennia door. Opkomende markten ontwikkelen zich tot motor van de wereldeconomie.

De nieuwe middenklasse in de opkomende markten vormt een interessante doelgroep voor het bedrijfsleven. Nu al profiteren veel westerse ondernemingen er van de stijgende consumptie. Sommige multinationals halen bijna een derde van hun omzet uit opkomende markten.

Europa en de Verenigde Staten klimmen aanzienlijk minder snel uit het dal dan de opkomende markten. De banengroei in de VS komt maar mondjesmaat van de grond. Een Europese schuldencrisis betekende in 2010 bijna het einde van de euro. Toch denken zij dat de groei ook in deze regio’s in de loop van 2011 aantrekt.

Gunstige omstandigheden grondstoffen

De hoge groei in opkomende markten jaagt de vraag naar grondstoffen aan. Door het ruime monetaire beleid van de Fed – het stelsel van Amerikaanse centrale banken – is de dollar verzwakt. Dit drijft prijzen verder op omdat grondstoffen in dollars worden genoteerd. Investeringen in winning en exploratie bleven bovendien gedeeltelijk uit door de crisis.

Door snelle prijsstijgingen in het afgelopen jaar zijn zij desondanks neutraal over grondstoffen. De olieprijs stijgt komend jaar naar verwachting gestaag naar 100 dollar per vat. Ook kunnen de prijzen van metalen als koper, nikkel en aluminium verder stijgen. Het ruime monetaire beleid wakkert de angst voor inflatie aan. Dat kan de goudprijs verder opdrijven.

Positieve trend obligaties opkomende markten zet door

Door de gunstige uitgangspositie van veel opkomende markten neemt de kredietkwaliteit van obligaties uit deze landen toe. De kredietgroei is er hoog, de economie ontwikkelt zich voorspoedig en de bevolkingssamenstelling is gunstig. Dat zorgt voor solide overheidsbegrotingen en lage staatsschulden; een trend die de komende jaren doorzet. Door de sterke prestaties in 2009 en 2010 en de grote instroom van kapitaal ligt oververhitting echter op de loer. Hoewel qua waardering neutraal, zijn zij positief over obligaties uit opkomende markten omdat de risico-opslagen in langetermijnperspectief nog gunstig zijn. Zij hebben een voorkeur voor obligaties die genoteerd zijn in dollars.

Geen zeepbel in obligatiemarkten

Het economische herstel in combinatie met oplopende inflatieverwachtingen zorgt ervoor dat de rente zowel in Europa als de Verenigde Staten in 2011 naar verwachting licht stijgt. Van een zeepbel op de obligatiemarkt is volgens hen geen sprake. Een snelle rentestijging kan weliswaar tot forse koersverliezen leiden, maar zo’n rentesprong is volgens Theodoor Gilissen onwaarschijnlijk.

Staatobligaties van hoge kwaliteit kunnen volgens hen in 2011 verlies opleveren. De vooruitzichten voor breed gespreide obligatieportefeuilles zijn positiever. Wij denken dat bedrijfsobligaties beter presteren, evenals obligaties uit opkomende markten.

Daling faillissementen gunstig voor bedrijfsobligaties

De vooruitzichten voor bedrijfsobligaties zijn goed doordat het bedrijfsleven voorzichtig blijft in de situatie met gematigde economische groei. Bedrijven zullen doorgaan met het afbouwen van schulden en houden grote kasposities aan. Bovendien verwachten zij dat het aantal faillissementen volgend jaar daalt omdat veel ondernemingen– ook die met een lage kredietwaardigheid – een groot deel van hun schuld hebben geherfinancierd.

Voorzichtig herstel onroerend goed

De Europese onroerendgoedsector krabbelt langzaam maar zeker op. Door de aantrekkende economie stijgen de huren van kantoorruimte op ‘prime’ locaties als Parijs en Londen weer. Het aanbod van nieuwe kantoorruimte blijft de komende tijd bovendien beperkt doordat er in de crisis weinig bouwprojecten zijn gestart. Daardoor kan de kantorensector zich verder herstellen.

Funds of Hedge funds blijven goede aanvulling portefeuille

Alternatieve beleggingen hebben recent wat van hun glans verloren. Onterecht vinden zij, want zij leveren stabiele rendementen en zorgen voor diversificatie in een portefeuille. Hun voorkeur gaat uit naar funds van hedgefunds, mede doordat het relatief eenvoudig is in deze meer liquide alternatieven te beleggen. Juist voor beleggers met een lange horizon zijn hedgefondsen een waardevolle aanvulling. Een goed hedgefonds realiseert niet alleen stabiele rendementen in goede tijden maar beperkt ook de verliezen in economisch slechte tijden. Een goed gekozen hedgefonds mag – ondanks hogere kosten en minder transparantie – bijna niet ontbreken in een portefeuille.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.