DAX-systeem: van € 7.000 naar € 35.443

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


In mijn column van 24 december 2009 stelde ik voor het aandeel ING met een optie constructie te kopen. Deze constructie staat nu op een winst van 37%. Tijd om winst te pakken?

Winst pakken op ING?

In mijn column van 24 december 2009 stelde ik voor de winst van 21 % op Mittal te pakken en het aandeel ING met een optie constructie te kopen. Ik stelde voor het aandeel ING te kopen en een strangle te verkopen. Wij tuigden de volgende constructie op:

Koop aandeel ING6,88
Verkoop call ING dec 2013 strike € 7,682,25 –
Verkoop put ING dec 2013 strike € 6,141,85 –
Investering€ 2,78

Op dit moment noteert ING € 7,37, oftewel een stijging in het aandeel van ruim 7 %. De opties noteren 2,10 en 1,45. Als we de gehele constructie sluiten dan levert dit dus 7,37 – 2,10 (call) – 1,45 (put) = € 3,82. Op onze investering is dat exclusief transactiekosten een winst van € 1,04, oftewel een winst van ruim 37 % in 3 maanden.

37 % winst pakken?

De grote vraag is natuurlijk of we er verstandig aan doen om deze winst van 37 % te verzilveren. Mocht u tevreden zijn met een rendement van 37 % in drie maanden, dan hoeft u eigenlijk onderstaande niet te lezen. En wellicht heeft u hiermee nog gelijk ook. Immers, van winst nemen is nog nooit iemand armer geworden.

Maar misschien is het toch aardig om te kijken of er nog andere mogelijkheden zijn.

Put sluiten

Om het risico van bovenstaande constructie te verminderen en om alvast een beetje winst te pakken, kunt u besluiten alleen de put terug te kopen. U houdt dus het aandeel met de geschreven call over. De put kost 1,45 en heeft ons eind december 2009 € 1,85 opgeleverd. Een winst van € 0,40.

Vanwege de geschreven call moeten we wellicht de aandelen verkopen op € 7,68. Zolang er nog verwachtingswaarde in de call zit zal dat voorlopig echter nog niet gebeuren. In totaal kunnen we 7,68 – (6,88 – 2,25) = € 3,05 verdienen. Op dit moment staat het aandeel met de geschreven call op een winst van € 0,64. Samen met de nu veilig gestelde putwinst kunnen we in totaal dus maximaal € 3,45 verdienen. Op de oorspronkelijke investering van € 2,78 is dat 124 %. Om dit te bereiken moet het aandeel ING stijgen van € 7,37 naar € 7,68.

Niks doen

U kunt natuurlijk ook besluiten om de positie in stand te houden. Dit zal waarschijnlijk afhangen van de vraag hoeveel we nog kunnen verdienen. Toen we de positie in december 2009 optuigden konden we maximaal 7,68 – 2,78 = € 4,9 verdienen. Vanaf de huidige niveaus kunnen we nog maximaal 7,68 – 3,82 = € 3,86 verdienen. Op onze oorspronkelijke investering is dat altijd een rendement van 139 %.

Conclusie

Afhankelijk van uw risicoprofiel kunt u besluiten de positie te sluiten. U realiseert dan een winst van € 1,04, oftewel 37 % in 3 maanden. Laat u de positie intact dan kunt u maximaal vanaf de huidige niveaus nog een extra winst behalen van € 3,86. Een tussenweg is winst pakken op de geschreven put en het aandeel met de geschreven call te laten staan. Persoonlijk laat ik de gehele constructie intact.

drs Richard H.J. de Jong RBA is adjunct directeur vermogensbeheer bij Van Lieshout & Partners N.V. Privé heeft hij positie in ING. Voor zijn cliënten heeft hij een positie in ING.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/fondsen/winst-pakken-op-ing/

Gerelateerde artikelen:

Richard de Jong

drs RH.J. de Jong RBA is vermogensbeheerder en adjunct directeur bij Van Lieshout & Partners N.V., een landelijk werkende en onafhankelijke onderneming, gespecialiseerd in vermogensbeheer en financiële planning. De Jong (1973) studeerde financiële economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij is sinds 2000 verbonden als vermogensbeheerder aan Van Lieshout & Partners N.V. Hiervoor was hij werkzaam als consultant corporate finance bij Arthur Andersen. Als vermogensbeheerder maakt hij met name gebruik van de kwantitatieve en fundamentele analyse. Tevens gebruikt hij derivaten om zijn visie te ondersteunen. Doel van zijn columns is de belegger meer kennis over opties bij te brengen en de belegger te ondersteunen in zijn/haar beleggingsbeslissingen.

facebook twitter

verkorte link:


top

Reacties (3 reacties)

Toon: Nieuwste | Oudste

 1. pvbrakel says:

  verbaas me over shell. stijgt smorgens en gaat weer omlaag.
  alleen goed nieuws ,zeker dadelijk ivm vakantie en hogere olieprijzen
  wat is er aan de hand?

 2. Hans Wouters says:

  Prima om ook tijdens de looptijd iets over de voorgestelde opties te vertellen. Ik heb het optievoorstel ING opgevolgd.
  Probeer al een aantal jaren het begrip opties in de vingers te krijgen maar kan alleen maar een uitgewerkt voorstel zoals hierboven met moeite volgen. Ik heb er kennelijk geen aanleg voor!

 3. Richard de JongRichard de Jong says:

  Geachte heer Wouters,

  Opties kunnen inderdaad soms verwarrend over komen. Mocht u er behoefte aan hebben, dan kan ik u wat presentaties over opties mailen die ik de afgelopen jaren heb gehouden.

  U kunt mij bereiken via: rjon@lieshout-partners.nl

  Met vriendelijke groet,

  Richard de Jong

wp-puzzle.com logo