Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Gilissen: aandelen verder omhoog

Het dieptepunt in het niveau van de bedrijfswinsten is bereikt en over een halfjaar zal sprake zijn van winstgroei. Dat schrijft effectenbank Theodoor Gilissen in haar jongste rapport over de beleggingstrategie. Vooruitlopend op deze verwachtingen zouden de aandelenkoersen naar hun mening verder kunnen herstellen en daarom hebben zij een positief advies voor aandelen.

Het dieptepunt van de zwaarste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog is, als de voortekenen niet bedriegen, achter de rug. Als deze lijn doorzet, zal in de Verenigde Staten en Europa de groei binnen afzienbare tijd weer terugkeren, in het Verre Oosten is het herstel al ingezet.

Voor obligaties hebben zij een licht onderwogen aanbeveling vanwege oplopende begrotingstekorten en afgenomen risicoaversie. Binnen aandelen hanteren zij voor zowel regio’s als sectoren een licht cyclische insteek.

Einde van recessie in zicht

Toenemend vertrouwen bij ondernemers en consumenten in de economie, een stijging van de orderontvangsten in de industrie en een uitbodeming van een aantal woningmarktindicatoren zijn signalen die wijzen op een minder sterke krimp van de economie in Europa en de Verenigde Staten dan in het eerste kwartaal en de laatste drie maanden van vorig jaar. Als deze lijn doorzet – wat gelet op de overheidsstimulering in de VS waarschijnlijk is – zal de Amerikaanse economie in het derde kwartaal mogelijk weer enige groei laten zien, gevolgd door Europa eind dit jaar of begin volgend jaar. Japan bevindt zich qua conjunctuurfase min of meer tussen Europa en de VS in. De opkomende economieën in het Verre Oosten gaan voorop in het herstel.

Recessie laat zich nog hard voelen

De verbeterde vooruitzichten laten onverlet dat de recessie zich nog hard laat voelen. In alle delen van de wereld, met uitzondering van China en India, komt de economie uit een diep dal. Daarbij geldt dat voor de landen waar de kredietcrisis de directe oorzaak was van de recessie, de groeivooruitzichten niet erg gunstig zijn. Een historische analyse laat zien dat een recessie veroorzaakt door een bankencrisis gemiddeld drie jaar doorwerkt in de economie. Het doorprikken van zeepbellen op bijvoorbeeld de aandelenmarkt of de woningmarkt heeft nog langer invloed, maar deze is doorgaans minder groot dan bij een bankencrisis. Na een valutacrisis herstelt de economie over het algemeen al na een jaar. De recente kredietcrisis wordt gekenmerkt door zowel problemen in de bankensector als doorgeprikte zeepbellen. Van beide zal de economie nog lange tijd de gevolgen ondervinden.

Aandelenrally nog niet ten einde

In juni maakten de aandelenmarkten pas op de plaats. Na de aandelenrally vanaf begin maart, kregen beleggers na een stijging van ruim 30% hoogtevrees. Door de diepte en lengte van de recessie en de enorme koersval vorig jaar zijn beleggers voorzichtiger geworden. De analisten van Theodoor Gilissen verwachten dat aandelenkoersen verder zullen stijgen en dit heeft vooral te maken met het omslagpunt in economie en winsten. De afgelopen kwartalen daalden de winsten in de VS en in Europa. In het tweede kwartaal zullen de winsten wederom fors dalen, met ruim 30%. Het dieptepunt in het niveau van de winsten (geaggregeerd) is echter bereikt en over een halfjaar zal sprake zijn van winstgroei. Vooruitlopend op deze verwachtingen zouden de aandelenkoersen naar hun mening verder kunnen herstellen en daarom hebben zij een positief advies voor aandelen.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *