DAX-systeem: van € 7.000 naar € 33.769

Zowel automatisch als door middel van SMS signalen

Klik hier voor meer informatie en resultaten


Intel inside

Intel is de grootste chipfabrikant ter wereld met een marktkapitalisatie van 126 mljard dollar. De onderneming heeft een marktaandeel van 80 procent voor desktop chips en één van 87 procent voor laptop chips. Daarmee lijkt Intel in het verkeerde deel van de markt te zitten.

De onderneming heeft dan ook nog veel te winnen op de markt voor tablets en smartphones, waar het marktaandeel op een schamele 1 procent uitkomt. Inmiddels timmert de onderneming hard aan de weg. Intel lijkt zich opnieuw uit te vinden.

Zo is het een positieve ontwikkeling dat onlangs bekend werd dat Intel chips aan Samsung mag leveren voor de 10.1 inch Galaxy Tab3. Het is een belangrijk signaal, omdat er niet gekozen is voor een ARM-based processor of de eigen Exynos chip. Eerder al besloot Lenovo, een sterke partner van Intel in de PC-business, hun chip te gebruiken voor een aantal van hun mobiele producten.

Met de nieuwe topman Brian Krzanich aan het roer zal Intel zich toeleggen op het vergroten van het marktaandeel op de nog steeds groeiende markt voor tablets en smartphones. Krzanich werkt al meer dan 30 jaar bij de onderneming, dus hij weet waar de klepel hangt.

In een wereld waarin steeds hogere eisen worden gesteld aan chips, niet alleen qua formaat maar ook qua energiezuinigheid en capaciteit, heeft Intel de laatste jaren veel geïnvesteerd in R&D. De afgelopen jaren zijn de uitgaven hieraan sneller gestegen dan de verkopen konden bijbenen. Veel van dat geld is gaan zitten in het bouwen van fabs. Fabs zijn fabrieken waar chips worden geproduceerd. Mede daarom nam Intel vorig jaar een belang van 15 procent in het in Veldhoven gevestigde ASML.

Intel is nu al de enige die een kleiner formaat chip maakt, maar werkt tevens aan een nog kleinere chip. Daarmee staat Intel twee generaties chips voor op de concurrentie. Maar de muziek moet niet (alleen) van het terug invechten in de mobiele markt komen. Naar verwachting zullen de verkopen van PC’s en laptops weer aantrekken of in ieder geval minder dalen. De aankoop of vervanging hiervan kan tijdelijk worden uitgesteld, maar op een zeker moment ontkomen bedrijven en particulieren er toch niet aan.

Veel belangrijker is echter de sterke positie in de servermarkt. Door het toenemende (mobiele) dataverkeer is er steeds meer behoefte aan die servers en dus ook aan chips voor deze servers. Intel heeft zelf berekend dat voor 122 nieuwe tablets één nieuwe server nodig is. En iedere server bevat zeer waarschijnlijk op z’n minst twee chips. Intel behaalt nu 21 procent van de omzet uit deze tak van sport. Dit percentage kan de komende jaren met dubbelcijferige getallen groeien en daarmee een stevige bijdrage aan de toekomstige winsten leveren.

De koers van het aandeel is, net als van veel andere, gevestigde technologiebedrijven, achtergebleven de afgelopen jaren. Na jaren van underperformance doet de koers van het aandeel Intel het dit jaar beter dan de S&P 500. Dit lijkt nog maar het begin. De tech-sector zou het stokje weleens kunnen gaan overnemen, zodra de beurzen de opgaande lijn weer te pakken hebben. In de tussentijd vertegenwoordigt het dividendrendement van 3,6 procent een aantrekkelijke wachtgeldregeling.

Voor diegenen die aandelen te avontuurlijk vinden, heeft Intel ook nog een converteerbare obligatie uitstaan. Deze loopt tot 2035 en heeft een coupon van 2,95 procent. Met deze obligatie hebt u het recht om aandelen Intel te mogen kopen tegen een koers van 29,21 dollar. Er zijn dus meer wegen naar Rome om op uw portefeuille ook ‘Intel inside’ te kunnen plakken.

Auteur heeft privé geen positie, klanten van Fintessa hebben mogelijk het aandeel dan wel de converteerbare obligatie van Intel in portefeuille. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Martine Hafkamp
Fintessa Vermogensbeheer

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing KLIK HIER

Artikel is geprint van De Kritische Belegger: http://www.dekritischebelegger.nl

URL(internetadres) naar het artikel: http://www.dekritischebelegger.nl/aandelen/fondsen/intel-inside/

Gerelateerde artikelen:

Martine Hafkamp

Martine Hafkamp is oprichter, algemeen directeur en senior vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer. Zij studeerde bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en rondde ook de opleiding tot beleggingsanalist met goed gevolg af. Zij is ruim 18 jaar in de effectenbranche actief als assetmanager en vermogensbeheerder. Na een aantal jaar in de institutionele wereld als belegger actief te zijn geweest, maakte zij zo’n 10 jaar geleden de overstap naar particulier vermogensbeheer. Martine Hafkamp won in 2008 de Gouden Stier als Beursvrouw van het jaar. Zij geeft regelmatig haar visie op de ontwikkelingen op de beurs en bespreekt beleggingskansen die zich daarop voordoen op (internet)TV en in columns die in diverse elektronische en gedrukte media worden gepubliceerd. Ook verzorgt zij desgevraagd lezingen.

facebook twitter

verkorte link:


top

Reacties (2 reacties)

Toon: Nieuwste | Oudste

  1. A.Mulder says:

    Waar kan ik de converteerbare obligatie van Intel kopen. Bij mijn bank (plaatselijke Rabobank) kunnen zij deze niet vinden. Hartelijke groet annie.

  2. Edwin says:

    Nou volgens mij schiet je er met deze obligatie alleen maar bij in op afloop. Het aandeel is tijdens de vorige crisis meer dan 3 maal in waarde verminderd. $29 is wel erg aan de prijs hoor voor iets wat niet meer waard blijkt te zijn dan hooguit $10.

wp-puzzle.com logo