Sprookjes bestaan

Afgelopen 30 mei opende in Amsterdam de Pixar expositie. Hier kunnen we deze zomer kijken naar figuren uit de (3D-) animatiefilms van de filmmaker als Toy Story, Finding Nemo, Cars en Ratatouille.

De filmmaatschappij Pixar is ooit opgericht door George Lucas (Lucasfilm) en groot gemaakt door Steve Jobs (Apple). In mei 2006 werd Pixar overgenomen door entertainmentconcern Walt Disney voor 7,4 miljard dollar. Sindsdien was Jobs grootaandeelhouder in Disney. Momenteel bezit zijn weduwe, Laurene Powell Jobs nog 7,27 procent.

Ook de relatie van Disney met Lucasfilm bleef warm, aangezien afgelopen oktober er een tweede overname kwam. Dit keer lijfde Disney Lucas Film, vooral bekend van Star Wars in voor ruim 4 miljard dollar. Disney wil van deze laatste overname vooral gaan profiteren door de merchandising. Om de vraag hiernaar op te schroeven is Disney onlangs een joint venture aangegaan met Electronic Arts om op Star Wars gebaseerde computerspelletjes te gaan ontwikkelen. Bovendien moet er vanaf 2015 een volgende Star Wars-trilogie starten in de bioscopen.

Het Walt Disneyconcern is natuurlijk het meest bekend van zijn pretparken Disneyworld (Florida, Hong Kong, Japan en vanaf 2015 Shanghai, China), Disneyland (Californië) en Euro Disney (Parijs). In 2011 bezochten maar liefst 121 miljoen mensen wereldwijd een themapark van Disney. Maar daarnaast heeft het concern dus een filmdivisie, televisiezenders (ABC Televison Network en sportzender ESPN), cruiseboten en een uitgeverij van muziek en boeken.

Bij de presentatie van de meest recente kwartaalcijfers (de onderneming kent een gebroken boekjaar), bleek dat de televisie-activiteiten het moeilijk hadden. De parken, op Euro Disney na, filmstudio’s en merchandising echter zorgden voor een winststijging. De nettowinstcijfers van het gehele concern waren beter dan de analisten verwachtten.

Het aandeel, dat onderdeel uitmaakt van de Dow Jones-index, is al geruime tijd flink gevraagd op de beurs en staat dit jaar dan ook flink in de plus. Met een koerswinstverhouding van 18,4 voor dit en 16,2 voor volgend jaar is het aandeel ook best aan de prijs. Zeker als we in de beschouwing meenemen dat de historische koerswinstverhouding rond 16 ligt. Het dividendrendement is met een verwachte 95 dollarcent in december niet spannend, dit brengt de yield op 1,5 procent, maar groeit wel elk jaar. Het dividend wordt in tegenstelling tot veel andere ondernemingen, slechts eenmaal per jaar uitgekeerd.

Desondanks blijft Disney in mijn ogen een interessant aandeel met een hele mooie toekomst. Het merendeel van de analisten heeft het dan ook op ‘kopen’ staan met een gemiddeld koersdoel van 72,54 dollar.

Die mooie toekomst wordt voornamelijk aan het aandeel toegedicht vanwege de enorme ‘content’ die het concern (in licentie) kan bieden aan bijvoorbeeld softwarebedrijven voedingsproducenten, winkelketens en aan een aantal potentiële kaskrakers, films welke binnenkort uitgebracht zullen gaan worden. Sprookjes bestaan nog wel degelijk…

Auteur heeft privé geen positie, klanten van Fintessa hebben geen aandelen Disney in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

1 gedachte over “Sprookjes bestaan”

  1. Bullish sentiment in z’n nadagen op indexen gaat altijd gepaard met vrolijke films, en in dit geval dus ook nog een expositie hierover. Je hoeft eigenlijk alleen maar naar het film genre te kijken om te weten hoe de vlag op indexen erbij hangt, dus inderdaad sprookjes bestaan ja.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.