DAX-systeem: van € 7.000 naar € 35.443

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


Microsoft met het hoofd in de wolken

Microsoft lijkt met succes de metamorfose van een pc-georiënteerde business naar die van de cloud computing te maken. En dat zonder enige interruptie in de omzet- en winstontwikkeling! Het is alsof men een Boeing 747 tijdens een vlucht opwaardeert naar een Dreamliner zonder dat passagiers er iets van merken. De transformatie is mogelijk omdat er nog steeds veel geld wordt verdiend met Windows en de pc-gerelateerde business, ongeveer een derde van de totale winst. Met Office worden er daarnaast ook miljarden gegenereerd.

Wie had dat in 2009 kunnen denken! Microsoft leek toen uitgespeeld als technologiegigant. De MP3-speler van Microsoft werd door de iPod van Apple van de kaart geveegd en de zoekmachine Bing was kansloos tegen Google. Bovendien daalde in dat jaar de omzet van Microsoft voor het eerst in zijn bestaan. De koers tikte dat jaar een hopeloze 15 dollar aan. De waaghals, of ziener, die toen besloot het aandeel te kopen werd daar de afgelopen acht jaar ruimschoots voor beloond.

Het spectaculaire herstel bracht Microsoft weer terug aan de top: na Apple en Alphabet is het nu het derde bedrijf ter wereld gemeten in marktkapitalisatie. Daarmee is Microsoft groter dan Amazon, Facebook of Exxon. De opmars van Microsoft vond plaats onder leiding van de nieuwe topman Satya Nadella. Hij transformeerde Microsoft met Azure naar een cloudgigant. Inmiddels is Microsoft na Amazon de tweede speler in de Cloud business ter wereld.

De veel bekritiseerde overname van social mediagigant LinkedIn draagt eveneens bij aan de omzet. Tenslotte kan de wijziging in de boekhoudregels gunstig uitpakken voor Microsoft. Zo moeten alle Amerikaanse bedrijven met ingang van komend jaar overstappen op GAAP (Generally Accepted Accounting Principles). Voor Microsoft betekent dat dat de gerapporteerde omzet meer overeen zal komen met wat het bedrijf al gewend was te publiceren.

Vergeet trouwens tevens de game business niet. Deze is namelijk goed voor 10 procent van de omzet. Zo zijn Halo en Minecraft succesvol en wordt de nieuwe Xbox in november gelanceerd. Deze nieuwe gameconsole heeft 50 procent meer kracht dan de PlayStation van Sony. De winstgevendheid met deze laatstgenoemde producten geeft Microsoft de ruimte om over te schakelen naar de Cloud.

Ondanks de enorme groei kan de Cloud business (een groei van 90 procent op jaarbasis) de teruggang van de pc-markt niet volledig compenseren. Daar komt nog bovenop dat er de komende periode grootschalige investeringen in de Cloud nodig zijn en blijven. Microsoft waarschuwt bij monde van de financiële directeur dan ook niet voor niets voor de forse uitgaven die er het komende jaar gedaan moeten worden. Echter als de marges op Azure zo goed op stoom blijven, dan behoeft dit cashflow technisch gezien niet al te veel te kosten. Want deze marge is de het afgelopen jaar wederom met 10 procent gestegen. Het is ook hoger dan die van concurrent Amazon Web Services.

De andere kant van het verhaal is dat het marktaandeel van Azure met 10 à 20 procent (nog) behoorlijk minder is dan de 30 tot 40 procent van Amazon Web Services. Toch geven analisten Microsoft een goede kans de achterstand op Amazon goed te maken, vooral omdat Microsoft zoals gezegd voluit investeert in haar Cloud business. Waar het ook in investeert is Mixed Reality. Hoewel deze techniek nog in de kinderschoenen staat, kan het op termijn niet alleen voor goede mogelijkheden zorgen in de game sector, maar wellicht ook de huidige computerschermen op kantoor vervangen.

Analisten schatten dat grote bedrijven tot op heden pas 10 procent van hun bestanden in de cloud hebben staan. Zo bezien staan we pas aan het begin van een enorme beweging. De conversie zal naar schatting tientallen jaren in beslag gaan nemen. Iedere dip lijkt voor lange termijnbeleggers een uitgelezen kans om in te stappen.

Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben het aandeel Microsoft in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/fondsen/microsoft-hoofd-wolken/

Gerelateerde artikelen:

Martine Hafkamp

Martine Hafkamp is oprichter, algemeen directeur en senior vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer. Zij studeerde bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en rondde ook de opleiding tot beleggingsanalist met goed gevolg af. Zij is ruim 18 jaar in de effectenbranche actief als assetmanager en vermogensbeheerder. Na een aantal jaar in de institutionele wereld als belegger actief te zijn geweest, maakte zij zo’n 10 jaar geleden de overstap naar particulier vermogensbeheer. Martine Hafkamp won in 2008 de Gouden Stier als Beursvrouw van het jaar. Zij geeft regelmatig haar visie op de ontwikkelingen op de beurs en bespreekt beleggingskansen die zich daarop voordoen op (internet)TV en in columns die in diverse elektronische en gedrukte media worden gepubliceerd. Ook verzorgt zij desgevraagd lezingen.

facebook twitter

verkorte link:


top

wp-puzzle.com logo